6 συμβουλές για την ανακαίνιση πολυκατοικίας

6 συμβουλές για την ανακαίνιση πολυκατοικίας

Έχει έρθει αυτή η ώρα που αναρωτιέστε αν μια ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι προ των πυλών ή αν θα έπρεπε να είναι. Ομολογουμένως, αυτή δεν είναι μια απλή ή εύκολη απόφαση που καλείται να πάρει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Αν, όμως, έχει φτάσει πράγματι αυτή η στιγμή και θέλετε να ξεκινήσετε, αλλά θα θέλατε και μια μικρή καθοδήγηση σχετικά με όσα θα ήταν καλό να έχετε κατά νου, είστε στο σωστό σημείο.

Επικοινωνία με αφορμή την ανακαίνιση πολυκατοικίας

Προτού σας δώσουμε μερικές συμβουλές, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην αξία της επικοινωνίας. Είναι κομβικής σημασίας να μιλήσετε στους ενοίκους, αν υπάρχουν ήδη ένοικοι, σχετικά με την ανακαίνιση πολυκατοικίας που σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε. Το να αφήσετε απλώς ένα σημείωμα στην είσοδο δεν επαρκεί.

Οι ένοικοι πρέπει να γνωρίζουν ποια θα είναι η φύση των εργασιών, πού θα πραγματοποιηθούν αυτές, τι θα αφορούν, πότε θα γίνουν κ.ο.κ. Στο κάτω κάτω, εκείνοι καλούνται να αποδεχτούν τις αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς τους. Η επικοινωνία, λοιπόν, είναι το κλειδί για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα, ενστάσεις και γκρίνια.

Συμβουλές

  1. Κάντε την έρευνά σας

Σε ένα πρώτο στάδιο, πρέπει να προσδιορίσετε ποιες είναι οι βελτιώσεις και γενικότερα οι επισκευές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο κτήριο. Φερειπείν, πρέπει να ελέγξετε το ζήτημα της προσβασιμότητας του κτηρίου, την παλαιότητά του, τυχόν προβλήματα που μπορεί να δυσχεραίνουν τις ζωές των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό κ.ά.

Ακόμη, πρέπει να αποφασίσετε αν οι αλλαγές θα αφορούν περισσότερο την αισθητική του κτηρίου ή αν θα επικεντρωθείτε μόνο στις επισκευές που αυτό χρειάζεται. Μια αρχική έρευνα είναι σίγουρα απαραίτητη.

  1. Συγκεντρώστε ιδέες

Επιπρόσθετα, είναι καλό να έχετε ένα όραμα στο μυαλό σας. Ή τουλάχιστον, μια γενικότερη ιδέα για το πώς θα θέλατε να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Πώς φαντάζεστε αυτό το νέο κτήριο που θα προκύψει με την ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Θέλετε τα κάγκελα στα μπαλκόνια να είναι σιδερένια; Τι χρώμα θα είναι το εξωτερικό του κτηρίου; Πώς θα είναι τα πατώματα στους κοινόχρηστους χώρους; Έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κήπο, και αν ναι, πώς θα είναι; Δεν θα ήταν κακή ιδέα να ζητήσετε και τη συμβουλή των ενοίκων σας αν για ορισμένες επιλογές δεν νιώθετε απόλυτη σιγουριά.

  1. Καθορίστε από νωρίς τις οικονομικές σας δυνατότητες

Προφανώς, προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να έχετε καθορίσει ποιο είναι το budget που μπορείτε να διαθέσετε. Ειδικά, αν η ανακαίνιση πολυκατοικίας αφορά κυρίως επισκευές, τότε το να θέσετε προτεραιότητες ανάλογα με τα διαθέσιμα χρήματα είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα οι πιο επείγουσες επισκευές θα πρέπει να γίνουν πρώτες.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των χρημάτων, δεν θα ήταν κακή ιδέα να σκεφτείτε και ποιες νέες επισκευές, προσθήκες κλπ. θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές στο να αυξήσουν την αξία του ακινήτου σας. Έτσι, η επένδυσή σας θα έχει γίνει με υπολογισμένο ρίσκο.

  1. Επιλέξτε υλικά που θα αντέξουν στον χρόνο

Οι ένοικοι πηγαίνουν και έρχονται, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η φθορά παραμένει. Συνεπώς, είναι σημαντικό να λειτουργήσετε προνοητικά και να μην συμβιβαστείτε με εύκολες ή φθηνές λύσεις σε ό,τι αφορά τα υλικά που θα επιλέξετε για την ανακαίνιση.

  1. Η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να αναζητήσετε ευφάνταστες λύσεις για να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ακόμη και μερικές απλές αλλαγές, όπως το βάψιμο των τοίχων, η ενσωμάτωση φυτών στον χώρο ή η αναβάθμιση του ανελκυστήρα ή της κεντρικής εξώπορτας, είναι αρκετές για να δώσουν νέο αέρα στο κτήριο (ανάλογα, φυσικά, και με τις ανάγκες του) σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας.

  1. Συνεργαστείτε με τους σωστούς επαγγελματίες

Προφανώς, η ανακαίνιση πολυκατοικίας δεν είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναγνωρίσουν και θα κατανοήσουν τις ανάγκες σας, και θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε τις ιδέες σας, δίνοντάς σας συμβουλές για το κατά πόσο οι αλλαγές είναι εφικτό να γίνουν (μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχετε απαραίτητα επίγνωση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο καλείστε να ακολουθήσετε).

Το σημαντικότερο από όλα είναι να γνωρίζετε πως μπορείτε να κάνετε πολλά αν έχετε την κατάλληλη υποστήριξη. Μια ανακαίνιση πολυκατοικίας διευκολύνεται περισσότερο 

5/5 (7 Reviews)