Ανακαίνιση σπιτιού_Το μάρμαρο επιστρέφει στην κουζίνα!

Ανακαίνιση σπιτιού: Το μάρμαρο επιστρέφει στην κουζίνα!

Σε πείσμα των νεωτερισμών που φιγουράρουν στα moodboards του Pinterest και στα reels του Instagram για ανακαίνιση σπιτιού από… το μέλλον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον χώρο της κουζίνας το μάρμαρο φαίνεται να κάνει εντυπωσιακή επάνοδο.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε όλα τα αβαντάζ του, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το εντάξετε στον πιο cozy χώρο του σπιτιού σας.

Ανακαίνιση σπιτιού: Πώς μπορεί το μάρμαρο να αναβαθμίσει την κουζίνα σας;  

Το μάρμαρο είναι ένα στιβαρό και οικολογικό υλικό, που συνδυάζει την επιβλητική κομψότητα με την οργανικότητα ενός λατομικού ορυκτού.

Με περίοπτη θέση στη δόμηση, που μετρά αιώνες σε μνημεία και οικιστικές κατασκευές, αλλά και χαμαιλεόντιο ρόλο στη διακόσμηση, αφού ανταποκρίνεται σε κάθε στυλ –από τον πληθωρικό μαξιμαλισμό και το ξέγνοιαστο boho έως τον απέριττο μινιμαλισμό και τον σκληροπυρηνικό μπρουταλισμό–, κάθε άλλο παρά τυχαία το εν λόγω πέτρωμα αποτελεί σταθερά στον χώρο του σπιτιού αψηφώντας τις «απειλές» εφήμερων τάσεων.

Λειτουργικά, συνδυάζεται εύκολα με ευρύτατη γκάμα υλικών, από το μασίφ ξύλο μέχρι το ανοξείδωτο ατσάλι, με άψογο αισθητικό αποτέλεσμα σε οποιονδήποτε χώρο.

Μολονότι, ειδικά στην Ελλάδα, αναπόφευκτα ταυτίζεται με την απόλυτη λευκότητα και τους συμπαγείς όγκους, οι προσφερόμενες λύσεις μαρμάρου στην ανακαίνιση σπιτιού πλέον είναι πολλές τόσο ως προς τον χρωματικό τόνο και τις φυσικές λεπτομέρειες (βένες) όσο και ως προς την κοπή του πετρώματος.

Η εγγενής σκληρότητά του –ιδίως στη σύστασή του περιλαμβάνονται προσμείξεις, οι οποίες το καθιστούν ακόμη πιο ανθεκτικό– το προφυλάσσει από καταπονήσεις που οφείλονται σε καθημερινή τριβή και, ενίοτε, απότομη χρήση ηλεκτρικών συσκευών αλλά και κουζινικών.

Χάρη στη φυσική ψυχρότητά του, το μάρμαρο αντιστέκεται ηρωικά στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον χώρο της κουζίνας ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Κάποιοι, μάλιστα, το αποφεύγουν προβάλλοντας ως επιχείρημα την αίσθηση «παγερότητας» τον χειμώνα, αλλά στη χώρα μας και δεδομένης της κλιματικής αλλαγής 

Οι διαδικασίες στεγανοποίησης και αδιαβροχοποίησης στις οποίες υποβάλλεται το μάρμαρο πριν από την τοποθέτησή του στην κουζίνα κατά την ανακαίνιση σπιτιού το προστατεύουν από κυριολεκτικές… λαδιές και από τις κιτρινίλες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινιβολία του ήλιου, ενώ απωθούν την υγρασία και προλαμβάνουν τον σχηματισμό μούχλας.

Εάν, μεταξύ άλλων, στην ανακαίνιση σπιτιού, σας προβληματίζει η (ούτως ή άλλως αμελητέα) εκπομπή ραδιενέργειας από φυσικά υλικά στην κουζίνα, το μάρμαρο αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική έναντι του γρανίτη ή/και του χαλαζία, καθώς το ποσοστό ραδονίου είναι ακόμη πιο χαμηλό.

Η βιωσιμότητα του μαρμάρου, πέρα από το οικολογικό πλεονέκτημα που του παρέχει, το καθιστά αυτομάτως οικονομικά επωφελή και ανταποδοτική επιλογή, καθώς ο μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας συντήρησης εγγυάται πολλά ανέξοδα χρόνια. Συνεκδοχικά, το γεγονός αυτό αυξάνει την αξία του σπιτιού εάν μελλοντικά υπάρχει η προοπτική πώλησής του.

Πώς μπορείτε να εντάξετε το μάρμαρο στην κουζίνα σας;

Το εμβαδό της κουζίνας, οι καθημερινές δραστηριότητές σας σε αυτή και ο υπόλοιπος σχεδιασμός της κουζίνας σας κατά την ανακαίνιση σπιτιού (ντουλάπια και αποθηκευτικοί χώροι, εντοιχισμός συσκευών κ.λπ.) καθορίζουν το είδος του νεροχύτη (επικαθήμενος/υποκαθήμενος), τη χωρητικότητά του (μία γούρνα/δύο γούρνες), καθώς τις διαστάσεις του πάγκου.

Στην περίπτωση που απολαμβάνετε το προνόμιο μιας πολύ μεγάλης κουζίνας, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας νησίδας πλαισιωμένης με ψηλά σκαμπό, την οποία θα σχεδιάσετε σε συνεργασία με τους ειδικούς, ώστε να αποτελεί το εφαλτήριο των γαστρονομικών περιπετειών σας και κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των αγαπημένων σας προσώπων.  

Όσον αφορά το backsplash (πλάτη της κουζίνας), μπορείτε να επιλέξετε είτε ορθογώνιες μαρμαρόπλακες, για ομοιόμορφο αποτέλεσμα με λιγότερους αρμούς, είτε ψηφίδες/πλακίδια από το ίδιο υλικό σε διάφορα σχήματα για τη δημιουργία ιδιαίτερων μοτίβων (π.χ. ψαροκόκαλο, πολυγωνικό τύπου κυψέλης κ.λπ.), για ένα πιο sui generis φόντο.

Τέλος, το μαρμάρινο δάπεδο στην κουζίνα, αν και λιγότερο συνηθισμένο, προσδίδει εκείνη την έξτρα νότα πολυτέλειας, χαρακτηριστικό που προσδίδει και περαιτέρω αγοραστική αξία στο ακίνητό σας, γεγονός που ορθόν είναι να απασχολεί κάθε ιδιοκτήτη που προχωρά σε ανακαίνιση σπιτιού.

Με όποιον τρόπο και αν αποφασίσετε να φιλοξενήσετε το μάρμαρο στην κουζίνα σας, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχετε κάνει μια διαχρονική επένδυση στην ανακαίνιση σπιτιού, που θα εξυπηρετεί τις πρακτικές ανάγκες σας αλλά και θα αποσπά επιφωνήματα θαυμασμού για την καλαισθησία σας. 

5/5 (10 Reviews)