Κατασκευή σπιτιού Open plan VS ξεχωριστά δωμάτια

Κατασκευή σπιτιού: Open plan VS ξεχωριστά δωμάτια

Καταλήξατε, λοιπόν, στην απόφαση πως η κατασκευή σπιτιού είναι η ιδανική λύση για εσάς. Το να νοικιάσετε ή να αγοράσετε ένα σπίτι δεν επαρκεί όταν έχετε στο μυαλό σας το σπίτι των ονείρων σας, ακριβώς έτσι όπως θα θέλατε να είναι.

Η διαρρύθμιση των χώρων είναι, φυσικά, ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε σε μια κατασκευή σπιτιού.

Στο πλαίσιο της διαρρύθμισης ανήκει και το ζήτημα του αν θα επιλέξετε να διαχωρίσετε τα δωμάτια ή αν προτιμάτε έναν open plan αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Και είναι υπέροχο το γεγονός ότι έχετε την ευκαιρία να κάνετε αυτήν την επιλογή, γιατί μπορείτε εξ αρχής να ζυγίσετε τι σας προσφέρει κάθε λύση και να αποφασίσετε ποια σας ταιριάζει, εντέλει!

Σε αυτό το άρθρο, αναφερόμαστε σε ορισμένα θετικά στοιχεία που έχουν το open plan και τα χωριστά δωμάτια.

Κατασκευή σπιτιού με open plan ή χωριστά δωμάτια;

Η κατασκευή σπιτιού είναι, όπως προαναφέραμε, η τέλεια ευκαιρία για να σκεφτείτε τι σας προσφέρει η εκάστοτε διαρρύθμιση και να την επιλέξετε ώστε να την εφαρμόσετε στο νέο σας σπίτι.

Open plan

Ξεκινώντας από το αγαπημένο για πολλά σύγχρονα σπίτια, το open plan χαρακτηρίζεται από αρκετά θετικά στοιχεία, μερικά από τα οποία είναι:

  1. Καλύτερη επικοινωνία

Η συγκεκριμένη διαρρύθμιση προσφέρει καλύτερη επικοινωνία, τόσο ανάμεσα στους διαφορετικούς χώρους, όσο και στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτούς.

Μια οικογένεια μπορεί να συντονιστεί καλύτερα όταν τα μέλη της έχουν άμεση επαφή. Οι γονείς μπορούν να κάνουν δουλειές ή να χαλαρώνουν, έχοντας παράλληλα πλήρη εποπτεία των παιδιών, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουν πόρτες συνεχώς.

Ακόμη, κάποιος που βρίσκεται στο σαλόνι μπορεί με ευκολία να συζητήσει με κάποιον που βρίσκεται στην κουζίνα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί κανείς από τους δύο.

  1. Περισσότερος χώρος

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν τοίχοι που περιορίζουν και διαχωρίζουν τα δωμάτια, δημιουργείται περισσότερος αξιοποιήσιμος χώρος. Ειδικά για οικογένειες με πολλά μέλη, ο χώρος είναι απαραίτητος.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα πρωινά της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια των οποίων επικρατεί συνήθως χάος. Όλοι πρέπει να ετοιμαστούν στην ώρα τους για τις δουλειές τους και για να το κάνουν αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να μην σκοντάφτουν ο ένας επάνω στον άλλον.

  1. Περισσότερο φως

Το φυσικό φως ταξιδεύει στους χώρους με μεγαλύτερη ευκολία όταν δεν υπάρχουν τοίχοι ή διαχωριστικά, τα οποία το εμποδίζουν. Και σε ποιον δεν αρέσουν οι φωτεινοί και ζωντανοί χώροι; Μάλιστα, το περισσότερο φως κάνει τους χώρους να φαίνονται μεγαλύτεροι.

Χωριστά δωμάτια

Ποιος είπε ότι και ο πιο «παραδοσιακός» τρόπος διαρρύθμισης δεν έχει τα θετικά του; Μερικά από αυτά είναι:

  1. Ιδιωτικότητα

Ενώ, λοιπόν, το open plan ενώνει, τα χωριστά δωμάτια προσφέρουν την ηρεμία που πολλοί άνθρωποι αποζητούν στο σπίτι τους. Ένα απομονωμένο σαλόνι, ένα γραφείο, μια βιβλιοθήκη είναι χώροι που συνήθως θέλουμε να είναι ήσυχοι.

Παράλληλα, τα ξεχωριστά δωμάτια δίνουν τη δυνατότητα να κρύψετε από τους επισκέπτες σας όσα θα προτιμούσατε να παραμείνουν ιδιωτικά.

  1. Δουλειά από το σπίτι

Κατ’ επέκταση, ένα γραφείο που διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού προσφέρει και τη δυνατότητα να εργαστείτε από το σπίτι με άνεση.

Αν ηχομονώσετε και τον χώρο, ακόμα καλύτερα! Μετά την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να στρέφονται στη λύση της εργασίας από το σπίτι, σε συνδυασμό με την τηλεργασία. Επομένως, μπορεί ένας τέτοιος χώρος να είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση.

  1. Καλύτερη οργάνωση

Όταν τα δωμάτια είναι χωρισμένα, υπάρχει και καλύτερη οργάνωση συνολικά στους χώρους. Τα αντικείμενα είναι στη θέση που πρέπει να είναι και ακόμη και αν ένας χώρος δεν είναι ιδιαίτερα τακτοποιημένος, αυτό δεν θα διακρίνεται από έναν άλλο χώρο.

Επίσης, κάθε δωμάτιο έχει μια ξεκάθαρη λειτουργία και, συνεπώς, συγκεκριμένη επίπλωση (και διακόσμηση) που την εξυπηρετεί.

Μια κατασκευή σπιτιού είναι η τέλεια ευκαιρία για να αποφασίσετε μια και καλή τι είναι πιο κοντά στα δικά σας γούστα. Σκεφτείτε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας και επιλέξτε σοφά!

5/5 (7 Reviews)