Ανακαίνιση σπιτιού Πως θα μονώσουμε σωστά το σπίτι μας

Μόνωση: Από τις σημαντικότερες εργασίες στην ανακαίνιση σπιτιού

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε ριζικά την κατοικία μας, πρέπει να πάρουμε και κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Εάν θέλουμε να έχουμε το ιδανικό σπίτι και να φροντίσουμε την υγεία μας, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την μόνωση του σπιτιού μας. Ας δούμε, μερικά από τα προτερήματα μιας καλής μόνωσης στο σπίτι και τρόπους, με τους οποίους θα την πετύχουμε κατά την ανακαίνιση σπιτιού μας.

Πλεονεκτήματα

  1. Μειώνει την υγρασία

Η υγρασία είναι γνωστή για τα θέματα υγείας που προκαλεί, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Η αναβάθμιση της μόνωσης της κατοικίας μας θα περιορίσει σημαντικά την συγκέντρωση της στον χώρο μας. Κατά την ανακαίνιση σπιτιού μας, ιδιαίτερα αν έχουμε και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στο σπίτι ή μικρά παιδιά, οφείλουμε να συμπεριλάβουμε στις εργασίες της ανακαίνισης και την μόνωση του σπιτιού. Μην ξεχνάμε ότι πέρα από τις εμφανείς φθορές, η μούχλα που προκαλείται από την υγρασία μπορεί να μας καταστρέψει ο,τιδήποτε διατηρούμε μέσα σε ντουλάπες.

  1. Μειώνει το ενεργειακό κόστος

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αναβάθμισης της μόνωσης του σπιτιού μας είναι ότι μπορεί να μειώσει το ενεργειακό μας κόστος σημαντικά. Σύμφωνα με το Enviromental Protection Agency των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ένα νοικοκυριό μπορεί να μειώσει κατά 11% το κόστος θέρμανσης του σπιτιού και κατά 15% το συνολικό ενεργειακό κόστος. Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου και του ρεύματος έχουν φτάσει στα ύψη, μια καλή μόνωση μπορεί να μας λύσει τα χέρια.

  1. Καλό για το περιβάλλον

Εφόσον, σπαταλάμε λιγότερη ενέργεια, δεν σώζουμε μόνο τον προϋπολογισμό μας, αλλά και το περιβάλλον. Όταν περιορίζουμε την καύση πετρελαίου και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνουμε τους βλαβερούς ρίπους που εκπέμπονται στο περιβάλλον, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Μονώνοντας σωστά, κατά την ανακαίνιση σπιτιού μας, μπορούμε να συμβάλλουμε και στη σωτηρία του πλανήτη μας στο μέγεθος που μας αναλογεί.

  1. Περιορίζει τον εξωτερικό θόρυβο

Η αναβάθμιση της μόνωσης κατά την ανακαίνιση  σπιτιού περιορίζει σημαντικά την ηχορύπανση. Για όσους από μας ζουν κοντά σε κεντρικούς δρόμους με πολύ κίνηση, η απόφαση είναι μονόδρομος. Φωνές, κορναρίσματα και μηχανάκια είναι μόνο ένα μέρος από την βαβούρα που έρχεται απ’ έξω. Αργά ή γρήγορα πρέπει να πάρουμε την απόφαση να επικοινωνήσουμε με μια έμπειρη ομάδα ανακαινίσεων.

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι καλύτερη μόνωση

Πότε είναι επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση της μόνωσης του σπιτιού μας; Η απάντηση είναι απλή. Αν βλέπουμε στους τοίχους έντονη μούχλα και μαυρίλα σίγουρα έχει έρθει η ώρα να προβούμε σε αλλαγές. Δεν είναι μόνο άσχημη εικόνα, αλλά και ανθυγιεινή. Μία ακόμη ένδειξη είναι η έξαρση του άσθματος στα άτομα που διαμένουν στο σπίτι. Ακόμα, αν βλέπουμε ότι η οικεία μας δεν θερμαίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό ή δεν αντέχουμε την ηχορύπανση, μάλλον, ήρθε η ώρα για ανακαίνιση σπιτιού.

Τρόποι αναβάθμισης της μόνωσης κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να κάνει για μας μια εταιρεία ανακαινίσεων, όταν αποφασίσουμε να προβούμε στην ανακαίνιση σπιτιού.

Θερμοπρόσοψη

Η θερμοπρόσοψη είναι από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές για να αναβαθμίσουμε την μόνωση του σπιτιού μας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στο εξωτερικό των τοίχων του κτιρίου. Είναι από τους αποτελεσματικότερους τρόπους θερμομόνωσης και είναι κατάλληλος και για παλαιότερα σπίτια.

Μόνωση ταρατσών

Η ταράτσα είναι το μέρος από το οποίο έχουμε τις σημαντικότερες ενεργειακές απώλειες. Οπωσδήποτε, πρέπει να μονωθεί σωστά για να μην έχουμε προβλήματα με την διατήρηση της θερμότητας/ψύξης και της ενέργειας. Για τον ιδανικό τρόπο μόνωσης της και το κατάλληλο υλικό θα μας βοηθήσει η εταιρεία ανακαινίσεων που θα εμπιστευτούμε.

Εσωτερική μόνωση

Η εσωτερική μόνωση ακολουθεί παρόμοια διαδικασία με την εξωτερική. Οι ειδικοί θα τοποθετήσουν τις θερμομονωτικές πλάκες στους εσωτερικούς τοίχους του κτιρίου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά εσωτερικής μόνωσης είναι το φάϊμπεργκλας. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή υλικού και τρόπου μόνωσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από τους τοίχους του σπιτιού μας.

Καταλήγοντας, κατά την ανακαίνιση σπιτιού είναι αρκετά σημαντικό να προβούμε σε αναβάθμιση της μόνωσης μας. Η καλή μόνωση έχει μόνο θετικά να προσφέρει στην υγεία μας και το περιβάλλον.

5/5 (2 Reviews)