Κατασκευή σπιτιού: Σχεδιάστε και αξιοποιήστε το υπόγειο

Κατασκευή σπιτιού: Σχεδιάστε και αξιοποιήστε το υπόγειο

Στη νέα σας κατασκευή σπιτιού, ίσως να θέλετε έναν παραπάνω χώρο διαθέσιμο, είτε για λόγους αποθήκευσης είτε για λόγους δουλειάς ή αναψυχής. Μια καλή περίπτωση, ειδικά αν έχετε το πλεονέκτημα να σχεδιάσετε το νέο σπίτι όπως εσείς ονειρεύεστε, είναι η δημιουργία υπογείου.
Ένα υπόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, και παρακάτω θα σας δώσουμε πληροφορίες με τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά και ιδέες για να εκμεταλλευτείτε το ακίνητό σας, όσο γίνεται καλύτερα.

Η δημιουργία υπογείου προσφέρει άνεση αλλά και ιδιωτικότητα. Αποτελεί έναν χώρο συνεύρεσης με φίλους και οικογένεια και οι όμορφες στιγμές που μπορείτε να μοιραστείτε εκεί θα μείνουν για πάντα στη μνήμη σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κατασκευή σπιτιού είναι μια υπόθεση που απαιτεί σίγουρα καλό σχεδιασμό. Αυτός είναι και ο λόγος που μια καλή ομάδα ειδικών είναι απαραίτητη. Αν επιλέξετε να δημιουργήσετε ένα υπόγειο, αυτά είναι όσα πρέπει να έχετε κατά νου:

Θετικά:

• Περισσότερος χώρος
• Περισσότερες έξοδοι
• Εύκολη πρόσβαση στις σωληνώσεις για την επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημιάς
• Καταφύγιο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
• Είναι ένα μέρος που παραμένει κρύο το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα
• Μπορεί να αξιοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ενοίκων
• Αυξάνει την αξία της κατοικίας

Αρνητικά:

• Κόστος
• Πιθανότητα για πλημμύρα, αλλά και εμφάνιση υγρασίας
• Έλλειψη ηλιακού φωτός
• Δυσκολία στη μεταφορά επίπλων στο εσωτερικό

Η δημιουργία ενός υπογείου σε μια κατασκευή σπιτιού, αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα, αν όμως είστε προσεκτικοί. Αυτό σημαίνει, πως αρχικά πρέπει να αποκτήσετε τις απαραίτητες άδειες για την κατασκευή, αλλά και να μονώσετε τον χώρο με τέτοιο τρόπο που να μην παρουσιαστούν προβλήματα υγρασίας και μούχλας, αλλά και πλημμύρας σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής.

Τα θετικά συγκεντρώνονται περισσότερο στο γεγονός πως καθιστά εύκολη την επισκευή συγκεκριμένων στοιχείων του σπιτιού, όπως για παράδειγμα των υδραυλικών, μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο σε περίπτωση κάποιου κινδύνου και εξοπλίζει το σπίτι με περισσότερες εξόδους διαφυγής, αλλά και στο γεγονός πως σας δίνει την επιλογή να φτιάξετε ένα δωμάτιο διασκέδασης, παιχνιδιού και χαλάρωσης.

Πώς να αξιοποιήσετε το υπόγειο μετά την κατασκευή σπιτιού

Μετά την οικοδόμηση του σπιτιού, έρχεται η ώρα να εμπλουτίσετε τα δωμάτια με χρώμα, έπιπλα και διακοσμήσεις. Σχετικά με το υπόγειο, υπάρχουν διάφορες ιδέες γύρω από την αξιοποίησή του. Κάποιες από τις αγαπημένες μας είναι οι:

1. Δημιουργία ενός μαγικού playroom για τα παιδιά με πολλά παιχνίδια, κατασκευές και παιδικό γυμναστήριο
2. Κατασκευή γυμναστηρίου, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε τοίχους αναρρίχησης και όργανα για παιδιά
3. Δημιουργία χώρου χαλάρωσης για όλη την οικογένεια, με αναπαυτικούς καναπέδες, πολλά επιτραπέζια, και προτζέκτορα
4. Δημιουργία προσωπικού σινεμά
5. Χώρος πολλαπλών χρήσεων και αποθήκευσης
6. Εσωτερική πισίνα, τζακούζι και σάουνα για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης
7. Δημιουργία ενός «έξτρα σπιτιού» με κουζίνα, μπάνιο και υπνοδωμάτιο, στο οποίο μπορείτε να φιλοξενείτε τους καλεσμένους σας
8. Αξιοποίηση του υπογείου ως χώρο γραφείου και δουλειάς. Μια καλή ιδέα είναι και η τοποθέτηση βιβλιοθήκης, αν αγαπάτε τα βιβλία και το διάβασμα
9. Χώρος έκθεσης των συλλογών σας
10. Δημιουργία καταφυγίου έκτακτης ανάγκης

Λόγω της απομόνωσής του από το υπόλοιπο του σπιτιού, το υπόγειο αποτελεί έναν πολύ καλό χώρο όπου μπορείτε να «ξεφύγετε» λίγο από την καθημερινότητα και την ένταση και να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας.

Με ένα υπόγειο, θα έχετε στην διάθεσή σας έναν παραπάνω και, ενδεχομένως, μεγάλο χώρο. Προτείνουμε να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε τις εργασίες του υπογείου μαζί με την υπόλοιπη κατασκευή σπιτιού, για να αποφύγετε τις πιθανότητες να μείνει στην μέση και να μην αξιοποιηθεί.

Με τη χρήση γυψοσανίδας, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε δωμάτια ή να χωρίσετε κάποιους χώρους από τους υπόλοιπους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσθέσετε και διάφορες άλλες λεπτομέρειες όπως εντοιχισμό τηλεόρασης, κρυφό φωτισμό, εσοχές και πολλά ακόμη.

Ευχαριστηθείτε τόσο τη δημιουργία όσο και την διαμονή σας σε αυτό. Λίγα σπίτια προσφέρουν την ευκαιρία να κατασκευαστεί υπόγειο σε αυτά. Βάλτε, λοιπόν, λίγη από τη δική σας μαγεία και πινελιά στον καινούριο αυτόν χώρο.

5/5 (9 Reviews)