Ανακαίνιση πολυκατοικίας: 3 προτάσεις αναβάθμισης για να προσελκύσετε το ιδανικό ενοικιαστικό κοινό

Ανακαίνιση πολυκατοικίας: 3 προτάσεις αναβάθμισης για να προσελκύσετε το ιδανικό ενοικιαστικό κοινό

Η ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι μία υπόθεση που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και χειρισμό. Απαιτώντας ένα budget που δεν είναι ευκαταφρόνητο, αποτελεί μία επένδυση που, ιδανικά, θα αποφέρει απόσβεση χρημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, αν πρόκειται να προχωρήσετε σε ανακαίνιση πολυκατοικίας, ορθόν είναι αυτό να πραγματοποιηθεί με γνώμονα την ενίσχυση της ενοικιαστικής ή/και αγοραστικής αξίας τόσο του ακινήτου καθεαυτού, όσο και των επιμέρους διαμερισμάτων.

Ο εκμοντερνισμός ενός κτηρίου είναι μονάχα ένας από τους στόχους που φιλοδοξούμε να επιτύχουμε κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας. Άλλα κριτήρια τα οποία οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας προχωρώντας σε μία τέτοιου βεληνεκούς σειρά εργασιών είναι η οργανωσιακή και πρακτική αναβάθμιση των χώρων, η ενίσχυση της δομικής ασφαλείας του κτηρίου, καθώς και η ανταπόκριση σε νέα δεδομένα διαβίωσης (όπως είναι, λόγου χάριν, η συγκατοίκηση πολλών ατόμων σε έναν χώρο).

Έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες σημαντικές προτάσεις οι οποίες στόχο έχουν να σας εμπνεύσουν στην διαδικασία της ανακαίνισης, έχοντας ως απώτερο σκοπό την προσέλκυση του κατάλληλου ενοικιαστικού ή/και αγοραστικού κοινού.

3 προτάσεις για μια ανακαίνιση πολυκατοικίας που θα προσελκύσει το ιδανικό ενοικιαστικό κοινό

Αναβαθμίστε τις πόρτες των κοινόχρηστων χώρων και των διαμερισμάτων

Ένα συχνά παραμελημένο στοιχείο των οικημάτων που παρατηρούμε είναι οι πόρτες. Σε πολλές πολυκατοικίες, ειδικά στο κέντρο της πόλης, η τάση είναι να διατηρούνται οι παλιές πόρτες των κτηρίων, οι οποίες συνήθως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρχιτεκτονικών δρωμένων του 1970 και ’80, ήταν βαριές, με το γυάλινο στοιχείο να επικρατεί.

Και παρότι το γυαλί μπορεί να είναι μία εξαιρετικά μοντέρνα προσθήκη σε έναν χώρο, ιδίως σε συμφραζόμενα εσωτερικής διακόσμησης, οι συνήθεις ρετρό επιλογές κάθετι παρά σύγχρονες – πόσο δε μάλλον, ασφαλείς – φαντάζουν στον επίδοξο ενοικιαστή που αναζητά το σπίτι των ονείρων του. Επιπλέον, η θερμομονωτική τους αξία είναι από αμφιλεγόμενη έως και μηδαμινή, κριτήριο το οποίο λαμβάνεται σοβαρά κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Επιχειρήστε να μετατρέψετε τα open plan διαμερίσματα σε χώρους που ευνοούν τη συγκατοίκηση κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας

Οι κυρίαρχοι τρόποι διαμόρφωσης ενός χώρου είναι είτε με open plan σχεδιασμό, είτε με διαχωρισμό των χώρων σε ξεχωριστά δωμάτια, με τη χρήση τοίχων ή άλλων μονίμων διαχωριστικών. Με την ολοένα και αυξανόμενη τάση των ανθρώπων, όμως, να επιλέγουν τη συγκατοίκηση ως μορφή διαβίωσης, ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες, ένα open plan διαμέρισμα σε καμία περίπτωση δεν είναι ελκυστικό για το επίδοξο ενοικιαστικό κοινό.

Μάλιστα, σκεπτόμενοι πρακτικά, μπορούμε να πούμε ότι η ιδέα της συγκατοίκησης είναι μία εξαιρετική μορφή συνεργασίας, και ένα εχέγγυο για τον ιδιοκτήτη ότι, εφ’όσον περισσότερα άτομα μοιράζονται την ευθύνη ενός σπιτιού, τότε η συνέπεια και η προσοχή του χώρου είναι πιθανότερο να επιτευχθούν.

Ακόμα, όμως, και να μην ανοιχθεί μια τέτοια προοπτική, ο διαμοιρασμός των χώρων και η έξυπνη διαρρύθμιση σε μικρότερα, επιμερισμένα δωμάτια που επιτελούν διαφορετικούς σκοπούς είναι πολύ ελκυστικότερη από ένα open plan σπίτι και για μια συμβατική οικογένεια. Επομένως, κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας, είναι θεμιτό να συζητηθεί η προοπτική του να απομονωθούν ορισμένοι χώροι των διαμερισμάτων, και να αναδιαμορφωθεί ο βασικός σχεδιασμός του σκελετού του σπιτιού.

Αναβαθμίστε το δάπεδο στους κοινόχρηστους χώρους

Τίποτε δεν προδίδει τον ατημέλητο χαρακτήρα ενός κτηρίου περισσότερο απ’ότι ένα φθαρμένο δάπεδο στην είσοδο της πολυκατοικίας, στους διαδρόμους ή ακόμη, στους εξωτερικούς χώρους μιας πολυκατοικίας. Το δάπεδο είναι το στοιχείο εκείνο που φθείρεται περισσότερο από καθετί, αφού υπόκειται σε εξαιρετικά βαριά χρήση επί καθημερινής βάσεως.

Έτσι, κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι ωφέλιμο να σκεφθείτε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε ή, τουλάχιστον, να συντηρήσετε τα δάπεδα στους πιο πολυσύχναστους χώρους της οικοδομής. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι αδιαμφισβήτητο, ενώ και οι δυνητικοί ενοικιαστές ή/και αγοραστές θα είναι σε θέση να αντιληφθούν την ποιοτική διαφορά του οικήματος.

Το μήνυμα είναι το εξής: Εφ’όσον ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση πολυκατοικίας, είναι σημαντικό να σκεφθείτε υπό όρους ενοικιαστή/αγοραστή και όχι αποκλειστικά ιδιοκτήτη. Τι θα καθιστούσε ελκυστική μία πολυκατοικία που θα αποτελούσε τον τόπο κατοικίας σας, για εσάς;

5/5 (10 Reviews)