Ανακαίνιση σπιτιού και ενεργειακή αναβάθμιση

Ενεργειακή αναβάθμιση: 5 τρόποι & 3 λόγοι για ανακαίνιση σπιτιού

Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο πιο πολύ από ποτέ. Η ακρίβεια, η οποία έχει χτυπήσει ταβάνι στον τομέα της ενέργειας, και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, έχουν στρέψει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Η ανακαίνιση σπιτιού είναι η ιδανική λύση για να πάψουμε να προβληματιζόμαστε για τα θέματα ενέργειας. Ας δούμε, όμως, πως θα πετύχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση με την βοήθεια, φυσικά, της κατάλληλης ομάδας ανακαίνισης.

Ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια, ειδικά σε μια χώρα με το κλίμα της Ελλάδας, είναι ότι πρέπει για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Τις περισσότερες εποχές του χρόνου, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μας παρέχει ατελείωτο ζεστό νερό. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε προκειμένου να ζεσταθεί το νερό μέσω ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, ούτε να πληρώνουμε τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος.

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Για να προχωρήσουμε σε ενεργειακή αναβάθμιση κατά την ανακαίνιση σπιτιού, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αντικατάσταση κουφωμάτων. Τα σύγχρονα κουφώματα μπορούν να διασφαλίσουν σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών. Με τα σωστά κουφώματα θα διατηρήσουμε το σπίτι μας πιο ζεστό κατά των χειμώνα και πιο δροσερό κατά το καλοκαίρι.

Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση είναι ιδανική για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την διατήρηση της θερμότητας. Η θερμοπρόσοψη στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, η μόνωση ταράτσας κτλ. θα συμβάλουν τα μέγιστα στο να περιορίσουμε την σπατάλη ενέργειας. Δεν θα γλιτώσουμε μακροχρόνια μόνο χρήματα, αλλά θα προστατέψουμε και το περιβάλλον από επιβλαβείς ρίπους που προκύπτουν από την καύση ορυκτών. Με τη σωστή μόνωση θα αποφύγουμε και την υγρασία, αλλά και την ενοχλητική και επιβλαβή μούχλα.

Ενεργειακοί υαλοπίνακες

Κατά την ανακαίνιση σπιτιού μας μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενεργειακών υαλοπινάκων. Είτε πρόκειται για παράθυρα είτε για κουφώματα, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μας. Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες θα επιφέρουν στο σπίτι μας σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης και μείωση της υγρασίας. Μπορούν, επίσης να περιορίσουν την δημιουργία κρύων σημείων όταν αερίζουμε το δωμάτιο.

Σκίαστρα

Από τους πιο εύκολους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Τα σκιάστρα, όπως οι κουρτίνες, οι ρολοκουρτίνες, οι τέντες κ.α. είναι μια αλλαγή στην οποία πιθανότατα θα προχωρούσαμε έτσι κι αλλιώς κατά την ανακαίνιση  σπιτιού μας. Οι καλές κουρτίνες μπορούν για παράδειγμα να μας προστατέψουν από την ηλιακή ακτινοβολία και να διατηρήσουν σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου. Με τα σωστά σκίαστρα θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και θα διακοσμήσουμε το σπίτι μας.

Πλεονεκτήματα ενεργειακής αναβάθμισης κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Υγεία

Η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να μας προσφέρει υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης. Εφόσον, δεν καταναλώνουμε πλέον ορυκτά καύσιμα και δεν ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα, θα καθαρίσουμε και τον αέρα που εισπνέουμε. Ο φρέσκος αέρας είναι αναζωογονητικός και εξαιρετικά σπάνιος στις πόλεις. Αν όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας μπορούμε σταδιακά να αλλάξουμε την κατάσταση.

Μείωση ενεργειακού κόστους

Πολύ σημαντικό είναι ότι αν φροντίσουμε για την ενεργειακή αναβάθμιση κατά την ανακαίνιση σπιτιού και δεν σταθούμε μόνο σε αισθητικές παρεμβάσεις, θα μειώσουμε σημαντικά και τους λογαριασμούς του ρεύματος και της θέρμανσης. Όχι μόνο θα διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό ή δροσερό, θα μειώσουμε και το κόστος στον λογαριασμών μας. Win – win κατάσταση. Ακόμα και δωμάτια που πριν δεν διατηρούσαν την επιθυμητή θερμοκρασία και τα αποφεύγαμε, πλέον, θα έχουν μία αρμονική θερμοκρασία με το υπόλοιπο σπίτι, ώστε να μπορούμε να χαλαρώνουμε και σε αυτά.

Προστατεύουμε το περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή είναι πιο αισθητή από ποτέ. Ο καιρός είναι απρόβλεπτος και δεν αποκλείεται να έχουμε ζέστη το χειμώνα και κρύο την άνοιξη. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει πιο ψηλά από ποτέ. Ήδη, προωθούνται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χάρτινες συσκευασίες και άλλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα βοηθήσουμε σημαντικά τον πλανήτη μας και θα τον διατηρήσουμε βιώσιμο για τα παιδιά μας.

Συνοψίζοντας, είναι καλή ιδέα κατά την ανακαίνιση σπιτιού να προχωρήσουμε σε μία ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση. Είναι ο ιδανικός συνδυασμός μακροχρόνιας άνεσης, χαμηλότερου κόστους και προστασίας του περιβάλλοντος. Η εταιρεία ανακαινίσεων που θα εμπιστευτούμε μπορεί να μας κατευθύνει στις σωστές επιλογές.

5/5 (2 Reviews)