Ανακαίνιση σπιτιού open plan 10 τρόποι να διαμορφώσετε ξεχωριστούς χώρους παρά την απουσία διαχωριστικών τοίχων

Ανακαίνιση σπιτιού open plan: 10 τρόποι να διαμορφώσετε ξεχωριστούς χώρους παρά την απουσία διαχωριστικών τοίχων

Αν το σπίτι σας εν τη κατασκευή του διαμορφώθηκε με λογική open plan, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα καλό νέο, ιδίως εάν τα δεδομένα της ζωής σας (ή, απλώς…η αισθητική σας και οι προτιμήσεις σας) άλλαξαν, εμπεριέχοντας νέα άτομα ή δραστηριότητες. Μια ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να φροντίσει μία τέτοια συνθήκη, δίνοντας λιγότερο επεμβατικές λύσεις στη διαμόρφωση διαχωριστικών μεθόδων που θα δημιουργήσουν νοερές «ζώνες» στο σπίτι, χωρίς να υψωθούν τοίχοι.

Μπορεί να φαίνεται «καταδικαστικό» σε μια πρώτη ματιά, αλλά ίσως η ύπαρξη ενιαίων χώρων στο σπίτι να είναι και μία πολύ καλή δημιουργική ευκαιρία για την επικείμενη ανακαίνιση σπιτιού. Εκτός από τα αυτονότητα (και σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένα) φορητά διαχωριστικά σε ύφος παραβάν ή κουρτίνας, έχουμε εντοπίσει 5 καίριες και πρωτότυπες λύσεις για να διαμορφώσετε ξεχωριστές «ζώνες» ανά τα δωμάτια κατά την ανακαίνιση σπιτιου.

5 τρόποι να διαμορφώσετε ξεχωριστούς χώρους κατά την ανακαίνιση σπιτιού open plan

  • Color-code

Ένας ευφάνταστος τρόπος να δημιουργήσετε ξεχωριστές ζώνες χώρων ανάλογα με τη χρήση τους είναι μέσα από τη χρήση διαφορετικών χρωμάτων στους τοίχους ή/και ταπετσαρίας! Σε μία ανακαίνιση σπιτιού, ούτως ή άλλως το φρεσκάρισμα των τοίχων και η επιδιόρθωσή τους είναι μία εργασία – must που θα κάνει το εσωτερικό ενός χώρου να δείξει καινούριο.

  • Διαχωριστικό … ταβάνι (ceiling treatment)

Σε αντίστοιχη, υπερσύγχρονη λογική κινείται ο διαχωρισμός των χώρων με βάση το ταβάνι, κάτι που στοιχηματίζουμε ότι δεν περνάει εύκολα από το μυαλό ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελικών πλάνων για την ανακαίνιση σπιτιού.

Κι όμως! Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι τοίχοι μπορούν να διαχωρίσουν νοερά τα «δωμάτια» ενός open plan σπιτιού κάθετα, έτσι και μία ξεχωριστή οροφή – με το αντίστοιχο φωτιστικό της – μπορεί να υποδηλώσει ότι οι χώροι είναι διακριτοί.

  • Κτιστό διαχωριστικό με χρηστική αξία

Για εσάς που δε θέλετε να ξεφύγετε από τη λογική του φυσικού διαχωριστικού, ένας τρόπος να το κάνετε χωρίς να καταφύγετε στην ξεπερασμένη τάση των πάνελ και των παραβάν είναι μέσα από τη δημιουργία ενός διαχωριστικού που θα αποτελεί από μόνο του έναν ξεχωριστό χώρο με χρηστική ή εικαστική αξία.

Ανάλογα με τον χρόνο που θα διαθέσετε για την ανακαίνιση σπιτιού, η δημιουργία ενός χαμηλού τοίχου – βιβλιοθήκης, η τοποθέτηση μίας καλαίσθητης οργανωτικής λύσης (όπως, λόγου χάριν, μιας κρυφής αποθήκης για τα εποχιακά είδη) ή ακόμη και ένα γλυπτό από φυσικά υλικά, μπορεί να σταθούν άξια στο χώρο σας και να τον ανανεώσουν.

  • Διαφορετικά είδη δαπέδου για κάθε «δωμάτιο»

Ένας άλλος τρόπος να διαχωρίσετε το χώρο σας, όπως θα σας διευκολύνει να κάνετε σε μια ανακαίνιση σπιτιού, είναι η τοποθέτηση διαφορετικών δαπέδων για κάθε χώρο που θέλετε να αναδημιουργήσετε στο σπίτι σας.

Για παράδειγμα, έχοντας μία ενιαία κουζίνα μαζί με σαλοτραπεζαρία, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση του παρκέ για την κουζίνα, κρατώντας το πλακάκι, ή/και τοποθετώντας μάρμαρο στον υπόλοιπο χώρο, κάτι που θα προκαλέσει και μια αισθητική διαφοροποίηση στο χώρο, δίνοντας το έναυσμα για τη διαμόρφωση ενός χώρου με mix and match στυλ εσωτερικής διακόσμησης!

  • Ανύψωση δαπέδου

Τέλος, σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό ή στενό χώρο, και ιδίως σε δωμάτια όπως είναι το μπάνιο ή ένα παιδικό δωμάτιο που πρόκειται να αναδιαμορφωθεί σε μία ανακαίνιση σπιτιού, μια καλή ιδέα μπορεί να είναι και η περίπτωση της κάθετης διαφοροποίησης των χώρων ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους ή, απλούστερα, τις προτιμήσεις σας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω της ανύψωσης του πατώματος, με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι με τη διαμόρφωση μίας πλατφόρμας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει εξαίσια σε περιπτώσεις όπως το υπνοδωμάτιο, δίνοντας την ευκαιρία για νέους αποθηκευτικούς χώρους, πάνω από τους οποίους μπορεί να τοποθετηθεί το κρεβάτι ή το γραφείο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η χρήση ενός παχύτερου υλικού για το δάπεδο, το οποίο θα δώσει την αίσθηση ενός σκαλοπατιού, μέσω του οποίου περνάμε σε έναν ξεχωριστό χώρο.

Ο,τι και αν επιλέξετε στην ανακαίνιση σπιτιού προκειμένου να αναδιαμορφώσετε το open plan σπίτι σας, είναι σημαντικό να εκτελεστεί ορθά και με τα κατάλληλα υλικά. Τέτοιες περιπτώσεις προσφέρουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσετε τη δημιουργικότητά σας. Απολαύστε το!

5/5 (10 Reviews)