Κόστος ανακαίνισης

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΡΑ!
     

   …διαβάστε ένα αληθινό παράδειγμα και ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν ένα έργο ανακαίνισης.

Γνωρίζοντας ότι είναι ένα από τα πρώτα και βασικά ερωτήματα, όλων, όσων ενδιαφέρονται πραγματικά να ανακαινίσουν το σπίτι τους, σας επισημαίνουμε κάποια βασικά στοιχεία έτσι ώστε αυτό το άρθρο να βοηθήσει ουσιαστικά την σκέψη σας και όχι να σας παραπλανήσει η να σας κατευθύνει σε λάθος συμπεράσματα.

Το παρακάτω παράδειγμα λοιπόν παρουσιάζει ένα ενδεικτικά κόστος ανακαίνισης που ανταποκρίνεται στην σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εξής παρακάτω χαρακτηριστικά:

 1. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα κατασκευασμένο την δεκαετία του 1970.
 2. Βρίσκεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα στην Κυψέλη και σε δρόμο όπου η πρόσβαση των μεταφορικών μέσων δεν είναι εύκολη.
 3. Το καθαρό εμβαδόν χρήσης του διαμερίσματος είναι 80 τετραγωνικά μέτρα και το εμβαδόν της βεράντας είναι 12 τετραγωνικά μέτρα.
 4. Τα οικοδομικά υλικά καθώς και τα αναλώσιμα υλικά εγκαταστάσεων της ανακαίνισης που χρησιμοποιήθηκαν είναι όλα επώνυμα και φέρουν πιστοποιήσεις και εγγυήσεις.
 5. Τα υλικά του σταθερού εξοπλισμού είναι μέσης ποιότητας και πάνω και αναφερόμαστε στην επίπλωση κουζίνας και ιματισμού, σε είδη υγιεινής, αξεσουάρ, μπαταρίες νερού και πλακίδια, σε εσωτερικές πόρτες κ.α.

Ολοένα και περισσότεροι πελάτες, μας ρωτούν εάν έχουν φθηνύνει τα οικοδομικά υλικά και επιπλέον εάν τα αναλώσιμα υλικά η κάποια άλλα υλικά μηχανολογικών εγκαταστάσεων όπως είναι αυτά του υδραυλικού η του ηλεκτρολόγου είναι… λόγω της κρίσης πιο οικονομικά.

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Πολλές εταιρείες έχουν φροντίσει να κρατήσουν τιμές σε παλαιότερα επίπεδα άλλων ετών αλλά δεν είναι οικονομικότερα λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Εκείνο που έχει γίνει πλέον πολύ πιο οικονομικό, είναι η παροχή τεχνικών υπηρεσιών από τους τεχνικούς η τους εργολάβους, ωστόσο ο καλός τεχνικός θα πρέπει να πληρωθεί σωστά, όχι να αισχροκερδήσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι αναγνωρισμένα «καλός τεχνικός» αλλά να πληρωθεί βάση του έργου που προσφέρει.

Οι καλοί τεχνικοί σπανίως θα μείνουν χωρίς απασχόληση, ακόμη και σήμερα όσοι κρατήθηκαν στην Ελληνική αγορά, συνεχίζουν να εργάζονται και μάλιστα δεν τους βρίσκουμε διαθέσιμους εύκολα.

Ας περάσουμε όμως στο παράδειγμα της γενικής ανακαίνισης

Αποξηλώσεις – καθαιρέσεις

Υπολογίστε περίπου ότι, θα χρειαστείτε 800 με 1.000€, αυτές οι εργασίες αφορούν:

 • τις αποξηλώσεις του υπάρχον σταθερού εξοπλισμού όπως είναι π.χ. η υπάρχον παλαιά επίπλωση κουζίνας (με τα πλακάκια του φόντου),
 • οι παλιές ντουλάπες ιματισμού (συνήθως είναι δυο οι ντουλάπες σε ένα τριάρι διαμέρισμα), τα είδη υγιεινής και τα πλακίδια ενός μπάνιου,
 • η καθαίρεση ενός τοιχίου 9 τετραγωνικών,
 • τα σοβατίσματα και άλλα οικοδομικά μερεμέτια που απαιτούνται μετά τις αποξηλώσεις,
 • την ενοικίαση τριών κάδων για την απομάκρυνση μπαζών και άλλες εργασίες αποκατάστασης και επισκευών.

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

Υπολογίστε ότι, θα χρειαστείτε για μία νέα πλήρες ηλεκτρολογική νέα εγκατάσταση περίπου 1.500€, οι νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (αφότου βέβαια αποξηλωθούν οι παλιές) θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις νέες γραμμές φωτισμού και παροχής ρευματοδοτών – πρίζες και βέβαια για όλα τους χώρους του διαμερίσματος, επίσης απαραίτητα τις εγκαταστάσεις των ενισχυμένων γραμμών όπως είναι αυτές που θα εξυπηρετούν μικροσυσκευές στην κουζίνα σας αλλά και άλλες συσκευές με απαίτηση φορτίων όπως τα κλιματιστικά.

Γενικότερα θα πρέπει να κατασκευαστούν νέες ενισχυμένες γραμμές, όπου αυτές απαιτούνται από τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας ενός διαμερίσματος. Επιπλέον, υπολογίστε ότι απαιτούνται γραμμές χαμηλής τάσης που θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες, αυτές αφορούν π.χ. την δορυφορική τηλεόραση, Home Cinema, γραμμές U T P η δικτύου υπολογιστών, τον συναγερμό έστω και ως προ εγκατάσταση.

Στο δικό μας παράδειγμα και αναφορικά με το παραπάνω κόστος περιλαμβάνεται και ένας νέος μονοφασικός πίνακας με πλήρες αυτοματισμούς και βέβαια ο απαραίτητος ρελές προστασίας, νοούνται και οι τοποθετήσεις των πριζών -διακοπτών.

Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Υπολογίστε ότι ως ανελαστικό κόστος, θα χρειαστείτε περίπου 1.400€, στις απαιτούμενες εργασίες μιας γενικής ανακαίνισης, αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν απαραίτητα νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης ζεστού – κρύου νερού για την κουζίνα και το μπάνιο καθώς και νέες αποχετεύσεις.

Στο παραπάνω κόστος έχουμε υπολογίσει:

 • όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης που αφορούν την κουζίνα μαζί με το πλυντήριο πιάτων και
 • όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης που αφορούν το μπάνιο μαζί με το πλυντήριο ρούχων και βέβαια
 • τις νέες γραμμές για έναν ηλεκτρικό η έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Μην ξεχνάμε ότι θα απαιτηθούν και οι αποξηλώσεις – επανατοποθετήσεις σωμάτων θέρμανσης οι οποίες και είναι απαραίτητες προκειμένου να χρωματιστούν τα τοιχία. Τέλος περιλαμβάνονται στο παραπάνω κόστος και οι τοποθετήσεις ειδών υγιεινής με τα αξεσουάρ.

Πλακάκια – επενδύσεις δαπέδων και τοίχων

Για τις εργασίες τοποθέτησης των πλακιδίων ενός τυπικού μπάνιου με το εμβαδόν δαπέδου να είναι τα τέσσερα τετραγωνικά (μαζί με τους τοίχους του μπάνιου τα τετραγωνικά τοποθέτησης θα είναι περίπου 25 με την φύρα) καθώς και για την τοποθέτηση πλακιδίων που αφορά το φόντο της κουζίνας ότι θα χρειαστείτε περίπου 1.000€. Τώρα εάν πρόκειται να τοποθετηθούν νέα πλακίδια στα δάπεδα τότε αυτά χρεώνονται συνήθως ως τοποθέτηση με 10,00€/τμ.

Ελαιοχρωματισμοί και προετοιμασίες επιφανειών

Υπολογίστε ότι, θα χρειαστείτε περίπου 1.800€ με τα όλα τα υλικά και αναφερόμαστε βέβαια σε μία πολύ καλή εργασία η οποία περιλαμβάνει της αφαίρεση των παλαιών χρωμάτων από τοίχους και οροφές. Γενικότερα οι εργασίες που αφορούν στους χρωματισμούς των τοίχων ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των επιφανειών που πρέπει να βαφτούν, έχει πολύ μεγάλη σημασία η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τοίχοι ενός τόσο παλαιού διαμερίσματος που πιθανόν να έχουν δεχθεί τρία η και τέσσερα στρώματα μπογιάς το ένα επάνω στο άλλο.

ΑΝ τώρα, έχει διεισδύσει υγρασία σε έναν τοίχο ή ακόμη υπάρχουν έντονα σημάδια φθοράς, θα χρειαστεί ειδική επεξεργασία η όποια επιφάνεια τοιχοποιίας και βέβαια θα απαιτηθεί ένα καλό στεγανοποιητικό υπόστρωμα. Ο ελαιοχρωματιστής επιβάλλεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη σωστή προετοιμασία,

– τι εννοούμε;

Δεν βάφουμε ποτέ χωρίς να έχουμε ασταρώσει, μια νέα στρώση μπογιάς θα πρέπει να εφαρμοστεί απευθείας στον τοίχο αφότου απαραίτητα έχουμε ασταρώσει, η σωστή διαδικασία επιτάσσει να έχουν ξυστεί από πριν και να έχουν σπατουλαριστεί με ειδικό στόκο όλες οι επιφάνειες τοιχοποιίας προκειμένου η επιφάνεια που θα δεχτεί τους νέους χρωματισμούς να είναι λεία.

Στην επιλογή των χρωμάτων τώρα, μπορείτε να επιλέξετε από ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, αλλά πρέπει πάντα να ελέγχετε την καλή ποιότητά τους. Οι βαφές είναι χημικά προϊόντα και γι αυτό πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον αερισμό του χώρου που βάφεται, αν και πλέον ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούνται οικολογικά χρώματα, ειδικά όμως σε χώρους που θα χρησιμοποιηθούν ως παιδικά δωμάτια μην το ρισκάρετε αυτό το δωμάτιο να χρωματιστεί με συμβατικά απλά χρώματα.

Για να μετρήσετε περίπου το κόστος ελαιοχρωματισμών, θα υπολογίσετε ότι, εάν πρόκειται για ένα πολύ καλό φρεσκάρισμα αυτό θα σας στοιχίσει 2-3€/τμ με υλικά και εργασία. Στο δικό μας παράδειγμα ανακαίνισης χρησιμοποιήσαμε την διαδικασία χρωματισμών που περιελάμβανε το πλήρες ξύσιμο των παλαιών χρωμάτων, το σπατουλάρισμα (2 χέρια) με ακρυλικό στόκο και τέλος τον χρωματισμό ο οποίος και περιελάμβανε 2 στρώσεις.

Η εργασία που κάναμε στο διαμέρισμα κόστισε ανά τετραγωνικό μέτρο σε εμάς ως εταιρεία περίπου 6 ευρώ, τα τετραγωνικά χρωματισμών του διαμερίσματος ήταν 320. Παρόλο που οι τιμές ελαιοχρωματισμών που δίνουν οι εργολάβοι διαφέρουν και το τελικό κόστος διαμορφώνεται βάση των επιφανειών και του όγκου εργασιών, μια μέση -καλή τιμή ελαιοχρωματισμού με προεργασία που αφορά σπατουλαρίσματα, αστάρωμα και δύο χέρια -περάσματα μπογιάς θα σας στοιχίσει (ανά τετραγωνικό μέτρο πάντα ) από 6,00 έως και 8,00€. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να κάνετε θεματικές τεχνοτροπίες στους τοίχους τότε όπως αντιλαμβάνεστε, το κόστος θα αυξηθεί βάση του σχεδίου που θα έχετε επιλέξει.

Εξωτερικά κουφώματα η αν προτιμάτε κουφώματα αλουμινίου

Υπολογίστε ότι, θα χρειαστείτε περίπου 5.000€, αναφερόμαστε σε δύο μπαλκονόπορτες με ανοιγόμενα φύλλα και ρολά που έχουν διαστάσεις1,25 πλάτος Χ 2,13 ύψος, σε δύο ανοιγόμενα παράθυρα 1,25 Χ 1,00 ύψος και ένα παράθυρο μπάνιου, όλα τα παραπάνω με ανάκληση και σήτες. Ενημερωτικά να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που διαμορφώνει και επηρεάζει το κόστος στα κουφωματα αλουμινιου, ήτοι ꞉ μπαλκονόπορτες, παράθυρα, ρολά, σήτες αλουμινίου κ. α.

Προσοχή στις όποιες προσφορές των εξωτερικών κουφωμάτων, δηλαδή: α) την ποιότητα κατασκευής, β) το χρώμα, γ) την εταιρεία που θα εμπιστευτούμε, δ) τον εφαρμοστή – τεχνικό που θα σας τα τοποθετήσει και βέβαια το εάν είναι θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με θερμικούς υαλοπίνακες η όχι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως οι εταιρείες κατασκευής – διελασης αλουμινίου που υπάρχουν στην αγορά και εμπορεύονται τα συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου όπως είναι – (τυχαία ονόματα εταιρειών) η Alumil, Etem, Europa, Profilco και άλλες πολλές, υπόσχονται άρτια ποιότητα κουφωμάτων αλλά εσείς πρέπει να θυμάστε ότι, κύριο και σημαντικό ρόλο έχει ο εφαρμοστής, δηλαδή, ο Αλουμινάς.

Αναφορικά με την επιλογή μας στο χρώμα των αλουμινίων, υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα σε αποχρώσεις (Ral) αλλά και απομιμήσεις που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος όπως αυτές σε χρώμα απομίμησης ξύλου, (τουλάχιστον στην εμφάνιση τους είναι πιστό αντίγραφο ενός ξύλινου κουφώματος), να σημειώσουμε στο σημείο αυτό λοιπόν ότι η επιλογή σας για βαφή σε χρώμα απομίμησης ξύλου θα ανεβάσει περίπου 50% περισσότερο το τελικό κόστος τους, από την επιλογή σε κάποιο άλλο χρώμα όπως είναι π. χ. το λευκό, επίσης παρατείνεται ο χρόνος παράδοσης τους, για όλα τα υπόλοιπα άλλα χρώματα επιλογής σε σχέση με τα λευκά, δηλαδή σε αποχρώσεις RAL, η όποια επιβάρυνση θα κυμανθεί από 10% έως και 30%.

Στην περίπτωση τώρα που οι υαλοπίνακες οι οποίοι και θα τοποθετηθούν στα εξωτερικά κουφώματα είναι διπλοί, (και θα πρέπει να είναι κατά την γνώμη μας) και είναι θερμομονωτικοί και ηχομονωτικοί τότε θα έχετε μια επιπλέον επιβάρυνση η οποία εξαρτάται από το πάχος των κρυστάλλων, περίπου από 10% έως και 15% ανάλογα με την εταιρία. Να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο κενό μεταξύ των δύο κρυστάλλων βοηθάει στην καλύτερη ηχομόνωση και θερμομόνωση.

Σταθερός εξοπλισμός

Ίσως το πιο ευχάριστο κομμάτι μιας ανακαίνισης (αν και πολλές φορές δαπανηρό) είναι οι αγορές του σταθερού εξοπλισμού. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο σε αυτό το σημείο να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό. Καλό θα ήταν και είναι η αγορά τους να γίνεται αφού έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα.

Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές είναι πάντα σχετικές με τα ποιοτικά υλικά και βέβαια στην επιμελή εργασία. Κατά την γνώμη μας σοφό είναι, ως επιλογή να διαλέγει κανείς μια μέση τιμή, ιδιαίτερα στην επιλογή των εξοπλισμών που αφορά την κουζίνα, τις ντουλάπες, υα είδη υγιεινής και άλλων χρειάζεται καλή έρευνα αγοράς, όσο για το κόστος των τεχνικών – συνεργείων καθοριστικό ρόλο επιλογής πρέπει να παίζει η τεχνογνωσία αλλά και η εμπειρία του εκάστοτε τεχνικού.

Ως προς τα αναλώσιμα υλικά εφαρμογής; οι ευσυνείδητοι τεχνικοί δεν θα ρισκάρουν ποτέ την ίδια τους την φήμη και την δουλειά τους, εσείς αν το επιθυμείτε όμως κάνετε μια έρευνα αγοράς για αυτά τα υλικά όπως είναι οι κόλλες πλακιδίων κ.α. αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση. Το δωμάτιο μιας κατοικίας που συνήθως χρειάζεται γενική ανακαίνιση είναι η κουζίνα. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στις κουζίνες και προτείνει έτοιμες λύσεις, τις οποίες και προσαρμόζει στις διαστάσεις του χώρου σας ή να διαλέξετε έναν αξιόλογο τεχνικό – μαραγκό που θα εφαρμόσει στην πράξη το δικό σας σχέδιο ή αυτό του αρχιτέκτονα που θα εμπιστευτείτε για το έργο σας.

Εδώ το κόστος σταθερής επίπλωσης – ανακαίνιση κουζίνας διαμορφώνεται ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε: από απλά υλικά όπως είναι η μελαμίνη, το βαμμένο MDF δηλαδή για τα ντουλάπια έως και άλλους συνδυασμούς όπως αυτή του δρύινου καπλαμά με γυαλί ή μασίφ ξύλο.

H καλύτερη τιμή που θα βρείτε για απλό MDF υπολογίζεται στα 160€/m², ενώ για καπλαμά με τζάμι μπορεί να φτάσει στα 300 € /m² και άνω, υπολογίστε περίπου 20% για τη λάκα.

Επίσης στην αγορά πλέον υπάρχουν και όσο περνάει ο χρόνος βλέπουμε να κυριαρχούν νέες προτάσεις με νέα υλικά κατασκευής για τις κουζίνες, πρόκειται για κουζίνες και ντουλάπες που είναι κατασκευασμένες από βακελίτη (HPL) . Τα εσωτερικά κουτιά των ντουλαπιών κατασκευάζονται σχεδόν πάντοτε από λευκή μελαμίνη. Οι πάγκοι της νέας σας κουζίνας μπορεί να γίνουν από πολλά και διαφορετικά υλικά όπως είναι το Duropal, corian, γρανίτης, τσιμεντοκονία, πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο, ανοξείδωτη λαμαρίνα ή γυαλί.

Προσοχή στην επιλογή των μηχανισμών όπως είναι οι μεντεσέδες, οι μηχανισμοί κίνησης, τα φρένα, τα κουμπάσα κ.α. H επιλογή του σταθερού εξοπλισμού ανακαίνισης που αφορά την επίπλωση κουζίνας (νεροχύτης, μπαταρίες νερού, απορροφητήρας, φούρνος κ.λ.π.) πρέπει να γίνει από την αρχή, ώστε να προβλεφθούν οι σωστές παροχές που αφορούν ύδρευση, ηλεκτρολογικές γραμμές κ.α.

Γενικά τα ίδια πάνω κάτω αφορούν και την επίπλωση ιματισμού – ντουλάπες. Το τελικό κόστος, στην περίπτωση που προμηθευτείτε μία βακελιτική κουζίνα (πλήρες επίπλωση με μηχανισμούς, πάγκο κ.λ.π.) συνολικού μήκους 8 τρέχον μέτρα θα υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε περίπου 2.000 ευρώ, αναφορικά με τις ντουλάπες υπολογίστε ότι εάν χρειαστείτε δύο ντουλάπες με συνολικό όγκο τα 8 m² θα χρειαστείτε περίπου 2.000€.

Εμείς στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανακαίνισης δαπανήσαμε 2.650€ για δέκα τρέχον μέτρα κουζίνα πλήρες εξοπλισμού με πάγκο χαλαζία, νεροχύτη, μπαταρία νερού, ενισχυμένους μεντεσέδες, τροφοθήκη, απορροφητήρα, πόμολα ινοξ και άλλα αξεσουάρ. Για τις δε 2 ντουλάπες ιματισμού πλήρες αξεσουάρ από βακελίτη με συρόμενες όμως τις πόρτες δαπανήσαμε 3.200 ευρώ.

Μπάνιο και είδη υγιεινής

O δεύτερος πιο συνήθης χώρος ανακαίνισης είναι το μπάνιο, το οποίο και χαρακτηρίζεται από μεγάλες δυνατότητες σύνθεσης και υλικών. H επιλογή του εξοπλισμού είναι σημαντικό να γίνει από την αρχή, εφόσον κάθε είδος και μάρκα έχει συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησης.

H γκάμα των ειδών υγιεινής είναι τόσο μεγάλη που μια ίδια μπανιέρα μπορεί να στοιχίσει από 180,00€, έχουμε δει περιπτώσεις που ο πελάτης επέλεξε μπανιέρα γνωστού Ιταλικού οίκου που έφτασε τις 1.500,00 ευρώ, ανάλογα λοιπόν με τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε μπορεί να φτάσει σε αξία και τις 3.000,00 ευρώ.

Στην περίπτωση που προσθέσετε υδρομασάζ σε μία μπανιέρα θα την βρείτε περίπου στα 1.000,00 ευρώ, για έναν ιδιαίτερο νιπτήρα με περίτεχνο έπιπλο υπολογίστε ακόμη 400,00 ευρώ ως τιμή βάσης κ.λ.π. Οικονομικές λύσεις υπάρχουν από 100,00 για κολώνα νιπτήρα με έναν απλό καθρέφτη έως και 1.000,00 ευρώ για κάποιο ποιοτικό έπιπλο και η συνέχεια… βάση των επιλογών σας που μπορεί να είναι σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό ύψος, το ίδιο ισχύει για όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Προσοχή, ο εξοπλισμός που θα επιλέξετε πρέπει να έχει μηχανική αντοχή και ανθεκτικότητα στην υγρασία.

Στην τοποθέτηση των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής, ελέγξτε τη στεγανότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αρμολόγηση. Προσοχή στους μύκητες, ο υγρός εξοπλισμός πρέπει να σφραγίζεται με αντιμουχλική σιλικόνη.

Επίλογος

Ως επίλογος αυτού του άρθρου, επιλέξαμε να αναφέρουμε παρακάτω ενδεικτικές μέσες τιμές που αφορούν ένα διαμέρισμα η μια μονοκατοικία με συνολικό εμβαδόν τα 80 m², για μία μερική ανακαίνιση, η για μία γενική ανακαίνιση καθώς και παράδειγμα για πλήρη ολική ανακαίνιση με νέα εξ ολοκλήρου διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων.

Συνολικά, μια αξιόλογη μερική ανακαίνιση εσωτερικών χώρων μπορεί να γίνει με αφετηρία το ποσό των 250€/m² συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών κουφωμάτων αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή.

Μια καλή και ποιοτική, γενική ανακαίνιση εσωτερικών χώρων, χρησιμοποιώντας μόνο πιστοποιημένα υλικά, με πλήρη μελέτη διακόσμησης, επίπλωση κουζίνας, επίπλωση ιματισμού, θερμικά κουφώματα και υαλοπίνακες, μπορεί να γίνει με αφετηρία τα 350 η τα 400 €/m².

Μια πλήρη γενική ανακαίνιση η οποία θα έχει ως γνώμονα την πλήρη ποιότητα κατασκευών χωρίς εκπτώσεις με συνοδεία πλήρους μελέτης διακόσμησης, με οικοδομικές εργασίες που θα αλλάξουν πλήρως την εσωτερική χωροθέτηση του σπιτιού σας, με εργασίες δηλαδή που απαιτούν εσωτερικά γκρεμίσματα, ειδικές κατασκευές, στατικές καίριες παρεμβάσεις αποκατάστασης καθώς και πλήθος άλλων οικοδομικών εργασιών, σε αυτή την περίπτωση λοιπόν υπολογίστε ότι το τελικό κόστος αυτών μπορεί να ξεκινά από τα 450 € /m².

ΠΡΟΣΟΧΗ, η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια διαδικασία που συχνά φέρνει δυσάρεστες σκέψεις και βέβαια άγχος. Προσοχή λοιπόν στις όποιες συνέπειες της όταν αυτή θα γίνει από ερασιτέχνες του χώρου.

3.3/5 (319 Reviews)