Εξοικονομώ κατ’οίκον: Ποιες εργασίες επιδοτούνται στην ανακαίνιση σπιτιού

Εξοικονομώ κατ’οίκον: Ποιες εργασίες επιδοτούνται στην ανακαίνιση σπιτιού

Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ένα πρόγραμμα που μετρά ήδη πολλά χρόνια στη χώρα μας, καθώς με πολύ μικρό κόστος, μία ανακαίνιση σπιτιού μπορεί και να αναβαθμίσεί ενεργειακά το χώρο μας. Το κράτος ουσιαστικά επιδοτεί κάθε ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις μέχρι στο 75% των εξόδων για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» του 2021 οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να εξοπλιστούν με σύγχρονους μηχανισμούς που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Μιλάμε δηλαδή για μια ανακαίνιση σπιτιού αναγκαία για την πλειονότητα των ελληνικών σπιτιών, εστιασμένη όχι τόσο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά στο ενεργειακό.

  1. Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση;

Με ένα (1) ΑΦΜ μπορεί να αιτηθεί κάποιος που:

  • Είναι κάτοχος μίας νόμιμης κατοικίας
  • Χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή ως κύρια
  • Έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.
  1. Πώς γίνεται η αίτηση;

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος.

  1. Ποιες εργασίες από την ανακαίνιση σπιτού επιδοτούνται από το πρόγραμμα;

Οι βασικές κατηγορίες των εργασιών που επιδοτούνται είναι πέντε. Αυτές είναι: η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, η ένταξη του συστήματος παροχής ZNX (Ζεστού Νερού Χρήσης) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του συστήματος θέρμανσης / ψύξης, και άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης (π.χ. εισαγωγή συστήματος smart home). Μια full ανακαίνιση σπιτιού δηλαδή που σε βάθος χρόνου θα μας εξοικονομήσει χρήματα.

Ας δούμε λοιπόν όλες τις εργασίες που μπορούν να γίνουν, από κατηγορία σε κατηγορία.

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες κουφωμάτων μεταξύ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε: Τα κουφώματα αλουμινίου και τα κουφώματα PVC. Τα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνται εξαιρετικά ανθεκτικά, με μεγάλη αντοχή, και δεν επηρεάζεται η λειτουργικότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Τα κουφώματα PVC είναι εξίσου ανθεκτικά και μπορούν παράλληλα να προσφέρουν ηχομόνωση σε μεγάλο βαθμό, ενώ επίσης αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα θερμομόνωσής τους. Επίσης, η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν των αλουμινένιων, κάνοντάς τα ακόμα πιο ελκυστικά.

  • Θερμομόνωση

Στη θερμομόνωση μιας κατοικίας συμπεριλαμβάνεται η θερμομόνωση τοίχων και η θερμοϋγρομόνωση της στέγης. Η θερμομόνωση σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι αναγκαίο πρώτο βήμα, καθώς με αυτή διατηρείται η θερμοκρασία εντός του σπιτιού στα ίδια επίπεδα, χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες εξωτερικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, μακροπρόθεσμα εξοικονομούνται χρήματα, αφού το νοικοκυριό με αυτήν την αναβάθμιση δεν θα κάνει εκτεταμένη χρήση κλιματισμού ή σωμάτων θέρμανσης. Η θερμομόνωση επίσης θεωρείται βασικό ατού ενός ακινήτου που είναι διαθέσιμο για ενοικίαση ή πώληση.

  • Σύστημα παροχής ZNX (Ζεστού Νερού Χρήσης) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ένταξη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στη φαρέτρα μιας κατοικίας είναι συνώνυμη της αναβάθμισής της. Ένα σύστημα παροχής ζεστού νερού από την ηλιακή ενέργεια αποτελείται από τρία μέρη. Τον ηλιακό συλλέκτη, το μπόιλερ, και τον ηλιακό ελεγκτή. Το κόστος λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι ελάχιστο, ενώ η συντήρηση που απαιτείται είναι ήσσονος σημασίας, καθώς τα υλικά του είναι εξαιρετικά ανθεκτικά.

  • Σύστημα θέρμανσης / ψύξης

Ένα σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο εξοικονομεί όχι μόνο χρήματα αλλά και χώρο από το νοικοκυριό, αφού το μπόιλερ του πετρελαίου «εξαφανίζεται» από αυτό. Η χρήση του φυσικού αερίου δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα, φροντίζοντας έτσι το περιβάλλον στο έπακρο.

  • Άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης

Για τις απλές κατοικίες η πέμπτη παρέμβαση είναι αυτή της ένταξης του συστήματος smart home, ενώ για τις πολυκατοικίες είναι η αναβάθμιση του φωτισμού. Ένα έξυπνο σπίτι πέρα από τα χρήματα των κατοίκων του, «προσέχει» και για την ασφάλεια των ιδιοκτητών του. Μπορεί κανείς, για παράδειγμα, να εντάξει σύστημα παρακολούθησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του σπιτιού, με δυνατότητα ελέγχου ανά πάσα στιγμή από smart συσκευές.

Κάθε φορά που «τρέχει» το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ευκαιρία για κάθε σπίτι να αναβαθμιστεί. Γιατί οι αλλαγές που γίνονται σε αυτό είναι πια αναγκαίες για την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.

5/5 (1 Review)