Ανακαίνιση σπιτιού: 5 tips για να ανακαινίσουμε το νεοκλασικό μας!

Ανακαίνιση σπιτιού: 5 tips για να ανακαινίσουμε το νεοκλασικό μας!

Η ανακαίνιση σπιτιού δεν αφορά μόνο ή κυρίως περιπτώσεις ακινήτων που έχουν σύγχρονες προδιαγραφές. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά σπίτια, τα οποία αποτελούν κοσμήματα της περιοχής τους, καθώς η αρχιτεκτονική τους ανήκει σε παλαιότερα χρόνια.

Επομένως, αν είμαστε κάτοχοι ενός παλιού σπιτιού με νεοκλασική αρχιτεκτονική ή θα θέλαμε να γίνουμε, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την ανακαίνισή του σύμφωνα πάντα και με τις δικές μας προτιμήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να αποφύγουμε να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα του.

Πέντε βασικές συμβουλές για την ανακαίνιση σπιτιού

1. Αξιολόγηση του σπιτιού

Προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε ανακαίνιση σπιτιού, θα πρέπει να προσλάβουμε έναν επιθεωρητή, ο οποίος θα αξιολογήσει το ακίνητο και θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Αυτό θα πρέπει να συμβεί οπωσδήποτε, καθώς λόγω παλαιότητας μπορεί να έχουν δημιουργηθεί μικρό-θέματα. Είναι σημαντικό να προσέξουμε ιδιαίτερα για προβλήματα όπως καθίζηση, επικίνδυνα υλικά, δομικά προβλήματα, μούχλα και υγρασία.

Ο επιθεωρητής θα επισημάνει τυχόν σημαντικές επισκευές που θα πρέπει να κάνουμε ώστε το νεοκλασικό μας να γίνει ασφαλέστερο για χρήση. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανά σημαντικά έξοδα τόσο σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, όσο και των εξωτερικών.

2. Έρευνα για την ιστορία του ακινήτου

Ένα παλιό σπίτι είναι γεμάτο ιστορία με χαρακτηριστικά εποχής και άλλα πολλά. Επομένως, είναι ανάγκη να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και παλιές φωτογραφίες.

Ίσως χρειαστεί να μάθουμε και την ιστορική του σημασία. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από δομικά υλικά μέχρι εσωτερική διακόσμηση. Για παράδειγμα, τα κτήρια που υπάγονται σε καθεστώς προστασίας απαιτούν ειδική άδεια από την τοπική πολεοδομική αρχή.

3. Συμβουλή ενός αρχιτέκτονα

Όταν πρόκειται για την ανακαίνιση σπιτιού – νεοκλασικού, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ένας αρχιτέκτονας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που εμφανίζονται σε κάθε βήμα χωρίς να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η πρόσληψη των υπηρεσιών ενός αρχιτέκτονα μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα μακροπρόθεσμα. Οι αρχιτέκτονες βοηθούν να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Από την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, την πρόσληψη οικοδόμου, ακόμη και τη διατήρηση της προόδου των έργων.

4. Δομικά υλικά και επισκευές

Ένα παλιό σπίτι είναι πιθανό να έχει προβλήματα που σχετίζονται με παλιά θεμέλια, ραγισμένους τοίχους, παράθυρα και κεκλιμένο πάτωμα. Εάν αυτά δεν είναι αρκετά, ας λάβουμε υπόψη το ενδεχόμενο μιας στέγης με διαρροή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη σήψη στη δομή.

Το πιο σημαντικό καθήκον μας σε μια τέτοια συγκυρία είναι να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μεριμνήσουμε ειδικά για την επισκευή της στέγης, των παραθύρων και των θυρών.

Πρέπει επίσης να στεγανοποιήσουμε τα αδύναμα σημεία του σπιτιού, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα σε έντονες καιρικές συνθήκες, και να επιδιορθώσουμε τυχόν ζημιές στη δομή. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε μόνωση για να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση.

5. Υδραυλικά και ηλεκτρολογικά ζητήματα

Τα υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα στα παλιά σπίτια έχουν πρότυπα που δεν ισχύουν πλέον. Εξάλλου, με το πέρασμα των χρόνων, τα συστήματα μπορεί να μην είναι πλέον αξιόπιστα.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον κεντρικό πίνακα, τις παλιές καλωδιώσεις και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό όχι μόνο αυξάνει την αποτελεσματικότητα αλλά και κάνει το σπίτι πιο ασφαλές για εμάς και την οικογένειά μας. Η βελτιωμένη απόδοση θα αυξήσει επίσης την αξία μεταπώλησης του ακινήτου. Αυτό είναι και το νόημα όταν κάνουμε την ανακαίνιση σπιτιού.

Στην ίδια γραμμή, είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τους γαλβανισμένους σωλήνες από χάλυβα που βρίσκονται σε παλιά σπίτια με χαλκό. Εάν οι παλαιότεροι σωλήνες δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα εκείνη την στιγμή, ίσως αποκτήσουν στο μέλλον και πολύ σύντομα, μερικές φορές.

Εν κατακλείδι, η ανακαίνιση σπιτιού, και ιδίως σε αυτή την περίπτωση ενός νεοκλασικού, απαιτεί λεπτομερείς και προσεκτικές διαδικασίες. Χρειάζεται να υπάρχει μελέτη και λίγο μεράκι από τη μεριά μας, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του σπιτιού.

5/5 (7 Reviews)