Κατασκευή σπιτιού & Φυσικός φωτισμός 5 σημεία-κλειδιά για ένα φωτεινό σπίτι

Κατασκευή σπιτιού & Φυσικός φωτισμός: 5 σημεία-κλειδιά για ένα φωτεινό σπίτι

Ο φυσικός φωτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σπιτιού, επηρεάζοντας όχι μόνο την αισθητική, αλλά και την ενεργειακή απόδοση, όσο και τη συνολική διάθεση των χώρων διαβίωσης. Ακολουθούν πέντε tips για το πώς να μεγιστοποιήσετε τον φυσικό φωτισμό και να τακτοποιήσετε αποτελεσματικά τα δωμάτια για να δημιουργήσετε ένα φωτεινό, φιλόξενο σπίτι.

Κατασκευή σπιτιού: 5 tips για ένα φωτεινό σπίτι

  1. Στρατηγική τοποθέτηση παραθύρων

Η τοποθέτηση και το μέγεθος των παραθύρων κατά την κατασκευή σπιτιού είναι κρίσιμα για την αξιοποίηση του φυσικού φωτός. Τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν νότια θα αιχμαλωτίσουν το μεγαλύτερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για μια καλά ισορροπημένη κατανομή φωτός:

  • Παράθυρα προς το νότο: Αυτά τα παράθυρα δέχονται το μεγαλύτερο ηλιακό φως και είναι ιδανικά για σαλόνια, κουζίνες και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά.
  • Παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό: Το πρωινό φως του ήλιου μπορεί να φωτίσει τα υπνοδωμάτια και τις κουζίνες, δημιουργώντας ένα χαρούμενο ξεκίνημα της ημέρας.
  • Παράθυρα με δυτικό προσανατολισμό: Αυτά τα παράθυρα αποτυπώνουν το ζεστό απογευματινό φως, ιδανικά για χώρους όπου χαλαρώνετε το βράδυ.
  • Παράθυρα που κοιτούν στο βορρά: Παρέχουν σταθερό, απαλό φως, κατάλληλο για το στούντιο ή το home office, όπου η αντανάκλαση πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.
  1. Open plan

Η κατασκευή σπιτιού σε λογική open plan εξυπηρετεί τη ροή του φυσικού φωτός. Μειώνοντας τον αριθμό των εσωτερικών τοίχων, το φως μπορεί να ταξιδεύει πιο ελεύθερα στον χώρο. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση μιας «ανοιχτής κάτοψης»:

  • Χρήση γυάλινων ή βιτρό χωρισμάτων: Αυτά μπορούν να ορίσουν χώρους χωρίς να εμποδίζουν το φως.
  • Στρατηγική τοποθέτηση επίπλων: Κρατήστε τα ογκώδη έπιπλα μακριά από παράθυρα. Χρησιμοποιήστε έπιπλα χαμηλού προφίλ ή διαφανή για να επιτρέψετε στο φως να περάσει.
  • Ανακλαστικές επιφάνειες: Ενσωματώστε ανακλαστικά υλικά όπως γυαλιστερά δάπεδα, καθρέφτες και ανοιχτόχρωμους τοίχους για να αναπηδήσει το φως.
  1. Φεγγίτες

Οι φεγγίτες και τα παράθυρα που τοποθετούνται ψηλά στους τοίχους (clerestory) είναι εξαιρετικά για την εισαγωγή φωτός σε χώρους που μπορεί να μην αρκούν από τα κανονικά παράθυρα. Ιδίως οι φεγγίτες είναι ιδανικοί για δωμάτια στο κέντρο του σπιτιού ή μπάνια όπου η ιδιωτικότητα είναι απαραίτητη. Οι σωληνοειδείς φεγγίτες μπορούν, κατά την κατασκευή σπιτιού, να τοποθετηθούν σε μικρότερους χώρους ή διαδρόμους.

  1. Χωροθέτηση δωματίων

Η διάταξη των δωματίων σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διανομή του φυσικού φωτός. Δείτε πώς μπορείτε να σχεδιάσετε αποτελεσματικά τη διάταξή σας κατά την κατασκευή σπιτιού:

  • Κοινόχρηστοι χώροι: Τοποθετήστε τους κοινόχρηστους χώρους όπως το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα στη νότια πλευρά του σπιτιού για να μεγιστοποιήσετε την έκθεση στο ηλιακό φως.
  • Ιδιωτικά δωμάτια: Τοποθετήστε τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια στην ανατολική ή δυτική πλευρά, ανάλογα με την προτίμησή σας για πρωινό ή απογευματινό φως αντίστοιχα.
  • Βοηθητικά δωμάτια: Δωμάτια όπως το πλυσταριό ή αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να τοποθετηθούν στη βόρεια πλευρά, όπου δεν είναι απαραίτητο το πολύ φυσικό φως.
  1. Μεγάλες τζαμαρίες και μπαλκόνια

Με την κατασκευή σπιτιού, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε το απόλυτο customizing στους χώρους σας. Αν ένας σημαντικός γνώμονας για το καινούριο σας σπίτι είναι η εισροή φυσικού φωτός στους χώρους σας, τότε η λογική των λοφτ, με τις μεγάλες τζαμαρίες που κοιτάζουν σε εξ ίσου ευρύχωρα μπαλκόνια είναι μία εξαιρετική προσθήκη.

Extra tips

  • Ανοιχτόχρωμη διακόσμηση: Χρησιμοποιήστε ανοιχτά χρώματα για τοίχους, οροφές και δάπεδα για να αντανακλούν περισσότερο φως. Τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως και μπορούν να κάνουν τον χώρο να φαίνεται μικρότερος και πιο θαμπός.
  • Επιλογή υφασμάτων: Επιλέξτε διαφανείς κουρτίνες ή περσίδες που επιτρέπουν στο φως να φιλτράρει ενώ παράλληλα παρέχουν ιδιωτικότητα.
  • Τακτικός καθαρισμός παραθύρων: Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι καθαρά για να μεγιστοποιήσετε την είσοδο φωτός. Η σκόνη και η βρωμιά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα του φωτός που περνάει.

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές κατά την κατασκευή σπιτιού, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο ευχάριστο και φωτεινό, κάτι που ομολογουμένως κάνει εμάς τους ανθρώπους κατά τι πιο ευδιάθετους. Η μεγιστοποίηση του φυσικού φωτός μπορεί να μετατρέψει το σπίτι σας σε ένα φωτεινό, φιλόξενο καταφύγιο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας και μειώνοντας την εξάρτησή σας από τον τεχνητό φωτισμό.

5/5 (10 Reviews)