Ανακαίνιση σπιτιού Τι θα κερδίσουμε από τα φωτοβολταϊκά συστήματα

Ανακαίνιση σπιτιού: Τι θα κερδίσουμε από τα φωτοβολταϊκά συστήματα

Η ανακαίνιση σπιτιού μας δίνει την τέλεια ευκαιρία, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Η επένδυση αυτή, μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ζωή μας. Το κλίμα της Ελλάδας, είναι ιδανικό για να «καρποφορήσει» ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Η ηλιοφάνεια επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Τι θα κερδίσουμε, όμως, από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού;

Τα φωτοβολταϊκά είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία

Η δημοφιλία των φωτοβολταϊκών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν πρόκειται καινούρια τεχνολογία. Το πρώτο φωτοβολταϊκό κελί, κατασκευάστηκε το 1954, στην Αμερική, από τους Daryl Chapin, Calvin Fuller και Gerald Pearson. Η ποιότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει βελτιωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Πλεονεκτήματα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών κατά την ανακαίνιση σπιτιού

  1. Μεγάλη διάρκεια ζωής

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και η διάρκεια λειτουργίας τους μπορεί να φτάσει τα 20-30 χρόνια. Στο μεταξύ, ενδείκνυται να τα διατηρούμε καθαρά. Γενικά, συνίσταται να καθαρίζουμε τα φωτοβολταϊκά πάνελ 2 φορές τον χρόνο. Δεν διαθέτουν εκτεθειμένα κινούμενα μέρη, οπότε δεν κινδυνεύουν από χαλασμένους μηχανισμούς ή κατεστραμμένα καλώδια.

  1. Τα φωτοβολταϊκα λειτουργούν ικανοποιητικά στις περισσότερες καιρικές συνθήκες

Προφανώς, άμα ένα φωτοβολταϊκό είναι καλυμμένο με χιόνι – φαινόμενο σπάνιο για τα περισσότερα μέρη της χώρας μας – τότε δεν θα μπορέσει να αποδώσει όπως πρέπει. Η επιφάνεια του, όμως, είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο, ώστε να κάνει το χιόνι να λιώσει και να πέσει. Το παράδοξο είναι, ότι η λιγότερο αποδοτική περίοδος για τα φωτοβολταϊκά είναι οι υπερβολικά ψηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά, η λειτουργία των φωτοβολταϊκών δεν παρεμποδίζεται από ψυχρά κλίματα και δυνατούς ανέμους. Είναι άκρως αποδοτικά, σχεδόν σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

  1. Καθαρή και «πράσινη» πηγή ενέργειας

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να παράγουν ηλεκτρισμό. Η μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν αποβάλλει τοξικούς ή επιβλαβείς ρύπους στην ατμόσφαιρα. Αφού, δεν «καίνε» ορυκτά καύσιμα, δεν παράγουν και επιβλαβή αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η λειτουργία τους, συνεπώς, είναι φιλική προς το περιβάλλον. Με την ανακαίνιση σπιτιού, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να στραφούμε σε οικολογικές επιλογές ενέργειας.

  1. Αθόρυβη λειτουργία

Όπως προαναφέρθηκε, τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν κινούμενα μέρη. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη. Η χρήση τους είναι κατάλληλη τόσο για πόλεις, όσο και για επαρχίες, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

  1. Εξοικονόμηση χρημάτων

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια επένδυση που σε βάθος χρόνου, όχι μόνο κάνει απόσβεση των χρημάτων που δαπανήσαμε για την εγκατάσταση της, αλλά είναι οικονομική για όλη την διάρκεια της λειτουργίας της. Η ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν. Όσο και να ανέβει η τιμή του ρεύματος, δεν επηρεάζει το ηλεκτρικό ρεύμα των φωτοβολταϊκών. Ειδικά, όσο «ανοίγει» ο καιρός και ο ήλιος κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας, τα φωτοβολταϊκά σε μεγάλο βαθμό μπορούν να καλύψουν τις ηλεκτρικές ανάγκες του διαμερίσματός μας. Αν επενδύσουμε και σε μεγαλύτερες αποθηκευτικές μονάδες γι’ αυτή την ενέργεια μπορούμε κάλλιστα να έχουμε ενεργειακή επάρκεια ολόχρονα. 

  1. Λιγότερες απώλειες ρεύματος

Το ρεύμα που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι τοπικό, οπότε δεν χρειάζεται μεταφορά και διανομή. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται οι απώλειες μεταφοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις πιο απόμακρες περιοχές. Όσο πιο μακριά βρίσκεται ένα σπίτι από την μονάδα παραγωγής ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια της μεταφοράς και της διανομής.

  1. Εύκολη εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του σπιτιού ή της επιχείρησης μας, είναι μια σχετικά απλή και γρήγορη διαδικασία για τους ειδικούς. Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε καιρό, πριν αρχίσουμε να το εκμεταλλευόμαστε. Η ανακαίνιση σπιτιού μας θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

  1. Αυξάνουν την αξία μεταπώλησης

Καθώς το σπίτι μας αποκτά ενεργειακή επάρκεια, αυξάνεται και η αξία μεταπώλησής του. Αν, κάποια στιγμή, αποφασίσουμε να μετακομίσουμε και να πουλήσουμε το τωρινό μας ακίνητο, η ύπαρξη ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αυξάνει σημαντικά την αξία του.

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι μας, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η ανακαίνιση σπιτιού δύναται να συνδυαστεί και με την στροφή μας στην ηλιακή ενέργεια.

5/5 (2 Reviews)