Ανακαίνιση Σπιτιού

Τι πρέπει να προσέχετε σε μία ανακαίνιση σπιτιού;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε σε μία ανακαίνιση σπιτιού, είναι η όλη διαδικασία να διέπεται από απόλυτη νομιμότητα. Αυτό σημαίνει να έχει εκδοθεί η κατάλληλη άδεια εργασιών από την πολεοδομία, όπως και η άδεια κατάληψης πεζοδρομίου από τον εκάστοτε Δήμο. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ως προς το ΙΚΑ, που υπολογίζονται κατά την έκδοση της άδειας εργασιών από την πολεοδομία. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλές εταιρείες ανακαίνισης αποφεύγουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για όλα ή μέρος από τα παραπάνω, προκειμένου οι προσφορές τους να δείχνουν οικονομικότερες και πιο ελκυστικές. Πιο συγκεκριμένα, σε προτρέπουν να βγάλεις εσύ και όχι αυτοί την άδεια εργασιών, πράγμα που αυτομάτως κάνει οικονομικότερη την προσφορά τους και επιπλέον τους δίνει το πρόσχημα να αποφύγουν την κουβέντα και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους τους. Συνήθως δεν αναφέρουν καθόλου για την άδεια κατάληψης πεζοδρομίου, είτε γιατί δεν γνωρίζουν ότι χρειάζεται, ή γιατί δεν έχουν γνώση των διαδικασιών που απαιτούνται για να εκδοθεί από τον Δήμο (μέσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, είναι και η κατάθεση στον Δήμο εγγυητικής τραπεζικής επιστολής από την εταιρεία ανακαίνισης).

Οι “εκπτώσεις” που θα γίνουν στα παραπάνω, θα επιφέρουν προβλήματα και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των κατοικιών οι οποίοι έχουν και την ευθύνη όλων των παραπάνω, ανεξάρτητα του τι έχουν υπογράψει με την εταιρεία της ανακαίνισης και αν γνώριζαν ή όχι τις παραπάνω διαδικασίες.

Ακόμα και όλα τα παραπάνω να γίνουν, θα πρέπει αυτός που θα αναλάβει να τα κάνει να έχει εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση και να  γνωρίζει πολύ καλά σε βάθος το αντικείμενο. Σε αντίθετη περίπτωση από τις μελλοντικές διασταυρώσεις που θα γίνουν, ειδικά μεταξύ πολεοδομίας και ΙΚΑ, θα προκύψουν ελλείψεις και παραβάσεις που θα επιφέρουν ποινές και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Αυτές οι ποινές και τα πρόστιμα που αναφέρουμε είναι σημαντικά ποσά που μπορεί να φθάσουν και να ξεπεράσουν το κόστος μίας ανακαίνισης σπιτιού.

Τι πρέπει να προσέχετε στην επιλογή ενός συνεργείου ανακαίνισης σπιτιού;

Αυτό που πρέπει κάποιος να προσέξει σε μια επιλογή ενός συνεργείου ανακαίνισης, είναι κυρίως ο επαγγελματισμός τους από την πρώτη τους επαφή μέχρι και το κλείσιμο της συμφωνίας τους. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να δείχνουν σοβαροί, μεθοδικοί, ευγενικοί, ειλικρινείς, συνεπείς στα ραντεβού τους και στους χρόνους που δίνουν σχετικά με την ολοκλήρωση της προσφοράς τους. Να είναι εταιρείες με πολύχρονη εμπειρία και δράση. Να είναι σε θέση να σε πάνε σ’ έργα που ήδη έχουν σε εξέλιξη, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν δουλειές και δεν κάθονται. Να είναι ευέλικτοι στα θέματα του κοστολογίου και των πληρωμών (όχι απαραιτήτως να είναι οι φθηνότεροι). Να προσφέρουν εγγύηση εργασιών και να έχουν επιστημονική κατάρτιση σ’ αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Τώρα αν σε κάτι από τα παραπάνω έχετε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την επιλογή σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την συσχέτιση κόστους και ποιότητας εργασιών, στην ανακαίνιση σπιτιού;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος μια τέτοια συσχέτιση. Ο λόγος είναι, ότι οι εργασίες σε μία ανακαίνιση σπιτιού θα αποδείξουν την ποιότητά τους σε βάθος χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι σε μία αρχική προσφορά μιας εταιρείας δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως το κόστος στις προσφορές δεν θα είναι ίδιο, όπως και η ποιότητα εργασίας της κάθε εταιρείας δεν θα είναι ίδια. Εδώ λοιπόν γεννιέται ένα ερώτημα, πως θα πρέπει να συγκρίνουμε την παραπάνω συσχέτιση.

Η απάντηση είναι , <διαισθητικά>. Δεν μπορεί μια εταιρεία η οποία δείχνει πιο σοβαρή και πιο αξιόπιστη να κοστολογεί το ίδιο με μια εταιρεία που έχει έλλειψη στα παραπάνω, ούτε και θα πρέπει να απαιτούμε να εξομοιωθούν τα κοστολόγια, αλλά αντιθέτως να κρίνουμε αν το επιπλέον κόστος αξίζει για να έχουμε το “κεφάλι μας” ήσυχο. Η καλύτερη στρατηγική που μπορούμε να έχουμε, είναι να διαλέξουμε την εταιρεία που μας εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά, ότι θα γίνουν οι εργασίες σωστά, με την λιγότερη ψυχοφθορά και ύστερα να προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε το κόστος εκεί που θα μας επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες.

Η ανακαίνιση σπιτιού αποτελείται από την ανακαίνιση διαμερίσματος και την ανακαίνιση μονοκατοικίας.

Στην ανακαίνιση διαμερίσματος ισχύουν λίγο έως πολύ ότι αναφέραμε στην ανακαίνιση σπιτιού. Το μόνο που θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προσέξει επιπλέον, είναι ότι τα νέα εξωτερικά κουφώματα και βαψίματα θα πρέπει να ακολουθούν τους χρωματισμούς και την σχεδιαστική γραμμή της υπόλοιπης πολυκατοικίας, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία υπάρχουν κατατεθειμένα στην πολεοδομία. Εξίσου θα πρέπει να ακολουθούν τον κανονισμό της πολυκατοικίας και οι εργασίες που σχετίζονται με την ψύξη και θέρμανση του διαμερίσματος. Απ’ εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες επιλογές μας ισχύει ότι έχουμε αναφέρει στην αρχική μας ενότητα.

Στην ανακαίνιση μονοκατοικίας αντίθετα, συνήθως δεν έχουμε τους παραπάνω περιορισμούς, εκτός εάν βρισκόμαστε σε κάποιον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά οικισμό. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί και να ληφθεί υπ’ όψιν σε μία ανακαίνιση μονοκατοικίας, είναι η υγρασία που προέρχεται από τον περιβάλλον χώρο και η σωστή εξωτερική θερμομόνωση της κατοικίας, η οποία περιλαμβάνει και την άρτια στεγανοποίησή της. Στα υπόλοιπα ισχύουν ότι έχουμε αναφέρει στην ανακαίνιση σπιτιού και προσέχουμε ότι έχουμε αναφέρει στην συγκεκριμένη ενότητα.

 

Ζητήστε προσφορά

3.5/5 (94 Reviews)