Ανακαίνιση σπιτιού: 4+1 Τρόποι για να πετύχεις το τέλειο open plan

Ανακαίνιση σπιτιού: 4+1 Τρόποι για να πετύχεις το τέλειο open plan

Αν μια ανακαίνιση σπιτιού είναι μέσα στα κοντινά σας σχέδια, θα προτείναμε να σκεφτείτε μια συγκεκριμένη επιλογή που έχετε, προτού αρχίσετε τις διαδικασίες. Αξιοποιήστε αυτήν την ανακαίνιση σπιτιού για να δημιουργήσετε μια open plan διαρρύθμιση. Γενικότερα τα open plan είναι τάση στα πιο σύγχρονα σπίτια. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Αλλά προτού σας δώσουμε τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε απόλυτα την open plan διαρρύθμιση του σπιτιού σας, θα μιλήσουμε εν συντομία για μερικά από τα οφέλη αυτής.

Γιατί να επιλέξετε open plan διαρρύθμιση κατά την ανακαίνιση σπιτιού;

Γιατί open plan, λοιπόν; Ουσιαστικά, λέμε ότι υπάρχει η συγκεκριμένη διαρρύθμιση όταν οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι είναι ενωμένοι. Δηλαδή, όταν δεν υπάρχει μεταξύ τους κάποιος τοίχος. Όταν αναφερόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους εννοούμε συνήθως το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα (χωρίς να είναι απαραίτητο πως ενώνονται και οι 3 μεταξύ τους). Τα οφέλη μιας open plan διαρρύθμισης είναι πολλά και εδώ θα αναφέρουμε εν συντομία μερικά από αυτά. Αρχικά, υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ των χώρων που είναι ενωμένοι, πράγμα που αυξάνει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Παράλληλα, η μετακίνηση από το ένα δωμάτιο στο άλλο γίνεται πολύ πιο απρόσκοπτα, εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια (για παράδειγμα, αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε οικογενειακά τραπέζια, καθώς γίνονται συχνές μετακινήσεις από την κουζίνα στην τραπεζαρία και αντίστροφα). Τέλος, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά το layout. Δηλαδή, δημιουργείται αρκετός χώρος ώστε να τοποθετήσετε τα έπιπλα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πώς θα το πετύχετε

  1. Εμπιστευθείτε τους ειδικούς

Θα αρχίσουμε από κάτι πάρα πολύ βασικό. Όπως και να έχει, σε μια ανακαίνιση σπιτιού θα πρέπει να εμπιστευθείτε τους ειδικούς. Να μην πάρετε μόνοι σας βιαστικές αποφάσεις. Μπορεί στην ανακαίνιση σπιτιού που θα κάνετε να θέλετε να ρίξετε διάφορους τοίχους, αλλά για να γίνει αυτή η διαδικασία σωστά και με ασφάλεια, θα πρέπει να εμπιστευθείτε τους ανθρώπους που ξέρουν πώς να τη φέρουν εις πέρας. Και που γνωρίζουν και ποιες άδειες θα χρειαστούν για όλα αυτά!

  1. Σκεφτείτε τις ανάγκες σας

Προτού καν ξεκινήσει η ανακαίνιση σπιτιού θα πρέπει να σκεφτείτε τις ανάγκες σας. Και να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές, πριν αρχίσετε να επιλέγετε καινούργιους πάγκους για την κουζίνα ή πριν αποφασίσετε να βάψετε τους τοίχους. Πρέπει να καταλήξετε στο γιατί θέλετε να δημιουργήσετε μια open plan διαρρύθμιση και να σκεφτείτε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με αυτήν. Για παράδειγμα, θέλετε να ανοίξει απλώς ο χώρος; Ή θέλετε να επιλύσετε πρακτικά ζητήματα, όπως αυτό που προαναφέραμε σχετικά με τα οικογενειακά τραπέζια; Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη διαρρύθμιση.

  1. Επιλέξτε ένα ενιαίο design

Εννοείται πως αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα open plan σπίτι, θα πρέπει και να επιλέξετε ένα ενιαίο design για τους διαφορετικούς χώρους. Αν, λοιπόν, ξεκινήσετε τη διακόσμηση με βάση το σκανδιναβικό στυλ, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να τη διατηρήσετε κιόλας. Τα χρώματα των επίπλων, αλλά και των διακοσμητικών πρέπει να κολακεύουν το ένα το άλλο και να αλληλοσυμπληρώνονται. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει όλα να είναι εντελώς ίδια. Αλλά αν χρησιμοποιείτε διαφορετικά στυλ, καλό είναι να μην το παρακάνετε με τις διαφορές.

  1. Δημιουργήστε διαφορετικές ζώνες

Και ενώ μόλις σας συμβουλέψαμε να διατηρείτε μια ενιαία αισθητική στους χώρους σας, είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να δημιουργήσετε διαφορετικές ζώνες σε αυτούς. Ο καινούργιος χώρος θα είναι αρκετά μεγάλος, ανοιχτός και χωρίς διαχωριστικά. Αν τα έπιπλά σας βρίσκονται σκόρπια σε αυτόν, το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα είναι όμορφο. Συνεπώς, τα ίδια τα έπιπλα πρέπει να οριοθετήσουν τις διαφορετικές ζώνες. Φερειπείν, ο καναπές σας μπορεί να λειτουργήσει ως διαχωριστικό ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα. Αντίστοιχα, τα χαλιά μπορούν να θέσουν τα όρια για κάθε ομάδα επίπλων.

  1. Σημεία εστίασης

Τέλος, χρειάζεστε σημεία εστίασης για κάθε ζώνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό χρώμα στον τοίχο, να δημιουργήσετε ένα gallery wall ή να χρησιμοποιήσετε ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό. Τα σημεία εστίασης θα δημιουργήσουν οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο και θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ακόμη πιο έντονους διαχωρισμούς ανάμεσα στις ζώνες.

Τώρα είστε έτοιμοι για την ανακαίνιση σπιτιού με στόχο το open plan! Ευχόμαστε να γίνει ο χώρος ακριβώς όπως τον φαντάζεστε.

5/5 (1 Review)