Κατασκευή σπιτιού: Ιδέες για τοποθέτηση γυψοσανίδας

Κατασκευή σπιτιού: Ιδέες για τοποθέτηση γυψοσανίδας

Εάν ξεκινάτε μια κατασκευή σπιτιού, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε από τώρα ορισμένες λεπτομέρειες. Φερειπείν, ένα πολύ σύγχρονο στοιχείο εσωτερικού σχεδιασμού είναι η τοποθέτηση γυψοσανίδας στους τοίχους.
Η γυψοσανίδα επιλέγεται για διάφορους σκοπούς και αποτελεί έξυπνη λύση για να προσδώσετε χαρακτήρα και στυλ στον χώρο σας. Είναι ένα υλικό άμεσα διαθέσιμο στην αγορά και η λογική τιμή του το καθιστά δημοφιλές.

Αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι οι γυψοσανίδες, είναι πίνακες φτιαγμένοι από γύψο και ειδικό χαρτί, οι οποίοι είναι πολύ ελαφριοί και η τοποθέτησή τους γίνεται εύκολα.
Χρησιμοποιούνται τόσο για διακόσμηση όσο και για πιο λειτουργικούς σκοπούς όπως είναι ο διαχωρισμός δωματίου, η ηχομόνωση, αλλά και η πυροπροστασία. Είναι ένα υλικό που αξίζει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει.

Ιδέες γυψοσανίδας για την κατασκευή σπιτιού

Όπως αναφέραμε, η γυψοσανίδα είναι ένα υλικό το οποίο έχει πολλές χρήσεις και μπορείτε με αυτό να δημιουργήσετε φανταστικά εφέ μέσα στο σπίτι. Ακολουθούν μερικές ιδέες για τη χρήση γυψοσανίδων κατά την κατασκευή σπιτιού:

1. Ψευδοροφή

Η χρήση ψευδοροφής σε ένα δωμάτιο μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι το χαμήλωμα του ταβανιού, χωρίς όμως να γίνουν πολύ μεγάλες οικοδομικές εργασίες, για διακόσμηση, εφόσον μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα ακόμη και το σχήμα της οροφής, αλλά και για τοποθέτηση κρυφού φωτισμού. Επίσης, η ψευδοροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρύψουμε καλώδια ή για ηχομόνωση.

2. Διακόσμηση τοίχου

Με τη χρήση γυψοσανίδας μπορούμε να δημιουργήσουμε το design των ονείρων μας. Με την ενσωμάτωσή της στον χώρο, έχουμε την επιλογή να προσθέσουμε υφή στους τοίχους, να φτιάξουμε εντοιχισμένα ράφια, εσοχές για την τηλεόραση, σχέδια πάνω και γύρω από το κρεβάτι ή υπέροχα σχέδια στο ταβάνι και τους τοίχους για το παιδικό δωμάτιο.

3. Διαχωρισμός δωματίου

Μία πολύ συχνή χρήση της γυψοσανίδας είναι ο διαχωρισμός δωματίων. Πριν μιλήσαμε για την τοποθέτησή της πάνω σε υπάρχοντα τοίχο ώστε να αλλάξουμε το σχήμα του. Όμως σε μια κατασκευή σπιτιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πίνακες για να διαχωρίσουμε τα δωμάτια.
Για παράδειγμα, αν δεν είμαστε σίγουροι για μια διαρρύθμιση open plan, τότε μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να ανυψώσουμε ή να κατεβάσουμε τη γυψοσανίδα-διαχωριστικό χωρίς να απαιτούνται περίπλοκες εργασίες.

Η γυψοσανίδα είναι ανθεκτική και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Πρέπει πολύ τακτικά όμως να την ελέγχετε για τυχόν ζημιές. Αν παρατηρήσετε κάποια ρωγμή ή τρύπα, μην ανησυχήσετε, καθώς τέτοιου τύπου προβλήματα μπορούν να επισκευαστούν εύκολα.
Υπάρχουν γυψοσανίδες ανθεκτικές στην υγρασία και άλλες που δεν είναι. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εκείνες που δεν αντέχουν την υγρασία, οφείλετε να διατηρείτε τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο σταθερή και να τοποθετήσετε κάποιον αφυγραντήρα.
Ταυτόχρονα αποφύγετε την τοποθέτηση μη ανθεκτικής στην υγρασία γυψοσανίδας στα μπάνια ή σε υπόγεια.

Τοποθέτηση γυψοσανίδας

Η τοποθέτηση της γυψοσανίδας σε μια κατασκευή σπιτιού απαιτεί σχεδιασμό, σκέψη και πολλές μετρήσεις. Για αρχή, θα πρέπει να μετρήσετε με ακρίβεια το σημείο στο οποίο θέλετε να τοποθετηθεί η σανίδα. Έπειτα, πρέπει να γίνει προετοιμασία του πλαισίου, ώστε να έχει σωστό προσανατολισμό και να είναι ίσιο. Ακολουθεί η κοπή και η τοποθέτησή της.

Αν είστε αρχάριος ή δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία με χρήση γυψοσανίδας, τότε σας συνιστούμε να προσλάβετε έναν ειδικό, ώστε να αποφύγετε δαπανηρά λάθη.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές πηγές όπου δίνονται σαφείς οδηγίες για την τοποθέτησή της. Παρόλα αυτά, η πολυπλοκότητα των έργων ποικίλλει και πολλές φορές είναι απαραίτητη η επαγγελματική τεχνογνωσία.
Σίγουρα θα εξοικονομήσετε χρόνο και δεν θα χρειαστεί να προμηθευτείτε οι ίδιοι τα κατάλληλα εργαλεία, αν εμπιστευθείτε τους ειδικούς.
Επίσης, ένας μάστορας, γνωρίζει όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και τοποθέτησης.

Συμπερασματικά, η κατασκευή σπιτιού απαιτεί σοβαρό προσχεδιασμό. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις και πρέπει να γνωρίζετε τις επιλογές για να αποφασίσετε τι ταιριάζει σε εσάς και τις ανάγκες σας.
Η χρήση γυψοσανίδας, είναι μια καλή προσθήκη αν ψάχνετε να δημιουργήσετε έναν ενδιαφέροντα χώρο, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει μόνωση (ηχομόνωση, μόνωση από υγρασία και πυροπροστασία). Είναι ένα υλικό που δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα, όμως χρειάζεται οπωσδήποτε καλή αρχική τοποθέτηση.

5/5 (9 Reviews)