7 τρόποι να αυξήσεις την αγοραστική αξία μέσα από την ανακαίνιση σπιτιού

7 τρόποι να αυξήσεις την αγοραστική αξία μέσα από την ανακαίνιση σπιτιού

Αν σκοπεύεις να κάνεις μία ανακαίνιση σπιτιού, η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να σου δοθεί είναι να το κάνεις με γνώμονα – μεταξύ άλλων και – το πώς θα αυξήσεις την αγοραστική του αξία.

Μπορεί να μην είναι απαραίτητο ότι αυτή είναι μία περίοδος για να πουλήσεις, όμως η αγορά βρίσκεται σε άνοδο, γεγονός που κάνει ρεαλιστική την πιθανότητα να επιθυμήσεις να προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το μέλλον είναι άγνωστο, αλλά δυνατόν να σχεδιαστεί, μία ανακαίνιση σπιτιού που πραγματοποιείται συνυπολογίζοντας αυτή την πιθανότητα είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια μας.

Με ποιούς τρόπους μπορείς να αυξήσεις την αγοραστική αξία σε μία ανακαίνιση σπιτιού;

1)Άλλαξε τη διαρρύθμιση ή τη διάταξη των δωματίων

Επειδή πολλά από τα σπίτια στα οποία κατοικούμε σήμερα είναι παλαιότερης κατασκευής, παρατηρείται ότι «πάσχουν» από κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι απαραίτητα επιθυμητά για νεότερους αγοραστές, όπως, κυρίως δωμάτια με σχήματα και μεγέθη που δεν είναι κατάλληλα για τη χρήση που τα θέλουν, ή μακρόστενους διαδρόμους που μένουν ανεκμετάλλευτοι.

Σε μία ανακαίνιση σπιτιού, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία για μια αλλαγή διαρρύθμισης, ή ακόμα και για το άνοιγμα ορισμένων δωματίων και τη μεγέθυνσή τους.

2)Τοποθέτησε ηλιακό θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί, πλέον, μία προϋπόθεση για πολλούς από τους επίδοξους αγοραστές ή/και ενοικιαστές, καθώς καθιστά την καθημερινότητά τους πολύ πιο σύμφορη οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο διευκόλυνσης της θέρμανσης του νερού. Προχωρώντας σε ανακαίνιση σπιτιού, είναι ίσως και υποχρεωτικό να αλλάξουμε το θερμοσίφωνα σε ηλιακό.

3)Επισκεύασε τις μικροφθορές με τις οποίες έχεις μάθει να ζεις ή σου είναι πια αόρατες

Μικρορωγμές, εκδορές στους τοίχους, μικρές ζημιές στις πόρτες… Οι μικρές ή/και μεγαλύτερες φθορές σε ένα σπίτι το κάνουν να δείχνει παλαιότερο και ατημέλητο, κάτι το οποίο ένας εν δυνάμει αγοραστής μπορεί να παρατηρήσει περισσότερο από τους μόνιμους κατοίκους ενός σπιτιού (καθώς έχοντας συνηθίσει να ζούμε σε ένα σπίτι, μαθαίνουμε να μην παρατηρούμε κάποιες λεπτομέρειες).

Η επισκευή αυτών των μικρών ζημιών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αγοραστική αξία ενός ακινήτου, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να μελετηθεί και να πραγματοποιηθεί σε μία ανακαίνιση σπιτιού.

4)Δώσε έμφαση σε «αξεσουάρ» όπως τα πόμολα, τα χερούλια και οι βρύσες

Κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ειδοποιοί διαφορές για την επιλογή ενός σπιτιού έναντι ενός άλλου, είναι τα πόμολα, τα χερούλια και οι βρύσες. Άλλωστε, μέρη όπως το μπάνιο και η κουζίνα είναι σημεία ενδιαφέροντος στα οποία βρίσκονται πολλά από αυτά τα «αξεσουάρ» σπιτιού, και φυσικά αποτελούν δωμάτια κομβικού ενδιαφέροντος για την ανακαίνιση σπιτιού.

5)Τοποθέτησε ταπετσαρία

Άλλη μία λεπτομέρεια που μπορεί να διαφοροποιήσει πολύ την αισθητική του σπιτιού είναι η εφαρμογή ταπετσαρίας σε κάποια δωμάτια. Μάλιστα, στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο ντεκόρ και στο ύφος των χώρων, η ταπετσαρία μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις θεματικά δωμάτια.

Να θυμάσαι ότι σε μία ολοκληρωμένη ανακαίνιση σπιτιού, το κεφάλαιο «αισθητική» δεν μπορεί να περνάει αδιάφορο.

6)Φρόντισε το φωτισμό του σπιτιού

Με τον ίδιο τρόπο που μία φωτογραφική λήψη μπορεί να αλλάξει δραματικά σε διαφορετικούς φωτισμούς, έτσι και ένας ολόκληρος χώρος μπορεί να διαφοροποιηθεί ριζικά με την επιλογή των κατάλληλων φώτων. Το πώς ένας χώρος θα δείξει μεγαλύτερος, εντυπωσιακότερος ή ψηλότερος μπορεί να αποφασιστεί από το φωτισμό.

7)Ανακαίνισε την κουζίνα και το μπάνιο

Μπορεί οι λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά, αλλά μία παλιά και άβολη κουζίνα ή ένα άχαρο μπάνιο μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για μία δυνητική πώληση ενός ακινήτου. Ακόμα και αν η ανακαίνιση σπιτιού που θα κάνεις δεν εστιάσει σε κάθε γωνιά του οικήματος, τα δωμάτια – must είναι αυτά τα δύο.

Ακόμα και αν η πρόθεσή σου είναι να πραγματοποιήσεις μία ανακαίνιση σπιτιού χωρίς να σκοπεύεις να προχωρήσεις σε πώληση, το να δώσεις έμφαση σε ορισμένα σημεία της παραπάνω λίστας είναι υπέρ σου. Άλλωστε, ένα σπίτι χρειάζεται ανανέωση όχι μόνο όταν περιέρχεται σε άλλα χέρια, αλλά και όταν μια οικογένεια διευρύνεται, μεγαλώνει και εξελίσσεται.

5/5 (9 Reviews)