5 Tips για ανακαίνιση σπιτιού λίγων τετραγωνικών μέτρων

5 Tips για ανακαίνιση σπιτιού λίγων τετραγωνικών

Μήπως έχετε μικρό σπίτι και αναρωτιέστε αν μπορείτε ή αν αξίζει να το ανακαινίσετε; Πιστεύετε πως μια ανακαίνιση σπιτιού δεν θα μπορέσει να σας προσφέρει το σπίτι που ονειρεύεστε; Εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις!

Μια ανακαίνιση σπιτιού και ειδικά για την περίπτωσή σας, είναι απαραίτητη και θα σας προσφέρει όλες τις λύσεις που χρειάζεστε.

Μια ομάδα ειδικών γνωρίζει ακριβώς ποιοι είναι οι τρόποι να ανακαινίσετε το σπίτι σας, ώστε να γίνει λειτουργικό και άνετο.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά tips για μια τέτοια πετυχημένη ανακαίνιση.

Tips για ανακαίνιση σπιτιού λίγων τ.μ.

  1. Μοντέλο ενιαίου χώρου

Για μια πετυχημένη ανακαίνιση σε ένα μικρό σπίτι, ο κανόνας είναι να κινηθείτε με βάση το μοντέλο του «ανοιχτού» (open space) χώρου. Ένας χώρος για να δείχνει, αλλά και να είναι πραγματικά άνετος, πρέπει να είναι ευρύχωρος και «ανοιχτός», χωρίς πολλούς τοίχους, πόρτες και μεγάλα έπιπλα.

Ανακαινίστε το σπίτι σας απομακρύνοντας «περιττούς» τοίχους και μεγάλες βαριές πόρτες. Στη θέση τους βάλτε πτυσσόμενες πόρτες, οι οποίες διαχωρίζουν μεν τα δωμάτια, αλλά μπορούν να παραμένουν και ανοιχτές.

Έτσι, αυτόματα ο χώρος μεγαλώνει, ενώ οι αντιθέσεις των δωματίων δίνουν μια αίσθηση μεγέθυνσης.

Αντίστοιχα, μπορείτε αντί για πόρτες να διαχωρίσετε τα δωμάτια με ένα παραβάν, μια κουρτίνα ή και μια βιβλιοθήκη (στην προκειμένη κερδίζετε και επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους).

Μια «έξυπνη» διαρρύθμιση του χώρου είναι το πιο σημαντικό για τα μικρά σπίτια.

  1. Δημιουργία «έξυπνων» χώρων

Η ανακαίνιση σπιτιού για ένα μικρό σπίτι μετά από τις πληροφορίες αυτού του tip θα μοιάζει «παιχνιδάκι»!

Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι χώροι, γωνίες, ντουλάπια, ράφια, έπιπλα είναι μερικά από εκείνα που θα πρέπει να διαμορφώσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι χρήσιμα και λειτουργικά. Σε αυτά κρύβεται η επιτυχία! Πάμε να τα δούμε αναλυτικότερα.

  • Ανοιχτά ντουλάπια: εντάξτε στη διαρρύθμιση του σπιτιού σας τα ανοιχτά ντουλάπια σε όλους τους χώρους, για να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Εφαρμόστε αυτήν τη συμβουλή σε όλα τα δωμάτια (μπάνιο, κουζίνα κ.λπ.).
  • «Ευφάνταστες» κρεμάστρες: τοποθετήστε κρεμάστρες ή γαντζάκια σε πολλά σημεία για να κρεμάτε αντικείμενα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση είναι να βάλετε γαντζάκια στις φανερές σωληνώσεις της κουζίνας και να κρεμάτε εκεί μαγειρικά εργαλεία.
  • Αξιοποιήστε πόρτες και τοίχους: Η προηγούμενη συμβολή μπορεί να εφαρμοστεί στις πόρτες και τους τοίχους. «Δείτε» τους σαν χρήσιμες επιφάνειες. Τοποθετήστε διακριτικά ράφια και δημιουργείστε επιπλέον χώρους.
  • Έπιπλα στους τοίχους: Μια πολύ χρήσιμη τεχνική είναι να βάλετε έπιπλα στους τοίχους. Για παράδειγμα, μπορείτε τον πάγκο της κουζίνας, ή το τραπέζι να τα ανακαινίσετε έτσι ώστε να στηρίζονται στον τοίχο. Υπάρχουν και πολυμορφικά τραπέζια που κλείνουν και ανοίγουν. Επίσης, βοηθητικά έπιπλα όπως τα τραπεζάκι της τηλεόρασης μπορείτε να το καρφώσετε στον τοίχο.
  • Υπερυψωμένο κρεβάτι με σκάλα: Μια ιδανική λύση για την κρεβατοκάμαρα, είναι να φτιάξετε ένα κρεβάτι υπερυψωμένο από το έδαφος με μια μικρή σκάλα. Αυτόματα, ανοίγει ο χώρος, αλλά δημιουργείται και έξτρα αξιοποιήσιμος χώρος από κάτω. Εκεί μπορεί να χωρέσει μέχρι και ένα «μίνι σαλονάκι». Τέτοιες κατασκευές μπορείτε να κάνετε και σε άλλα δωμάτια (π.χ. σαλόνι).
  1. Υλικά που δημιουργούν μια «ψευδαίσθηση» στον χώρο

Όχι, δεν πρόκειται για εξεζητημένα υλικά, αλλά για κάποια πολύ γνωστά όπως γυαλί, καθρέπτες, πλεξιγκλάς κ.λπ. Τα υλικά αυτά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος λόγω των ανακλάσεων κ.λπ.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε στο σπίτι σας τραπέζια με γυαλί από πάνω, μια ντουζιέρα με τζάμι και μεγάλους καθρέπτες σε διάφορα σημεία.

Τέτοιου είδους «πινελιές» μπορούν να μεταμορφώσουν το σπίτι σας.

  1. Χρωματική «αρμονία»

Ένα από τα βασικότερα θέματα σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι οι επιλογές των χρωμάτων. Οι περισσότεροι προβληματίζονται για τα χρώματα που θα επιλέξουν, τόσο για το βάψιμο των τοίχων, όσο και για τους χρωματισμούς των επίπλων κ.λπ.

Για ένα σπίτι λίγων τετραγωνικών, προτείνεται τα χρώματα να είναι ισορροπημένα, ώστε «να μην μπερδεύουν και γεμίζουν το μάτι». Υπάρχουν ομάδες ειδικών κατάλληλοι να σας συμβουλέψουν.

  1. Φωτισμός

Αντίστοιχα, το ίδιο σημαντικός είναι και ο φωτισμός για ένα μικρό σπίτι. Ανάλογα με τις αποχρώσεις του σπιτιού, «παίξτε» με τον φωτισμό βάζοντας κρυφούς φωτισμούς, σποτάκια, θερμό ή ψυχρό φως. Οι ειδικοί θα σας συμβουλέψουν κατάλληλα.

Μια ανακαίνιση για ένα σπίτι λίγων τετραγωνικών μέτρων είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε!

5/5 (5 Reviews)