Κατασκευή σπιτιού: Φτιάξτε ένα δικό σας πηγάδι!

Κατασκευή σπιτιού: Φτιάξτε ένα δικό σας πηγάδι!

Σε μια κατασκευή σπιτιού, θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις για πράγματα που ούτε καν φανταζόσασταν. Οι λεπτομέρειες πολλές και ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας για να κάνετε έρευνα και να αποφασίσετε, λίγος. Ανάλογα με τον τύπο κατοικίας, αλλά και τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας, μπορείτε να κάνετε φοβερές αλλαγές για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και των οικονομικών σας.

Στο πλαίσιο μιας νέας οικοδόμησης, μία όχι και τόσο γνωστή δυνατότητα είναι η δημιουργία ενός πηγαδιού. Φυσικά, μια τέτοια δραστηριότητα, είναι αρκετά πολύπλοκη και για αυτόν τον λόγο θα δούμε τα βήματα, καθώς και τα θετικά και αρνητικά της κατασκευής.

Δημιουργία πηγαδιού

Μια αξιόπιστη πηγή παροχής νερού είναι το θεμέλιο για την υποστήριξη της ζωής μέσα στο σπίτι. Η παροχή αυτή σε ένα σπίτι μπορεί να προκύψει με δύο τρόπους: από ένα κεντρικό σύστημα παροχής νερού ή από ένα πηγάδι. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των δύο συστημάτων (που συνήθως προτιμάται κιόλας).

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι η χρήση των υπόγειων υδάτων για λόγους ποτίσματος, και η χρήση της κεντρικής παροχής για οικιακές ανάγκες. Στην κατασκευή σπιτιού, μπορείτε να ζητήσετε προσφορά για τις διαδικασίες γεώτρησης, τις κατάλληλες άδειες και άλλα ζητήματα που θα σας αναφέρει ο εργολάβος.

Συγκεκριμένη τιμή δεν υπάρχει, καθώς ανάλογα με την περιοχή, αλλά και τα στρέμματα που θέλετε να καλυφθούν για το πότισμα, το βάθος θα είναι διαφορετικό.

Ο ειδικός θα καθορίσει αν το πηγάδι είναι μια εφικτή λύση για την περιοχή στην οποία βρίσκεστε, αν το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες της εσωτερικής κατοικίας, αλλά και το αν υπάρχουν πηγές μόλυνσης του νερού στη γύρω περιοχή.

Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Εντοπισμός του κατάλληλου σημείου στο οικόπεδο
2. Επιλογή μεθόδου κατασκευής (σκάψιμο, γεώτρηση, χρήση άλλων ειδικών εργαλείων)
3. Τοποθέτηση προστατευτικού στα τοιχώματα για να μην υπάρχουν διαρροές.
4. Έλεγχος απόδοσης και νερού
5. Συντήρηση κατασκευής και φίλτρων.

Η κατασκευή ενός πηγαδιού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσοχή και οφείλετε να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες συντήρησης που θα σας δώσει ο κατασκευαστής για να διασφαλίσετε την απόδοση του πηγαδιού, αλλά και την ασφάλεια του νερού.

Κατασκευή σπιτιού και πηγάδι, πάνε μαζί;

Ναι, η δημιουργία ενός πηγαδιού είναι καλό να γίνεται κατά την κατασκευή σπιτιού. Εκείνη είναι η περίοδος κατά την οποία θα αποφασίσετε πώς θα προμηθεύεται το καινούριο σπίτι με νερό, αλλά και η περίοδος κατά την οποία θα γίνονται εργασίες παντός τύπου.

Είναι καλό τέτοιες αλλαγές να γίνουν πριν από την διακόσμηση του κήπου, την τοποθέτηση δαπέδου ή την δημιουργία παρτεριού ή ακόμη και σαλονιού. Επειδή μόνο ο ειδικός μπορεί να σας υποδείξει την άριστη τοποθεσία στην οποία θα γίνει το πηγάδι, είναι πιθανό να αναγκαστείτε να αλλάξετε διάταξη, πλακάκια δαπέδου, δέντρα κ.α., αν το πηγάδι γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Μιλώντας για τα θετικά και τα αρνητικά της κατασκευής ενός πηγαδιού έχουμε:

Θετικά:

• Μεγάλη αντοχή στον χρόνο
• Δεν υπάρχει εξάρτηση από έναν οργανισμό παροχής νερού
• Νερό κατευθείαν από την πηγή, καλής ποιότητας και λίγης επεξεργασίας
• Μειωμένοι λογαριασμοί νερού
• Μεγάλη πίεση νερού

Αρνητικά:

• Το νερό μπορεί να μολυνθεί από εξωτερικούς παράγοντες που δεν υπήρχαν πριν την δημιουργία του πηγαδιού
• Χρειάζεται τακτικός έλεγχος του νερού αλλά και συντήρηση της κατασκευής
• Η άντληση γίνεται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας
• Μπορεί να τελειώσει το νερό του πηγαδιού αν κάνετε εκτεταμένη χρήση

Γενικότερα, η δημιουργία ενός πηγαδιού πρέπει να γίνει μετά από σκέψη και συζήτηση. Πρέπει να σκεφτείτε και το ζήτημα της ασφάλειας και να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Αν στην επικείμενη κατασκευή σπιτιού όμως θελήσετε να κάνετε αυτήν την εργασία, μπορεί να ωφεληθείτε σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν γίνεται καθημερινή χρήση. Πάντα να επιζητάτε την γνώμη των ειδικών, και επιλέξτε ανθρώπους με πείρα.

5/5 (9 Reviews)