Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα ξυλοφάγα έντομα σε μια κατασκευή σπιτιού

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα ξυλοφάγα έντομα σε μια κατασκευή σπιτιού

Τα ξυλοφάγα έντομα είναι εκείνα που εισβάλλουν σε έναν χώρο και κατασπαράζουν οτιδήποτε ξύλινο. Μπορούν να σπείρουν τον πανικό σε κάθε νοικοκυριό, ενώ αν η ύπαρξή τους δεν γίνει άμεσα αντιληπτή, θα πολλαπλασιαστούν και θα είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Ειδικά σε μια κατασκευή σπιτιού, όπου νέα έπιπλα και νέα ξύλινα αντικείμενα μπαίνουν στον χώρο σας, οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προσέξετε από νωρίς τα σημάδια.

Το σαράκι και οι τερμίτες είναι τα πιο συνηθισμένα ξυλοφάγα ζώα, ενώ υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά, όπως τα ξυλοφάγα μυρμήγκια. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τρόπους για να εντοπίζετε αυτού του είδους τους εισβολείς και θα σας δώσουμε λύσεις σε περίπτωση που επιβεβαιώσετε την ύπαρξή τους.

Τι είναι το σαράκι και πώς θα το εντοπίσετε

Τα ξυλοφάγα είναι, όπως προαναφέραμε, έντομα, τα οποία φωλιάζουν και δημιουργούν αποικίες μέσα στο ξύλο. Γενικά είναι πολύ χρήσιμοι οργανισμοί στη φύση, καθώς έχουν δημιουργηθεί για να τρώνε την οργανική ύλη, και πιο συγκεκριμένα το νεκρό ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην ανάπλαση του εδάφους και των δασών.

Πέρα από τα δάση όμως, οι τερμίτες και το σαράκι μπορούν να εισέλθουν και στον χώρο μας και να ξεκινήσουν να τρέφονται από τα ξύλινα έπιπλα, τα πατώματα κτλ., καθώς θεωρούν πως αποτελούνται από νεκρό ξύλο. Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μπουν σε ένα σπίτι είναι είτε από μόνα τους, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, είτε μέσω της τοποθέτησης ενός ήδη μολυσμένου ξύλου μέσα στο σπίτι.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια κατασκευή σπιτιού, όλα τα υλικά και τα ξύλα που θα έρθουν από έξω (τα ξύλα για τα πατώματα, για παράδειγμα), πρέπει να ελεγχθούν καλά, ακόμα και αν είναι καινούρια. Επίσης, αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο μεταχειρισμένο ή vintage έπιπλο ή αν έχετε τζάκι και πρόκειται να μεταφέρετε συχνά ξύλα εντός του σπιτιού, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παρόλο που το σαράκι φεύγει, χρειάζεται πολλή υπομονή, χρόνο και, φυσικά, χρήματα για να το αντιμετωπίσετε οριστικά.

Για τον εντοπισμό του θα κοιτάξετε αν υπάρχουν τρύπες στα ξύλα. Αν υπάρχουν, τότε πιθανόν να είναι σαράκι ή τερμίτες. Τα έντομα αυτά είναι σαν σκουλήκια ή σκαθάρια, οπότε αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, είναι καλό να είστε προϊδεασμένοι. Ακόμη, κατά την είσοδό τους, αφήνουν πίσω ροκανίδι το οποίο γίνεται ορατό στο πάτωμα.

Πώς θα αποφύγετε και θα αντιμετωπίσετε τα ξυλοφάγα έντομα κατά την κατασκευή σπιτιού

Για να αποφύγετε το σαράκι και τους τερμίτες, πέρα από τον έλεγχο κάθε αντικειμένου πριν μπει στον χώρο σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα και να αερίζετε συχνά, μιας και οι οργανισμοί αυτοί προτιμούν τα περιβάλλοντα με υγρασία. Υπάρχουν επίσης διάφορα σκευάσματα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά για να επικαλύψετε τα έπιπλά σας και να αποφύγετε μελλοντικές μολύνσεις. Φυσικά, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά όλες τις ξύλινες επιφάνειες (και τις κρυμμένες).

Τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις κατοικίες, και ακόμα περισσότερο για μια κατασκευή σπιτιού, κατά τη διάρκεια της οποίας σίγουρα θα μπουν στον χώρο σας πολλά καινούρια αντικείμενα και θα κατασκευαστούν νέες επιφάνειες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε και με έπιπλα ή διακοσμητικά εξωτερικού χώρου, οπότε πρέπει να ρίχνετε μια ματιά και σε αυτά.

Αν έχετε υποψίες πως έχει ήδη γίνει κάποια μόλυνση, είναι σημαντικό να λάβετε γρήγορα μέτρα πριν πολλαπλασιαστούν οι αποικίες. Το πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός του τύπου σαρακιού ή τερμίτη που προκαλεί τη ζημιά ώστε να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία.

Η απεντόμωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως με την τοποθέτηση πάνελ ηλιακής ακτινοβολίας, με υποκαπνισμό, αλλά και με τη χρήση ειδικών φαρμάκων και τζελ.

Καταλήγοντας, η μόλυνση από ξυλοφάγα έντομα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι. Δεν έχει σχέση με την καθαριότητα και, ενώ η εξάπλωση εξαρτάται από τα επίπεδα υγρασίας, δεν είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να συμβεί σε ένα σπίτι καλά αεριζόμενο. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να κάνετε, κυρίως σε μια κατασκευή σπιτιού, είναι να ελέγξετε όλα τα έπιπλα πολύ προσεκτικά και, ακόμη και αν κάτι δεν πάει καλά, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, αφού λύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές!

5/5 (9 Reviews)