Ανακαίνιση σπιτιού Το εξοχικό θέλει και αυτό την προσοχή του

Ανακαίνιση σπιτιού: Το εξοχικό θέλει και αυτό την προσοχή του

Οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης για τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο μάς κάνουν να ξεχνάμε και την εξοχική μας κατοικία. Ειδικά όταν λείπουμε εμείς και η εξοχική κατοικία μένει ακατοίκητη, είναι συχνό το φαινόμενο το να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ζημιές που έχουν προκληθεί κατά την απουσία μας. Όταν μιλάμε για ανακαίνιση σπιτιού δηλαδή, δεν θα πρέπει να αφήνουμε εκτός και το εξοχικό μας.

Ας δούμε πρώτα σε ποιες εργασίες ανακαίνισης θα πρέπει να στρέψουμε πρώτα την προσοχή μας, και μετά πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε:

Αναγκαίες εργασίες ανακαίνισης εξοχικού:

  1. Εργασίες μόνωσης

Το πιο συχνό πρόβλημα που εντοπίζεται σε ένα εξοχικό, ειδικά αν είναι παραθαλάσσιο, είναι η υγρασία στους τοίχους. Μπορεί να μην πρόκειται για διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, έρμαιο των υδραυλικών των «από πάνω», όμως, το περιβάλλον της εξοχικής κατοικίας είναι κι αυτό παράγοντας. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που μια ανακαίνιση σπιτιού ξεκινά από τέτοιες εργασίες μόνωσης, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν και συγκεκριμένους χώρους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η στεγανοποίηση υπογείου ή και η ολοκληρωμένη εξωτερική θερμομόνωση πρόσοψης.

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

Αυτά τα γνωρίζουμε από την πόλη: Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν άλλο επίπεδο θερμομόνωσης, μη αμελητέο. Μπορεί τα ξύλινα κουφώματα να είναι vintage, όμως, δεν είναι λειτουργικά. Σκοπός μας σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι να αναβαθμίσουμε ενεργειακά την κατοικία μας, είτε αυτή είναι μόνιμη είτε όχι. Διατηρείστε, λοιπόν, το εξοχικό σας ζεστό τον χειμώνα, χωρίς να «μπάζει» αέρα, και δροσερό το καλοκαίρι, χωρίς να νιώθετε το σπίτι σας «φούρνο».

  1. Ελαιοχρωματισμοί

Ας είμαστε ειλικρινείς: Μια ανακαίνιση σπιτιού παίρνει σάρκα και οστά όταν ανανεώνεται το χρώμα των τοίχων. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξετε τον χαρακτήρα του εξοχικού σας σπιτιού: μπορείτε βέβαια να τον ενισχύσετε, με πιο «ζωντανά» χρώματα. Οι φθορές, ειδικά στο εξωτερικό του εξοχικού σας υποβαθμίζουν την εμφάνισή του. Απαλείψτε τις, με δύο χέρια χρώματος.

  1. Προσθήκη τζακιού

Αν δεν είχατε ήδη, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε. Ένα τζάκι στο εξοχικό δίνει την original αίσθηση του «καταφυγίου», ειδικά στην περίοδο των γιορτών. Και μόνο σαν εικόνα, το εσωτερικό της κατοικίας σας με ένα νέο τζάκι αναβαθμίζεται αισθητά, κάτι που μπορείτε να αξιοποιήσετε, όπως θα δούμε παρακάτω.

  1. Προσθήκη ή γκρέμισμα τοίχων

Εδώ χρειάζονται κάποια σχέδια και αδειοδοτήσεις ανάλογα τον χώρο, όμως, ούτως ή άλλως δεν θα γκρεμίζατε ή χτίζατε έναν τοίχο με ελαφρά την καρδία. Ανάλογα τις ανάγκες σας και τα άτομα που μένετε στο σπίτι, μπορείτε να αναδιαμορφώσετε πλήρως σε μια ανακαίνιση σπιτιού το εξοχικό σας, προσθέτοντας δωμάτιο ή αυξάνοντας το εμβαδό ενός ήδη υπάρχοντος.

Ανακαίνιση σπιτιού – Εξοχικό edition: Σε τι μας εξυπηρετεί

  1. Προστασία από φυσικές καταστροφές

Χιόνι, βροχές, φωτιές: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα, αν και έχουν σύντομη διάρκεια, είναι καταστροφικές στο πέρασμά τους. Ειδικά στην περίπτωση πλημμυρών, ένα σπίτι που έχει αναβαθμιστεί από άποψης στεγανοποίησης, έχει εξασφαλισμένες τις πιθανότητες «επιβίωσής» του. Το ότι έχετε στην κατοχή σας μία εξοχική κατοικία σημαίνει ότι μπορείτε και να τη διατηρείτε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  1. Αξιοποίηση σε Airbnb

Μια ανακαίνιση σπιτιού που αφορά εξοχική κατοικία ανοίγει πολλές πόρτες, ειδικά προς νέους επισκέπτες. Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν να σας αποφέρουν κέρδος, αφού θα έχουν «κλείσει» το εξοχικό σας ως Airbnb. Σκεφτείτε πόσες μέρες τον χρόνο λείπετε από το εξοχικό σας. Σκεφτείτε μετά πόσα χρήματα μπορείτε να κερδίσετε, με την απουσία σας. Μετά την πανδημία το Airbnb όχι απλά έχει επιστρέψει δυναμικά, αλλά έχει κριθεί και ως το πιο αξιόπιστο μέσο για διακοπές.

  1. Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης

Δεν πρέπει να βάζετε, όμως, και τους εαυτούς σας σε δεύτερη μοίρα. Η διαμονή σας στο δικό σας εξοχικό οφείλει να σας προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Το ότι είναι δικό σας σπίτι δεν δικαιολογεί την όποια έκπτωση στην ποιότητα των συνθηκών. Αξίζετε το καλύτερο, όπου κι αν βρίσκεστε.

Η εποχή μας προστάζει να αξιοποιούμε κάθε τι διαθέτουμε και μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτό κέρδος. Το κέρδος δεν έρχεται χωρίς επένδυση σε αυτό: η ανακαίνιση σπιτιού, όμως, είναι η επένδυση με την ταχύτερη δυνατή απόσβεση.

5/5 (2 Reviews)