Κατασκευή σπιτιού: Η σημασία της σωστής μόνωσης

Κατασκευή σπιτιού: Η σημασία της σωστής μόνωσης

Η μόνωση αναφέρεται στη διαδικασία της απομόνωσης θερμότητας, ήχου ή ηλεκτρισμού μέσα σε έναν περιγεγραμμένο χώρο. Θεωρείται διεργασία εγγενής στην κατασκευή σπιτιού, και μάλιστα μία από τις κορυφαία σημαντικές για την κατοίκηση ενός οικήματος.

Σκεφτείτε ότι προχωράτε στην κατασκευή σπιτιού σε μία πολυσύχναστη, πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ο μοναδικός τρόπος για το σπίτι σας να είναι κατοικίσιμο και να μην υποφέρετε από τη φασαρία είναι να φροντίσετε για καλά μονωμένους τοίχους, δάπεδα, οροφές όπως και παράθυρα που μονώνουν το θόρυβο. Αυτά είναι τα τέσσερα σημεία που αποτελούν το περίβλημα του σπιτιού.

Αντίστοιχα, οπουδήποτε και αν δρομολογηθεί η κατασκευή σπιτιού, προκειμένου να απολαμβάνετε ένα καλό κλίμα στο σπίτι, χωρίς υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι, εισροή της υγρασίας και υπερβολικό κρύο το χειμώνα, κάτι το οποίο φυσικά συνεπάγεται και μειωμένων απαιτήσεων στη λειτουργία των συσκευών θέρμανσης και ψύξης αντίστοιχα, άρα ως εκ τούτου εξοικονόμησης ενέργειας, τότε η ποιοτική μόνωση του θερμικού περιβλήματος του σπιτιού είναι απαραίτητη.

Είδη μόνωσης στην κατασκευή σπιτιού: Ποιά είναι η καταλληλότερη μόνωση για την κάθε λειτουργία;

Η μόνωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την κατασκευή σπιτιού αλλά και αργότερα. Ωστόσο, ο πιο αποδοτικός και οικονομικός τρόπος τοποθέτησης μονωτικών υλικών είναι αυτός που λαμβάνει χώρα πριν ολοκληρωθεί το οίκημα, για λόγους εύλογους, καθώς στη δημιουργία των τοιχωμάτων και των δαπέδων και οροφών είναι πολύ πιο εύκολο να τοποθετηθούν και τα αντίστοιχα υλικά εμβόλιμα, παρά να προχωρήσουμε σε προσθήκες εκ των υστέρων.

Μόνωση δαπέδου

Η απώλεια θερμότητας μέσω του δαπέδου των μη μονωμένων σπιτιών μπορεί να αγγίζει το δεκατέσσερις τοις εκατό. Επομένως, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται μόνωση κάτω από τα ξύλινα δάπεδα και τα δάπεδα από ψευδάργυρο σκυρόδεμα, τόσο σε νέες όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες. Κατά την εγκατάσταση της μόνωσης όσο προχωρά η κατασκευή σπιτιού, είναι επίσης σημαντικό να τοποθετηθούν φράγματα υδρατμών για να αποτρέπεται η έκλυση υγρασίας από το έδαφος.

Μόνωση οροφής

Η μόνωση της οροφής είναι σημαντική για τη μείωση της απώλειας θερμότητας σε ένα σπίτι. Περίπου το 35% αυτής της απώλειας συμβαίνει μέσω της οροφής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μόνωση της οροφής είναι η τοποθέτηση μαζικής μόνωσης μεταξύ των δοκών κατά την κατασκευή σπιτιού, συνδυασμένη με μια κουβέρτα που τυλίγεται από πάνω. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η θερμική γεφύρωση, πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η απώλεια θερμότητας μέσω των ξύλινων δοκών ελαχιστοποιείται.

Μόνωση τοίχων

Έως και το 25% της θερμότητας από ένα μη μονωμένο σπίτι περνάει μέσα από τους τοίχους. Μετά τη μόνωση των οροφών και του δαπέδου, είναι σημαντικό να προχωρήσει και η μόνωσή τους, λοιπόν.

Υπό κάποιες συνθήκες, μπορεί να απαιτηθεί οικοδομική άδεια για την εγκατάσταση μόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους (ιδίως αν απαιτείται τοποθέτηση σκαλωσιάς), αν και κατά την κατασκευή σπιτιού, η μόνωση συνήθως τοποθετείται μέσα στο πλαίσιο του τοίχου, παρότι μπορεί να τοποθετηθεί και έξω από αυτό. Για τα σπίτια με ατσάλινο σκελετό, συνιστάται η προσθήκη μόνωσης πάνω από τα μέλη του πλαισίου πριν από την επένδυση στον τοίχο.

Από την άλλη, αν το σύστημα είναι συμπαγούς κατασκευής, όπως το σκυρόδεμα, η μόνωση πρέπει να τοποθετηθεί στο εξωτερικό μέρος του τοίχου. Εάν το σπίτι έχει καλή έκθεση στο ηλιακό φως, το σκυρόδεμα λειτουργεί ως θερμική μάζα, κρατώντας τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας (έτσι δεν χρειάζεται τόση ψύξη) και απελευθερώνοντάς την το βράδυ (μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση).

Αν δεν υπάρχουν σημαντικά ηλιακά διακυβεύματα, μπορεί να μονωθεί το εσωτερικό του τοίχου αντί γι’ αυτόν ή με την προσθήκη μόνωσης στο εξωτερικό μέρος, κάτι που αποφασίζεται από τους ειδικούς που αναλαμβάνουν την κατασκευή σπιτιού.

Καταλαβαίνουμε ότι η μόνωση είναι μία διαδικασία που απαιτεί σημαντική τεχνογνωσία και εξαρτά όχι μόνο την επίτευξη της ευζωΐας μας μέσα στο σπίτι, αλλά και την ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική εξυγείανση του κτηρίου.

5/5 (10 Reviews)