Ανακαίνιση πολυκατοικίας Τα do's and dont's πριν ξεκινήσετε

Ανακαίνιση πολυκατοικίας: Τα do’s and dont’s πριν ξεκινήσετε

Η ανακαίνιση πολυκατοικίας μπορεί να είναι μια απαιτητική διαδικασία, που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση. Αν σκεφτεί κανείς ότι και μόνο η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος καλεί στην αξιοποίηση πολλών πόρων, την προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά και τον σχεδιασμό ενός προσεγμένου πλάνου εργασιών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα “do’s and dont’s” που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ένα τέτοιο έργο.

Τα do’s πριν την ανακαίνιση πολυκατοικίας

  1. Προετοιμασία και σχεδιασμός

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιήσετε μια λεπτομερή προετοιμασία και σχεδιασμό. Αναλύστε τις απαιτήσεις που έχει η ανακαίνιση πολυκατοικίας, προσδιορίστε τους στόχους σας και δημιουργήστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για να αποφασίσετε την έκταση των εργασιών που μπορείτε να αναλάβετε.

Αφού έχετε κατασταλάξει όσον αφορά το budget και τη μορφή που θα πάρει η ανακαίνιση πολυκατοικίας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο συνεργείο για να λάβετε μία προσφορά για το έργο. Έχετε υπ’όψιν σας ότι η τιμή μίας ανακαίνισης είναι ανάλογη της ποιότητας των υλικών και της πείρας και εξειδίκευσης των επαγγελματιών.

Αντίστοιχα, ανάλογα με το είδος τον εργασιών που θα πλαισιώσουν την ανακαίνιση πολυκατοικίας, αποφασίζεται το κόστος, ο χρόνος αλλά και οι διαφορετικές ειδικότητες που θα χρειαστούν.

  1. Αξιολόγηση και εκτίμηση του κτιρίου

Πριν ξεκινήσει η ανακαίνιση πολυκατοικίας, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την κατάσταση του κτιρίου. Εντοπίστε τυχόν βλάβες, υγρασία, σκάλωμα των τοίχων και οποιαδήποτε άλλη πιθανή ζημιά που πρέπει να επιδιορθωθεί. Ένα έμπειρο συνεργείο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στην πολυκατοικία, έτσι ώστε να εκτιμήσει τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση.

  1. Επιλογή σωστών υλικών και επαγγελματιών

Αναζητήστε υψηλής ποιότητας υλικά που θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου, καθώς και επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην ανακαίνιση πολυκατοικίας. Η συνεργασία με τους επαγγελματίες, μάλιστα, είναι το σημαντικότερο κομμάτι σε μία ανακαίνιση οποιουδήποτε οικήματος, πόσο δε μάλλον σε μία επιχείρηση η οποία απαιτεί αρκετά χρήματα και κόπο.

Μπορείτε να ζητήσετε το portfolio της εταιρίας, με τις προηγούμενες δουλειές που έχει αναλάβει, και να κάνετε στοχευμένες ερωτήσεις που θα επιλύσουν τους προβληματισμούς σας και θα εδραιώσουν ένα αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης.

Τα “dont’s” στην ανακαίνιση πολυκατοικίας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

  1. Μην ξεκινήσετε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας χωρίς προγραμματισμό

Η έλλειψη σωστού προγραμματισμού μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Είναι σημαντικό να έχετε ένα ακριβές πρόγραμμα εργασίας, που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο και να διαχειρίζεστε την υλοποίηση του έργου.

Αντίστοιχα, ζητήστε από την αρχή της συνεργασίας σας με το συνεργείο που θα αναλάβει την ανακαίνιση πολυκατοικίας ένα βασικό περίγραμμα των έργων και των χρόνων που αυτά θα χρειαστούν, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε, αλλά και να επιτύχετε μία ομαλή συνεργασία με τους ειδικούς.

  1. Μην παραλείπετε τις κατάλληλες πολεοδομικές άδειες

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες άδειες για οποιεσδήποτε αλλαγές ή εργασίες που πραγματοποιείτε κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας. Η παράλειψη μιας άδειας μπορεί να οδηγήσει σε νομικά προβλήματα και να σταματήσει την πρόοδο του έργου. Ένα έμπειρο συνεργείο γνωρίζει ποιές είναι οι εργασίες που απαιτούν αντίστοιχες άδειες, και είναι σε θέση να διευκολύνει τις διαδικασίες για εσάς.

Οι άδειες αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις οικοδομικές (ανέγερση, προσθήκη και επισκευή κτιρίων) και τις άδειες εργασιών μικρής κλίμακας (για εργασίες όπως η συνένωση χώρων, η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης και η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, αλλά και όσες απαιτούν την τοποθέτηση

  1. Μην παραλείπετε τον έλεγχο ποιότητας

Η σημασία του να ελέγχετε την ποιότητα της εργασίας κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης είναι ζωτική. Πολλές από τις εργασίες που πραγματοποιούνται είναι δύσκολα αναστρέψιμες άπαξ και οριστικοποιηθούν.

Επιβεβαιώστε ότι οι επαγγελματίες που απασχολείτε εργάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που έχετε θέσει, και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τις απορίες και τους προβληματισμούς σας, διατηρώντας, φυσικά, και την εμπιστοσύνη στις γνώσεις και την πείρα των επαγγελματιών.

Συνοψίζοντας, η ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι ένα έργο που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση. Με τη σωστή προετοιμασία και ακολουθώντας τα παραπάνω tips, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η ανακαίνιση θα είναι επιτυχημένη και θα συντελέσει στη βελτίωση και αναβάθμιση της πολυκατοικίας σας.

5/5 (9 Reviews)