Ανακαίνιση σπιτιού ΑΜΕΑ: 6 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Ανακαίνιση σπιτιού ΑΜΕΑ: 6 σημεία που πρέπει να προσέξετε

Σε μια ανακαίνιση σπιτιού το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κανείς συνήθως είναι το να καταστήσει το σπίτι του προσβάσιμο και κατάλληλο για τα ΑΜΕΑ. Φυσικά, αυτό αλλάζει αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά ή άλλα προβλήματα στην οικογένεια. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια ανακαίνιση σπιτιού θα πρέπει, φυσικά, να εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις ανάγκες του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε εν μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας, έχουμε συγκεντρώσει εδώ ορισμένες συμβουλές που πιστεύουμε ότι θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Τι πρέπει να προσέξετε στην ανακαίνιση σπιτιού για τα ΑΜΕΑ

  1. Οι πόρτες και οι διάδρομοι πρέπει να έχουν αρκετό φάρδος

Ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσετε βάση είναι το ότι οι πόρτες και οι διάδρομοι του σπιτιού θα πρέπει να έχουν αρκετό φάρδος ώστε να χωρά ένα αμαξίδιο ή ένας περιπατητήρας (γνωστός και ως «Πι») ανάμεσά τους. Όση βάση και αν έχετε δώσει στην ανακαίνιση σπιτιού σύμφωνα με τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, όσο άνετοι και αν είναι οι χώροι σας, αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα αν δεν είναι προσβάσιμοι και αν τα ΑΜΕΑ δεν μπορούν να περιηγηθούν άνετα σε αυτούς.

  1. Ανοίξτε γενικά το χώρο

Θα πρέπει, φυσικά, να ανοίξετε γενικά το χώρο του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι το layout του χώρου, το πώς δηλαδή είναι τοποθετημένα τα έπιπλά σας, θα πρέπει να μην εμποδίζει την κίνηση των ΑΜΕΑ σε αυτόν. Οι απότομες στροφές και τα στενά περάσματα δεν βοηθούν. Θα πρέπει ένα αμαξίδιο να μπορεί να κάνει άνετα μια ολόκληρη περιστροφή και να διασχίζει το χώρο απρόσκοπτα. Αν έχετε τη δυνατότητα να ρίξετε μερικούς τοίχους ώστε να δημιουργήσετε μια open plan διαρρύθμιση, που θα ανοίξει το χώρο και θα διευκολύνει τη μετακίνηση από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ακόμη καλύτερα.

  1. Αναβατόρια, ράμπες και μπάρες

Αν υπάρχουν σκάλες στο σπίτι, είτε στην είσοδο είτε μέσα στο ίδιο το σπίτι, υπάρχουν δύο επιλογές για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Τα αναβατόρια και οι ράμπες. Οι ράμπες εντοπίζονται συνήθως στις εισόδους των πολυκατοικιών και είναι αρκετά αξιόπιστες. Από την άλλη πλευρά, τα αναβατόρια είναι απολύτως απαραίτητα σε πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες που δεν διαθέτουν ασανσέρ. Και, φυσικά, οι μπάρες είναι απαραίτητες σε κομβικά σημεία. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται προκειμένου να σηκωθούν τα ΑΜΕΑ από το κρεβάτι, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο μπάνιο. Έτσι, τα ΑΜΕΑ αποκτούν περισσότερη ανεξαρτησία και αποφεύγουν τα πεσίματα και τους τραυματισμούς.

  1. Καλύτερο μπάνιο

Στην ανακαίνιση σπιτιού θα πρέπει να δώσετε οπωσδήποτε βάση στο να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό προσβάσιμο μπάνιο. Και αυτό είναι σημαντικό να είναι αρκετά ευρύχωρο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επεκταθεί παίρνοντας χώρο από κάποιο άλλο δωμάτιο. Η τουαλέτα θα ήταν καλό να έχει μπάρες στήριξης και είναι καλύτερο να έχετε μια walk-in ντουζιέρα, ώστε να αποφύγετε πιθανά ατυχήματα που συνοδεύουν συνήθως τις μπανιέρες. Το καλό με μια τέτοια αλλαγή είναι ότι δημιουργείται και περισσότερος χώρος ο οποίος είναι απαραίτητος όπως και να έχει.

Extra tip: Ενσωματώστε στην ντουζιέρα σας και έναν πάγκο ή γενικότερα ένα κάθισμα για ακόμη μεγαλύτερη άνεση.

  1. Πρέπει να κάνετε αλλαγές στην κουζίνα

Η ανακαίνιση κουζίνας κρίνεται απαραίτητη επίσης σε ένα σπίτι που υπάρχει ΑΜΕΑ και χρειάζεται να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Οι πάγκοι της κουζίνας, αλλά και τα ντουλάπια και γενικότερα οι αποθηκευτικοί χώροι, πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο, ώστε να μπορούν τα ΑΜΕΑ να τα φτάσουν με ευκολία τα πράγματα που χρησιμοποιούν καθημερινά. Κάτω από τον νεροχύτη και τους πάγκους πρέπει επίσης να υπάρχει χώρος για τα γόνατα. Χρησιμοποιήστε επίσης συρτάρια στους πάγκους, αντί για πόρτες, και βρύσες που δεν χρειάζονται δύναμη για να ανοίξουν.

  1. Άλλες αλλαγές

Μερικές άλλες αλλαγές, που έχουν και αυτές μεγάλη σημασία, είναι το να τοποθετήσετε τους διακόπτες για τα φώτα χαμηλότερα (ή να αξιοποιήσετε τις νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση των ηλεκτρικών μέσω κινητού, για παράδειγμα), να αλλάξετε τα στρογγυλά πόμολα που χρειάζονται συνήθως ευελιξία και δύναμη και να επιλέξετε υλικά για τα πατώματα που είναι κατάλληλα για αμαξίδια, που κάνουν θόρυβο (αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς θα ακούν τα βήματα των άλλων) και δεν γλιστρούν.

Στην ανακαίνιση σπιτιού θα χρειαστεί να έχετε πολλά κατά νου. Αλλά οι αλλαγές που αναφέραμε παραπάνω είναι σίγουρα απαραίτητες για τα ΑΜΕΑ.

5/5 (1 Review)