Η σημασία των δαπέδων σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας

Η σημασία των δαπέδων σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας

Σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας, μία από τις σημαντικότερες, αλλά και συχνά επιτακτικές εργασίες είναι η αλλαγή ή η συντήρηση δαπέδων.
Σε κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται από πλήθος κόσμου καθημερινά, διαπιστώνεται ότι ένα από τα πρώτα σημεία τα οποία φθείρονται είναι, φυσικά, το δάπεδο.
Προχωρώντας, λοιπόν, σε ανακαίνιση πολυκατοικίας, καλούμαστε να αποφασίσουμε αν χρειάζεται να συντηρήσουμε ή και να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου τα δάπεδα.

Ολική αλλαγή δαπέδων

Σε περιπτώσεις στις οποίες το κτήριο χαρακτηρίζεται από παλαιότητα, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσουμε ότι τα δάπεδα είτε έχουν αποκτήσει φθορές που είναι δύσκολο ή ασύμφορο να επισκευαστούν, είτε ότι το υλικό τους δεν εξυπηρετεί ή/και δεν ενδείκνυται για τη χρήση του χώρου στον οποίο βρίσκεται.
Τότε, θα προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση των δαπέδων.

Αν πρόκειται να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου τα δάπεδα, είναι απαραίτητο να αποφασίσουμε βάσει ορισμένων κριτηρίων που θα εξασφαλίσουν ότι το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες της πολυκατοικίας:

1) Κόστος
Η απόδοση κόστους και ποιότητας σε μια τέτοια διαδικασία είναι αποφασιστική.
Συχνά, προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για τέτοιου είδους τεχνικές εργασίες, κάτι το οποίο στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί πιο απαιτητικό για τον προϋπολογισμό μας μακροπρόθεσμα, καθώς τα φθηνά υλικά δαπέδων δύσκολα θα αποδείξουν την αντοχή τους στο χρόνο.

2) Ανθεκτικότητα
Το υλικό που θα επιλέξουμε για το δάπεδο σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας θα πρέπει να αντέχει στη φθορά. Φθορά μπορεί να προκληθεί, άλλωστε, όχι μόνο από το πάτημα, αλλά και από το πλύσιμο.
Ως εκ τούτου, ένα υλικό που προορίζεται για χρήση σε προσωπικούς χώρους είναι πιθανότερο να απαιτήσει συστηματικότερη συντήρηση.
Γι’αυτό το λόγο συνηθέστερα επιλέγουμε να κινηθούμε σε επιλογές βιομηχανικών δαπέδων όπως το σταμπωτό δάπεδο, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους της πολυκατοικίας με μεγάλη προσέλευση.

3) Ασφάλεια
Είναι εύλογο ότι σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας ένα από τα κυριότερα μελήματά μας είναι η ασφάλεια των ενοίκων και του προσωπικού. Επομένως, ο,τι είδος υλικού και αν επιλέξουμε, είναι απαραίτητο να είναι αντιολισθητικό.
Μία καλή επιλογή μπορεί να είναι η τοποθέτηση δαπέδου βινυλίου στους διαδρόμους, αλλά ενδεχομένως και η τοποθέτηση μοκέτας σε σκαλοπάτια τα οποία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ολισθηρά.

4) Ευκολία στον καθαρισμό
Έχοντας υπ’όψιν ότι οι κοινόχρηστοι χώροι μιας πολυκατοικίας είναι και αυτοί που απαιτούν την πιο συχνή καθαριότητα, στην επιλογή δαπέδου για μια ανακαίνιση πολυκατοικίας το υλικό που θα επιλεχθεί θα πρέπει να είναι υδατοαπωθητικό και εύκολο στο καθάρισμα.
Ένα υλικό όπως η πατητή τσιμεντοκονία μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό, ενώ για το πάρκινγκ ή τον κήπο, μια έξυπνη επιλογή μπορεί να είναι οι σχιστόπλακες.

5) Αισθητική
Ο εσωτερικός χώρος της πολυκατοικίας είναι εξίσου σημαντικό να είναι καλαίσθητος όσο και ο εξωτερικός.
Το δάπεδο που θα επιλέξουμε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση του κτηρίου, γι’αυτό και είναι ωφέλιμο να έχουμε κατά νου το ύφος που θέλουμε να επιτύχουμε, αλλά και τα πιθανά χρώματα που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτό.

Ευτυχώς, οι επιλογές είναι ποικίλες, επομένως αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε και μια δημιουργική ελευθερία.
Ένα υλικό όπως το μάρμαρο προσδίδει υψηλή αισθητική στο χώρο, ενώ, ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διαχρονική επιλογή.

Συντήρηση δαπέδων κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας

Ακόμη και αν αποφασίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητη μια ολοκληρωτική αλλαγή δαπέδων, η συντήρησή τους είναι πιθανό να μας απασχολήσει σε εργασίες που αφορούν μια ανακαίνιση πολυκατοικίας. Ορισμένες επισκευές που μπορεί να χρειαστεί το δάπεδο είναι οι εξής:
• Γυάλισμα μαρμάρων
• Τρίψιμο και λουστράρισμα παρκέ/ξύλινου δαπέδου και σκαλοπατιών
• Αντικατάσταση πλακιδίων
• Συντήρηση laminate

Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε ότι η επένδυση που κάνουμε ανακαινίζοντας την πολυκατοικία μας αφορά όχι μόνο στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των ενοίκων αλλά και στην αξία του ακινήτου.
Όσο πιο ποιοτικά, ανθεκτικά και καλόγουστα είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε μία πολυκατοικία με υψηλή εμπορική δύναμη.

5/5 (9 Reviews)