Ανακαίνιση σπιτιού Προς ένα σπίτι ενεργειακά αποδοτικό

Ανακαίνιση σπιτιού: Προς ένα σπίτι ενεργειακά αποδοτικό

Έχετε κουραστεί από τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και θέλετε να έχετε θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον; Μία ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποδοτικές λύσεις σε τέτοια ζητήματα.

Έχουμε συγκεντρώσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο ενεργειακά αποδοτικό σε μια ανακαίνιση σπιτιού.

Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα και να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Ανακαίνιση σπιτιού & Ενεργειακή απόδοση: 7 tips

Αναβαθμίστε τη μόνωση

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε το σπίτι σας πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι η βελτίωση της μόνωσης κατά την ανακαίνιση σπιτιού.

Η σωστή μόνωση των τοίχων, της σοφίτας και των δαπέδων σας θα αποτρέψει την απώλεια θερμότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και θα διατηρήσει το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι.

Αυτό θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή σας από τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, με αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Σφραγίστε διαρροές αέρα

Οι διαρροές αέρα μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως και το 25% της απώλειας ενέργειας. Ο εντοπισμός και η σφράγιση αυτών των διαρροών σε μια ανακαίνιση σπιτιού θα κάνει αισθητή διαφορά στην ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας.

Ελέγξτε για κενά γύρω από παράθυρα, πόρτες και ηλεκτρικές πρίζες και χρησιμοποιήστε στεγανοποίηση ή καλαφάτισμα για να τα σφραγίσετε. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε λωρίδες στεγανοποίησης στην πόρτα για την αποφυγή ρευμάτων.

Επενδύστε σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Οι ξεπερασμένες συσκευές μπορεί να καταναλώνουν μεγάλα ποσά περιττής ηλεκτρικής ενέργεια.

Αναβαθμίστε σε ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα και συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια χωρίς να θυσιάζουν την απόδοση.

Από τα ψυγεία μέχρι τα πλυντήρια ρούχων, αυτές οι αναβαθμίσεις όχι μόνο θα εξοικονομήσουν ενέργεια αλλά και θα μειώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Μάλιστα, η ανακαίνιση σπιτιού είναι μία κατάλληλη περίοδος και για την ανανέωση συσκευών, καθώς η εγκατάστασή τους διευκολύνεται από την παρουσία του συνεργείου στο σπίτι, και επιπλέον δεν χρειάζεται να προκληθεί επιπλέον αναστάτωση στην οικογένεια.

Μετάβαση σε φωτισμό LED

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως σπαταλούν πολλή ενέργεια παράγοντας υπερβολική θερμότητα. Με τη μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το κόστος φωτισμού σας.

Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια, διαρκούν περισσότερο και εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα. Είναι μια κατάσταση win-win τόσο για το πορτοφόλι σας, όσο και για το περιβάλλον.

Εγκαταστήστε προγραμματιζόμενους θερμοστάτες

Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ενέργειας. Η εγκατάσταση προγραμματιζόμενων θερμοστατών κατά την ανακαίνιση σπιτιού σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε διαφορετικές θερμοκρασίες για διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη χρήση ενέργειας μειώνοντας τη θέρμανση ή την ψύξη όταν δεν είστε στο σπίτι ή δεν κοιμάστε.

Αξιοποιήστε το φυσικό φως

Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τεχνητού φωτισμού. Κρατήστε τις κουρτίνες και τα στόρια ανοιχτά για να μπει το φως του ήλιου, ειδικά σε δωμάτια με νότιο προσανατολισμό.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή αντανακλαστικές μεμβράνες παραθύρων για να αποτρέψετε την αύξηση της θερμότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιτρέποντας παράλληλα στο φυσικό φως να φωτίζει τον χώρο σας.

Βελτιστοποιήστε τη χρήση του νερού

Η εξοικονόμηση νερού όχι μόνο βοηθά το περιβάλλον αλλά και εξοικονομεί ενέργεια. Εγκαταστήστε κεφαλές ντους και βρύσες χαμηλής ροής για να μειώσετε την κατανάλωση νερού χωρίς συμβιβασμούς στην πίεση του νερού.

Διορθώστε άμεσα τυχόν διαρροές – μια τεχνική εργασία που καλό είναι να αναλάβει η ομάδα που θα πραγματοποιήσει την ανακαίνιση σπιτιού, καθώς ακόμη και μικρές σταγόνες μπορούν να σπαταλήσουν σημαντική ποσότητα νερού και ενέργειας με την πάροδο του χρόνου.

Εφαρμόζοντας αυτές τις ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές, μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα οικολογικό καταφύγιο, ενώ απολαμβάνετε σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας σας.

5/5 (9 Reviews)