Ανακαίνιση σπιτιού Χρήσιμες συμβουλές για εκείνο το έξτρα δωμάτιο

Ανακαίνιση σπιτιού: Χρήσιμες συμβουλές για εκείνο το έξτρα δωμάτιο

Καταλαβαίνετε σε ποιο δωμάτιο αναφερόμαστε. Εκείνον τον έξτρα χώρο, τον οποίο πάντοτε αναρωτιέστε πώς είναι καλύτερο να αξιοποιήσετε, αλλά δεν έχετε βρει τον χρόνο ή την κατάλληλη ευκαιρία για να το πάρετε απόφαση και να τον διαμορφώσετε.

Λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από μια ανακαίνιση σπιτιού για να το κάνετε. Εφόσον πρόκειται να ασχοληθείτε σφαιρικά με την ανανέωση του σπιτιού σας, δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και στο έξτρα δωμάτιο, ώστε να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, που ίσως σας φανούν χρήσιμες για το συγκεκριμένο κομμάτι κατά την ανακαίνιση σπιτιού.

Το έξτρα δωμάτιο κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Το καλό με τα έξτρα δωμάτια είναι ότι, συνήθως, αποτελούν λευκούς καμβάδες. Δηλαδή, μπορεί να μην έχουν σωληνώσεις, ντουλάπες ή ντουλάπια, ή ίσως ακόμα και πόρτες ή παράθυρα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσθέσετε όλα όσα θεωρείτε ότι χρειάζονται, έχοντας κατά νου και τις αλλαγές που θα κάνετε στο υπόλοιπο σπίτι.

Αυτό μας φέρνει στην πρώτη συμβουλή που έχουμε να σας δώσουμε:

  1. Μην θεωρήσετε ότι μπορείτε να ανανεώσετε τον χώρο μόνοι σας

Το πρώτο αυτό σημείο είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να είναι ένα έξτρα δωμάτιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί λιγότερη φροντίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Εργασίες που έχουν να κάνουν με το ρεύμα, τα υδραυλικά, την αλλαγή του πατώματος, της πόρτας κ.ο.κ. είναι καλό να γίνονται από έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι και θα υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό που έχετε κατά νου.

  1. Αν δεν υπάρχει ήδη το δωμάτιο, προς τα πού θα επεκτείνετε τον χώρο;

Υπάρχει, βεβαίως, και η πιθανότητα να θέλετε να χτίσετε ένα έξτρα δωμάτιο με αφορμή την ανακαίνιση σπιτιού, επειδή δεν υπάρχει εξ αρχής.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να ακολουθήσετε τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ώστε η προσθήκη να μην φαίνεται παράταιρη.

Επίσης, πρέπει να καταλήξετε στο αν ο χώρος θα επεκταθεί πλαγίως ή προς τα πάνω και, επομένως, να μάθετε αν έχετε τη δυνατότητα για μια τέτοια επέκταση (μπορεί να υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, για παράδειγμα).

  1. Δώστε προσοχή στα υλικά

Τα υλικά που θα επιλέξετε παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Εδώ έχετε πολλά που πρέπει να σκεφτείτε και θα πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας λαμβάνοντας υπόψη και τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ενσωματώσετε ξύλινο πάτωμα στη νέα σας κατασκευή, αλλά να είναι πολύ ακριβή λύση για εσάς.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, έχετε την εναλλακτική του laminate, το οποίο παράγει ένα αποτέλεσμα που είναι, οπτικά, πολύ κοντά στο κανονικό παρκέ.

  1. Αποφασίστε ποια θα είναι η λειτουργία του χώρου

Το έξτρα δωμάτιο είναι καλό να έχει μια ξεχωριστή και οριοθετημένη λειτουργία, ώστε να μπορείτε και εσείς να το διακοσμήσετε κατάλληλα και να αποφασίσετε σωστά ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν σε αυτό κατά την ανακαίνιση σπιτιού.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Πλυσταριό: Αν αναδιαμορφώσετε ένα δωμάτιο ώστε να γίνει πλυσταριό, χρειάζεται σίγουρα να βεβαιωθείτε πως έχει αρκετό χώρο και τα κατάλληλα υδραυλικά.

Γυμναστήριο: Για να φτιάξετε το δικό σας γυμναστήριο στο σπίτι, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε τα κατάλληλα όργανα γυμναστικής (τα οποία πρέπει να χωράνε στο δωμάτιο, φυσικά).

Μπορείτε όμως να βάψετε επίσης τους τοίχους και να ενσωματώσετε στο χώρο και δάπεδο γυμναστηρίου, που είναι και το πιο κατάλληλο.

Γραφείο: Για να δημιουργήσετε ένα γραφείο, δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ηχομόνωση και στα ηλεκτρικά του δωματίου (φερειπείν, οι πρίζες να είναι στα σημεία που σας εξυπηρετούν).

Αν έχετε τη δυνατότητα, και αν δεν υπάρχει ήδη, προσθέστε και ένα παράθυρο στο δωμάτιο. Το φως του ήλιου και η δυνατότητα να ρίχνετε μια ματιά έξω πού και πού, θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε πιο αποδοτικά.

Τέλος, μην περιοριστείτε! Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει και δώστε ζωή στο έξτρα δωμάτιο, που δεν χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.

5/5 (7 Reviews)