Φάκελος Μπάνιο Τι προσέχουμε πριν προχωρήσει η ανακαίνιση σπιτιού για τα καλά

Φάκελος Μπάνιο: Τι προσέχουμε πριν προχωρήσει η ανακαίνιση σπιτιού για τα καλά

Συνήθως, απαιτεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλο χώρο του σπιτιού, αφού προϋποθέτει περίπλοκες εργασίες. Η ανακαίνιση μπάνιου είναι αυτή που κατά κανόνα γίνεται πρώτη σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού. Το μπάνιο σε καμία περίπτωση δεν είναι η βιτρίνα του σπιτιού μας, όπως είναι το σαλόνι. Όμως, η λειτουργικότητά του και η αδιάκοπη, καθημερινή του χρήση, επιτάσσουν μια πιο ιδιαίτερη αντιμετώπισή του.

Πριν προχωρήσουμε την ανακαίνιση σπιτιού, ας δούμε βήμα – βήμα πώς οργανώνουμε την ανακαίνιση του μπάνιου μας.

  1. Μελετάμε τις ανάγκες μας

Σίγουρα, για να έχουμε καταλήξει στην ανακαίνιση σπιτιού, θέλουμε μια ολική αναδόμηση. Η ανακαίνιση μπάνιου, βέβαια, γίνεται συχνότερα για λόγους χρηστικούς παρά για λόγους design. Συνεπώς, άμεση προτεραιότητα έχουν οι δικές μας ανάγκες: Πόσα άτομα ζούμε μέσα στο σπίτι; Το ήδη υπάρχον μπάνιο μάς φαίνεται ευρύχωρο ή όχι; Χρειάζονται κάποιες εργασίες μόνωσης συμπληρωματικά; Έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο ή θα χρειαστούμε μεγαλύτερο; Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, βρίσκουμε αν θα επιλέξουμε μπανιέρα ή ντουζιέρα, ένα έπιπλο μπάνιου με μεγάλα ντουλάπια, αλλά και αν πρέπει να υπολογίσουμε και τις υδραυλικές εργασίες στο budget.

  1. Ορίζουμε το budget πριν την ανακαίνιση σπιτιού

Το πιο εύκολο πράγμα να συμβεί είναι να βγούμε εκτός προϋπολογισμού. Έτσι, η ανακαίνιση σπιτιού κινδυνεύει να μείνει ημιτελής, αλλά και μη λειτουργική. Πριν κάνουμε την όποια επιλογή, υπολογίζουμε τις αναγκαίες εργασίες και το κόστος τους, μαζί με τα προϊόντα που θα χρειαστεί να αγοράσουμε. Καθρέπτης, έπιπλο μπάνιου, λεκάνη τουαλέτας με όλα τα εξαρτήματα και μπανιέρα είναι κόστη ξεχωριστά από αυτά των εργασιών.

  1. Στρεφόμαστε προς μια οργανωμένη ανακαίνιση

Σπάνια να μη χρειαστεί μια ολική ανακαίνιση μπάνιου, με υδραυλικές εργασίες. Οι εργασίες αντικατάστασης σωληνώσεων και μόνωσης είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του νέου μας μπάνιου. Η υγρασία και οι σωλήνες που κινδυνεύουν να τρυπήσουν ανά πάσα στιγμή αποτελούν μια βόμβα έτοιμη να «εκραγεί» και να καταστρέψει τα νέα μας πλακάκια και έπιπλα.

Για αυτόν τον λόγο, απευθυνόμαστε σε μια ομάδα που αναλαμβάνει ολόκληρη την ανακαίνιση του μπάνιου (και κατ’ επέκταση την ανακαίνιση σπιτιού). Έτσι, οι εργάτες της ομάδας θα είναι σε θέση να αλληλοσυμπληρώνονται με τις εργασίες τους, μειώνοντας τον χρόνο της ανακαίνισης.

  1. Διαλέγουμε υλικά κι έπιπλα, βάσει ενός χρονικού ορίζοντα

Αν μάθαμε ότι το budget που χρειάζεται για την ανακαίνιση του μπάνιου υπερβαίνει το budget που μπορούμε να διαθέσουμε, τότε επόμενο είναι να ψάχνουμε τις οικονομικότερες λύσεις. Στην ανακαίνιση, όμως, του μπάνιου, ισχύει το ό,τι δίνεις παίρνεις: Κακής ποιότητας υλικά και έπιπλα, έχουν ημερομηνία λήξης πολύ πιο σύντομη από ό,τι φαντάζεστε. Για να βρείτε τις πιο συμφέρουσες και ποιοτικές λύσεις, εμπιστευτείτε την ομάδα που θα αναλάβει την ανακαίνιση σπιτιού. Αυτή μπορεί να σας προσφέρει ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά και να σας βοηθήσει στο να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα.

  1. Προετοιμαζόμαστε για την ανακαίνιση!

Αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο για διαφορετικό λόγο από τα παραπάνω. Η ανακαίνιση μπάνιου είναι η πιο χρονοβόρα σε μια ανακαίνιση σπιτιού και αυτό όλοι το γνωρίζουν. Παρά το γεγονός αυτό, βρίσκει τους ενοίκους του εκάστοτε σπιτιού απροετοίμαστους, όσο καλά κι αν έχουν πραγματοποιήσει τα προηγούμενα βήματα. Πώς γίνεται αυτό;

Μια mini ανακαίνιση μπάνιου, όπου αλλάζουν μόνο τα έπιπλα και τα πλακάκια, χρειάζονται 3-4 μέρες. Όμως, μια ανακαίνιση μπάνιου που περιλαμβάνει και υδραυλικές εργασίες, δεν μπορεί να κρατήσει λιγότερο από μία εβδομάδα. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα μείνετε για κάποια φάση χωρίς μπανιέρα / ντουζιέρα, καζανάκι κλπ. Η ομάδα που θα αναλάβει την ανακαίνιση θα βρίσκεται στον χώρο σας καθημερινά, από πολύ νωρίς το πρωί.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σας βγάλουν εκτός προγράμματος σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχετε να κάνετε. Συμβουλή μας, λοιπόν, είναι φροντίσετε να προβείτε σε ανακαίνιση σπιτιού σε μια φάση που εσείς νιώθετε ότι μπορείτε να την υποστηρίξετε.

5/5 (2 Reviews)