Ανακαίνιση σπιτιού Πολύτιμος οδηγός για την ανακαίνιση μπάνιου.1

Ανακαίνιση σπιτιού: Πολύτιμος οδηγός για την ανακαίνιση μπάνιου

Αν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε μια ανακαίνιση σπιτιού, εννοείται ότι το μπάνιο είναι από τους πρώτους χώρους που θα ανακαινίσουμε! Μια ανανέωση στο χώρο του μπάνιου είναι σίγουρα κάτι που δεν θα μετανιώσουμε.

Μια ανακαίνιση στο μπάνιο, πιθανόν να είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση λειτουργικών προβλημάτων (π.χ. λόγω παλαιότητας), αλλά και για την τόνωση της διάθεσής μας.

Μια μερική ανακαίνιση σπιτιού που θα αφορά στο χώρο του μπάνιου είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα! Πάμε να δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ανακαίνιση σπιτιού: Συμβουλές για το χώρο του μπάνιου

Από ποιον ή ποιους θα χρησιμοποιείται

Καταρχάς ξεκινάμε από τα βασικά. Ποιοι και πόσοι θα είναι εκείνοι που θα χρησιμοποιούν το μπάνιο; Ανάλογα με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα βρούμε και τη βάση με την οποία θα λειτουργήσουμε στην ανακαίνιση. Έχει μεγάλη σημασία η συγκεκριμένη συμβουλή, καθώς θα λύσουμε πιθανά λειτουργικά προβλήματα.

Έτσι λοιπόν, πρέπει να εξετάσουμε αν για παράδειγμα, απευθύνεται σε οικογένεια με παιδιά, σε ζευγάρι ή έναν κάτοικο, σε ηλικιωμένους, σε ΑΜΕΑ κ.ά., ώστε να έχει και τα ανάλογα χαρακτηριστικά.

Αποξηλώσεις, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Πολύ σημαντικό είναι να αποφασίσουμε εξ αρχής σε ποιες αποξηλώσεις θα προχωρήσουμε και τι αποκατάσταση απαιτούν οι υδραυλικές και ηλεκτρικές μας εγκαταστάσεις. Σε μια ανακαίνιση σπιτιού αυτές οι επισκευές θα αποδειχθούν «σωτήριες».

Ειδικά σε παλιότερα σπίτια εντοπίζονται πολλά προβλήματα. Υπάρχουν σπασμένα πλακάκια, «φουσκωμένα» έπιπλα από τα νερά, ραγισμένοι νιπτήρες και λεκάνες, μούχλα στους τοίχους, μπιντέδες που δεν χρησιμεύουν  κ.ά.

Μπορούμε να ξηλώσουμε τα πλακάκια, τα είδη υγιεινής κ.τ.λ. και να επιδιορθώσουμε όλα τα υδραυλικά, την αποχέτευση και τα ηλεκτρολογικά. Φυσικά για αυτές τις εργασίες πρέπει να απευθυνθούμε στην κατάλληλη ομάδα ειδικών.

Στις υδραυλικές εγκαταστάσεις το δίκτυο αποχέτευσης πρέπει να έχει τη σωστή κλίση, η παροχή νερού να είναι πλήρως λειτουργική, ενώ στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οι αγωγοί θα πρέπει να τοποθετηθούν σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε αυτό το κομμάτι για λόγους ασφαλείας.

Επιπλέον, για την εξάλειψη της υγρασίας αν δεν υπάρχει παράθυρο, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ηλεκτρικό σύστημα εξαερισμού.

Θέρμανση

Η θέρμανση του μπάνιου είναι ένα ακόμα σημαντικό σημείο στην ανακαίνιση σπιτιού. Τα σύγχρονα σώματα θέρμανσης είναι πιο κομψά και πιο λειτουργικά. Δύο καλές επιλογές θα μπορούσαν να είναι, ή ένα σώμα που λειτουργεί και ως κρεμάστρα, ή να επενδύσουμε σε μια ενδοδαπέδια θέρμανση. Και στις δυο περιπτώσεις εξοικονομούμε χώρο 100%!

Είδη υγιεινής και έπιπλα μπάνιου

Επόμενο βήμα είναι να  βρούμε τα κατάλληλα, αλλά και καλαίσθητα είδη που θα βάλουμε στο μπάνιο.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μπάνιου θα επιλέξουμε μπανιέρα ή ντουζιέρα (ή και κάποιο συνδυασμό αυτών), λεκάνη, νιπτήρα, βρύσες, έπιπλα ,ντουλάπια, ράφια, πάγκους κ.λπ.

Μια πολύ ωραία και πρακτική ιδέα είναι ο διπλός νιπτήρας. Επίσης, μια αντίστοιχα πρακτική ιδέα, είναι η μετατροπή της μπανιέρας σε ντουζιέρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν την μπανιέρα, όμως σε πολλές περιπτώσεις «μπουκώνει» το χώρο, σε αντίθεση με την ντουζιέρα. Επίσης, το τζάμι προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χώρο και μια αίσθηση πολυτέλειας. Μια minimal ντουζιέρα θα «απογειώσει» το χώρο!

Το ίδιο minimal ύφος, αλλά και λειτουργικότητα, πρέπει να έχουν και τα έπιπλα (π.χ. «έξυπνοι» αποθηκευτικοί χώροι, μικρά λιτά ντουλάπια, ραφάκια με minimal διακόσμηση, καθρέφτες με κρυφό φωτισμό κ.ά.).

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οτιδήποτε και αν βάλουμε στο μπάνιο μας, πρέπει να έχει αντοχή και στεγανότητα λόγω υγρασίας, των υδρατμών κ.τ.λ.

Πλακάκια

Κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε στη μερική ανακαίνιση σπιτιού είναι το πλακάκι που θα βάλουμε στο μπάνιο.

Τα πλακάκια είναι το στοιχείο που θα κυριαρχεί στο μπάνιο, οπότε πρέπει να είναι καλαίσθητα και ποιοτικά. Αφού ξηλώσουμε τα προηγούμενα, πρέπει να επιλέξουμε πλακάκια καλής ποιότητας και υψηλής αντοχής.

Μεγάλα, με μοντέρνα χρώματα πλακάκια αποτελούν μια κομψή επιλογή. Επίσης, το τελευταίο διάστημα είναι τάση η χρήση μαρμάρου για το μπάνιο.

Το μπάνιο, είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός, αφού χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους όσους μένουν στο σπίτι. Καλό είναι να φροντίσουμε να δημιουργεί σε όσους το χρησιμοποιούν ευχάριστα  συναισθήματα, τόσο από τα οπτικά ερεθίσματα, όσο και από την λειτουργικότητά του.

5/5 (6 Reviews)