Ανακαίνιση σπιτιού Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αλλάζουμε δάπεδο

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αλλάζουμε δάπεδο κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Ένα δίλημμά όταν αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση σπιτιού, είναι αν θα αντικαταστήσουμε το πάτωμα. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Να παρουσιάζει φθορά, να είναι πολύ παρωχημένο ή απλά να θέλουμε να το αλλάξουμε. Η αλλαγή δαπέδου, όμως, δεν είναι μια απλή διαδικασία και θέλει πολύ σκέψη. Αν δεν προσέχουμε μπορεί να μας κοστίσει χρόνο και χρήμα. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει  να σκεφτούμε.

Ελέγχουμε την κατάσταση του δαπέδου

Αν το πάτωμα του σπιτιού μας είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά, τότε δεν χρειάζεται να το αφαιρέσουμε. Μπορούμε απλά να το ανανεώσουμε στρώνοντας από πάνω το νέο υλικό. Η αφαίρεση του και τοποθέτηση καινούριου φυσικά στοιχίζει περισσότερο. Σαφώς, είναι  πιο οικονομικό η αλλαγή δαπέδου να γίνει πάνω από το παλιό. Αν αυτό, όμως, έχει καταστραφεί τότε η εφαρμογή του νέου υλικού από πάνω δύσκολα θα μπορέσει να γίνει με επιτυχία .

Μπορούμε να ανακαινίσουμε μόνοι μας; 

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσουμε με επαγγελματίες για την τοποθέτηση του νέου μας πατώματος. Φυσικά, αν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις, τα εργαλεία και τον χρόνο, μπορούμε μόνοι μας να το αλλάξουμε. Το DIY (Do It Yoyrself) στην ανακαίνιση σπιτιού συνήθως αφορά λίγο πιο απλές και μικρότερες σε έκταση, και επιπτώσεις, εργασίες.

Σωστό υλικό

Η επιλογή του σωστού υλικού για το δάπεδο μας είναι σημαντική κατά την ανακαίνιση σπιτιού. Καταρχάς είναι σημαντικό να διερωτηθούμε άμα κάποιος στο σπίτι έχει αλλεργίες. Αν ναι, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε σκληρές επιφάνειες. Οι καλύτερες επιλογές είναι το ξύλινο πάτωμα και τα πλακάκια.  Αυτά, μαζεύουν πιο δύσκολα σκόνη και καθαρίζονται ευκολότερα. Είναι, επίσης, μη τοξικά. Πρέπει, επίσης, να ερωτηθούμε αν το πάτωμα που θα διαλέξουμε ταιριάζει το ύφος της αισθητικής που θέλουμε συνολικά να υιοθετήσουμε στο σπίτι. Ένα ωραίο πάτωμα δεν είναι βέβαιο a priori, ότι θα ταιριάζει και με το design του σπιτιού μας. 

Συνοχή με το υπόλοιπο σπίτι

Δεν πρέπει, φυσικά, να κοιτάξουμε μόνο την διακόσμηση του εκάστοτε δωματίου, όταν προετοιμαζόμαστε για το νέο μας δάπεδο. Τα πατώματα όλων των δωματίων πρέπει να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να έχουμε το ίδιο μοτίβο δαπέδου σε όλο το σπίτι. Αρκεί, η ανάμειξη των υλικών να γίνεται ομαλά και να είναι ωραία στο μάτι. Τα διαφορετικά είδη που συνδέονται με ομαλό τρόπο μεταξύ τους θα φέρουν και το ιδανικό αποτέλεσμα.

Budget

Πάντα θα πρέπει να υπολογίζουμε το budget που έχουμε να διαθέσουμε. Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να γίνει με μία καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Πρέπει απλά να προσέχουμε να μην ξεφύγουμε από τις δυνατότητές μας. Έχουμε στο νου μας ότι η αλλαγή δαπέδου ενδέχεται να έχει και παράπλευρες δαπάνες. Για παράδειγμα, η πληρωμή των ειδικών ή εργασίες που μπορεί να χρειαστούν. Προτιμάμε τις επιλογές που είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων μας.

Το καλύτερο δάπεδο για ανακαίνιση σπιτιού

Οι πιο συνηθισμένες και καλύτερες επιλογές που θα συναντήσουμε είναι το ξύλινο δάπεδο, τα πλακάκια και το laminate. Η κάθε επιλογή έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της. Το ξύλινο πάτωμα είναι από τα πλέον ανθεκτικά και όμορφα. Μπορεί να μην είναι από τις φθηνότερες επιλογές, είναι όμως από τις μακροβιότερες. Τα πλακάκια είναι ιδανικά για δωμάτια τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητές υγρασίας. Όπως ισχύει και για το ξύλινο δάπεδο, η καλή τοποθέτηση τους θέλει αρκετό κόπο και καλύτερα να την εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες. Το laminate είναι ένα υποκατάστατο του ξύλου. Είναι φθηνότερο και αρκετά ανθεκτικό. Είναι παράλληλα και εύκολο στην τοποθέτηση.

Συνοψίζοντας, η ανακαίνισή σπιτιού δεν πρέπει να γίνεται αψήφιστα. Ειδικά όταν πρόκειται να αλλάξουμε το πάτωμα μας. Προκειμένου να μην σπαταληθούν πόροι άσκοπα, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε τους ειδικούς που θα διασφαλίσουν μία άρτια τοποθέτηση και θα εγγυηθούν για το αποτέλεσμα.

4.7/5 (3 Reviews)