Ανακαίνιση σπιτιού: Εν αρχή ην η κουζίνα | DynamicGroup

Εν αρχή ην η κουζίνα στην ανακαίνιση σπιτιού

Η ανακαίνιση της κουζίνας δεν είναι άδικο που έχει την προτεραιότητα σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού. Είναι αυτή άλλωστε που στατιστικά απαιτεί τις περισσότερες εργασίες και χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι έπιπλα και λευκές συσκευές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και παραμέτρους που πρέπει να προβλεφθούν.

Όλα αυτά σημαίνουν μεγάλη έρευνα, πολλές συζητήσεις με ειδικούς μηχανικούς και πολύ ψάξιμο όσον αφορά τις τιμές τις αγοράς. Πάμε όμως να δούμε πρώτα τα βήματα που απαιτούνται για την ανακαίνιση μιας κουζίνας.

  1. Καθορισμός budget

Πριν από όλα, πρέπει να δείτε τι μπορεί να αντέξει ο τραπεζικός σας λογαριασμός. Μπορεί να έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε τις όποιες λευκές συσκευές (ψυγείο, φούρνος, απορροφητήρας), αλλά όχι την ολική αντικατάσταση επίπλων ή αλλαγή πατώματος.

Οι τιμές που θα γράψετε στο «κατάστιχο» δεν είναι μόνο αυτές που βλέπετε σε e-shops, αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών. Επιπλέον πρέπει να υπολογιστεί η πρότερη έρευνα που μπορεί να χρειαστεί από διάφορους τεχνικούς, όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μηχανικούς κλπ. Καλό είναι δηλαδή να συζητήσετε πρώτα με αυτούς που έχετε σκοπό να αναλάβουν την ανακαίνιση της κουζίνας σας, ώστε να σας δώσουν μία πλήρη εικόνα για τα κόστη.

  1. Ανακαίνιση σπιτιού: Ολική ή μερική;

Βλέποντας λοιπόν το budget για την ανακαίνιση της κουζίνας σας, μπορείτε να κρίνετε αν «σηκώνετε» μία ολόκληρη ανακαίνιση σπιτιού. Η ανακαίνιση της κουζίνας συνήθως έχει προτεραιότητα λόγω της πολυπλοκότητάς της, οπότε και κρίνεται ως βασική. Συνεπώς, με τα κόστη της κουζίνας στο χέρι σας, μπορείτε να δείτε αν θα προχωρήσετε σε ανακαίνιση του υπόλοιπου σπιτιού στο ίδιο χρονικό διάστημα ή σε δεύτερο χρόνο.

  1. Σχεδιασμός της διαρρύθμισης

Ανάλογα τις διαστάσεις που έχουμε διαθέσιμες, επιλέγουμε και τη διαρρύθμιση που ταιριάζει και μας εξυπηρετεί στην καθημερινότητα. Αν δεν πρόκειται να γκρεμίσουμε τοίχους και να αλλάξει έτσι το μέγεθος της κουζίνας, τότε τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα.

Σε μια μικρή κουζίνα, η διαρρύθμιση που προτιμάται είναι συνήθως ή αυτή που όλα τα έπιπλα βρίσκονται σε έναν τοίχο. Μία άλλη διαρρύθμιση που προτιμάται είναι αυτή που σχηματίζει το γράμμα L, που δίνει περισσότερο χώρο για αποθήκευση αντικειμένων και τροφίμων. Αν πάλι έχετε χώρο, τότε μπορείτε να τον αξιοποιήσετε προσθέτοντας μια νησίδα ή δημιουργώντας μια παράλληλη στοίχιση των επίπλων.

  1. Επιλογή χρωματικής παλέτας

Αν πάλι η διαρρύθμιση μείνει ίδια, τότε μπορείτε ρίξετε όλη σας την τέχνη στην επιλογή των χρωμάτων που θα «παίξουν» στην κουζίνα σας. Έχετε να επιλέξετε αρχικά αν θα προσθέσετε πλακάκια, κι αν ναι, τι χρώμα και τι μοτίβο θα έχουν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρείτε και το χρώμα των τοίχων της κουζίνας, που θα συμπληρώνει την επιλογή που κάνατε στα πλακάκια.

Φροντίστε να βγει μια «καθαρή» εικόνα της ιδέας σας, δηλαδή να ταιριάζουν οι επιλογές σας, αφού η κουζίνα τις περισσότερες μέρες θα μοιάζει ούτως ή άλλως με… βομβαρδισμένο τοπίο. Μην την κάνετε λοιπόν να φαίνεται από μόνη της με ναρκοπέδιο.

  1. Επιλογή επίπλων

Και αφού ήδη γνωρίζετε τα χρώματα στα οποία θα κινηθείτε, είναι πιο εύκολο να επιλέξετε τα έπιπλα της κουζίνας. Με βάση και τη διαρρύθμιση που επιλέξατε, και με τη βοήθεια των ειδικών που θα αναλάβουν αυτήν την ανακαίνιση, το βήματα της εύρεσης των κατάλληλων επίπλων είναι πολύ πιο εύκολο.

Στόχος σας εδώ δεν είναι μόνο η χρωματική αρμονία, αλλά και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων για να μην… περισσέψει τίποτα. Μην ξεχνάτε ότι οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα, οπότε αυτούς εμπιστεύεστε.

  1. Και από φως πώς πάμε;

Είναι σημαντικό στην κουζίνα σας να μπαίνει άπλετο φως. Αυτό σημαίνει ότι ένα νέο παράθυρο με θερμομονωτικές ιδιότητες, κουρτινάκια ελαφριά που δεν θα λερώνονται (ή και καθόλου κουρτινάκια, δική σας η επιλογή) και μια λάμπα LED με πολλά Watt είναι αναγκαίες προσθήκες για μια νέα κουζίνα.

Η ανακαίνιση της κουζίνας δείχνει μία νέα εποχή για το σπίτι και είναι κομβικό βήμα σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού. Λόγω της σημαντικότητάς της χρειάζεται πολύ καλός υπολογισμός, σχεδιασμός, και εμπιστοσύνη στους ειδήμονες.

5/5 (1 Review)