Ανακαίνιση πολυκατοικίας 4 λόγοι που αξίζει η εγκατάσταση ανελκυστήρα

Ανακαίνιση πολυκατοικίας: 4 λόγοι που αξίζει η εγκατάσταση ανελκυστήρα

Όταν ανοίγει η συζήτηση για την ανακαίνιση πολυκατοικίας και μάλιστα παλιάς, ένα συνηθισμένο ερώτημα που μάλλον θα κληθείτε να απαντήσετε είναι το αν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ανελκυστήρα. Όποια και αν είναι η απάντηση, η προσβασιμότητα των παλιών κτιρίων είναι ένα σημαντικό ζήτημα και σίγουρα ένας ανελκυστήρας προσφέρει πολλά οφέλη που δεν είναι εύκολο να προσπεράσετε.

Είναι σημαντικό να μην σταθείτε στο κόστος, αλλά να αναζητήσετε τους ειδικούς που θα μπορέσουν να σας κατατοπίσουν κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας και να σας προτείνουν μια κατάλληλη λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες όσο και στις οικονομικές σας δυνατότητες.

Τα θετικά της εγκατάστασης ανελκυστήρα

Παραθέτουμε εδώ μερικά οφέλη από την εγκατάσταση ανελκυστήρα σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας:

1. Προσφέρει ασφάλεια

Ένα πρώτο πολύ σημαντικό όφελος του ανελκυστήρα είναι ότι προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο να μετακινούνται οι άνθρωποι μέσα στην πολυκατοικία. Οι σκάλες δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά για γονείς με παιδιά. Πολλά σοβαρά ατυχήματα συμβαίνουν ακριβώς εκεί και ειδικά τα παιδιά (που ομολογουμένως είναι πιο απρόσεκτα στις κινήσεις τους) είναι καλύτερο να αποφεύγουν τις σκάλες.
Ακόμη, ένας ανελκυστήρας μπορεί να δίνει τη δυνατότητα να κρατήσετε ανεπιθύμητους επισκέπτες μακριά από συγκεκριμένα τμήματα του κτηρίου.

2. Προσφέρει άνεση

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα οφέλη και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να σκεφτείτε την εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα στην πολυκατοικία να είναι η άνεση. Είναι τομερά βοηθητικό το να μην χρειάζεται να μεταφέρει κανείς βαριά πράγματα (ψώνια ή ακόμη και έπιπλα) από τις σκάλες, αλλά να έχει την επιλογή να τα ανεβάσει στο διαμέρισμά του με το ασανσέρ.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις που κάποιος έχει έναν τραυματισμό, ο οποίος τον εμποδίζει σημαντικά, ο ανελκυστήρας ίσως να είναι και ο μόνος κατάλληλος τρόπος μετακίνησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ηλικιωμένων, για τους οποίους η σωματική άσκηση δεν συνιστάται.

3. Γλιτώνει χρόνο

Σίγουρα η μετακίνηση στους ορόφους με τις σκάλες, ειδικά αν συμπεριλαμβάνει τη μεταφορά φορτίων, δεν είναι εύκολη ή ιδιαίτερα γρήγορη διαδικασία. Όλοι καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μια καθημερινότητα, που τρέχει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Το να ανεβαίνουμε τις σκάλες μας γυμνάζει μεν, είναι χρονοβόρο και κουραστικό δε. Αν μπορούμε να γλιτώσουμε λίγο χρόνο είναι καλό να το κάνουμε!

4. Καθιστά την πολυκατοικία πιο προσβάσιμη

Οι άνθρωποι με αναπηρία πρέπει και εκείνοι να μπορούν να ζήσουν και να μετακινηθούν αυτόνομα. Είναι προφανές ότι ένα παλιό κτήριο χωρίς ανελκυστήρα δεν είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για τους συνανθρώπους μας με περιορισμένη κινητικότητα ή άλλους πιθανούς περιορισμούς. Η προσβασιμότητα είναι κάτι στο οποίο τόσο η πολιτεία, όσο και οι ιδιοκτήτες κτηρίων έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο και δικαίως.

Παρακάτω αναφέρουμε λίγα περισσότερα σχετικά με την προσβασιμότητα:

Γενικότερα, πολυκατοικίες οι οποίες είναι συχνά πολυώροφες και πυκνοδομημένες, παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση. Ωστόσο, με τις σωστές στρατηγικές, οι παλιές πολυκατοικίες μπορούν να γίνουν πιο προσβάσιμες και άνετες για όλους.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την σωστή μελέτη έργου, κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας, τα κτήρια αυτά μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να παρέχουν βελτιωμένη προσβασιμότητα, διατηρώντας παράλληλα τη γοητεία της αρχικής τους αρχιτεκτονικής.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσέγγιση, και αυτά τα κτήρια μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να είναι πολύ πιο φιλικά και ευχάριστα για όλους.

Η σημασία της κατάλληλης μελέτης και δοκιμών κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας

Σε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας και προκειμένου να κάνετε ένα παλιό κτήριο πιο προσβάσιμο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και δοκιμές. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η πολυκατοικία πληροί τα ισχύοντα πρότυπα και ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κτήριο είναι δομικά υγιές και ικανό να υποστηρίξει τις αλλαγές που απαιτούνται για την προσβασιμότητα.

Τεχνολογικές λύσεις για την προσβασιμότητα στις πολυκατοικίες

Στις επικρατέστερες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι παλιές πολυκατοικίες πιο προσβάσιμες συγκαταλέγονται τα αυτοματοποιημένα ανοίγματα θυρών, οι ανελκυστήρες σκαλοπατιών, η εγκατάσταση ανελκυστήρα και οι ράμπες. Επιπλέον, υπάρχει μια ποικιλία υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει το κτίριο πιο προσβάσιμο, όπως τα αντιολισθητικά δάπεδα, οι μπάρες και οι οθόνες αφής.

5/5 (8 Reviews)