Όλα τα στάδια για την κατασκευή σπιτιού

Τα 4 κρίσιμα στάδια για την κατασκευή σπιτιού

Μήπως σκέφτεστε να φτιάξετε επιτέλους το ιδανικό σπίτι για εσάς; Και πολύ καλά κάνετε! Το σπίτι είναι εκείνο το μέρος που όλοι θέλουμε να είναι τέλεια διαμορφωμένο, ώστε να περνάμε όμορφες στιγμές.

Η κατασκευή σπιτιού αποτελεί μια φανταστική ιδέα! Ένα σπίτι που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας είναι αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύετε.

Μήπως όμως φοβάστε ότι οι εργασίες που χρειάζονται είναι απαιτητικές, χρονοβόρες και πολυδάπανες; Σε καμία περίπτωση! Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Αν μάλιστα εμπιστευτείτε για την κατασκευή σπιτιού, την κατάλληλη ομάδα ειδικών, θα δείτε τις επιθυμίες σας να πραγματοποιούνται χωρίς κωλύματα.

Πάμε λοιπόν να δούμε όλα τα  απαραίτητα στάδια για την κατασκευή ενός σπιτιού.

Κατασκευή σπιτιού: όλα τα στάδια

Στάδιο Α

Εκσκαφή και μπετά

Η αρχική φάση για την κατασκευή σπιτιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τότε θα μπουν τα θεμέλιά του, που θα αποτελέσουν και τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη γενικότερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα του κτιρίου.

Μελέτη

Το πρώτο και πολύ σημαντικό στάδιο στην κατασκευή ενός σπιτιού είναι να γίνει σωστά η μελέτη. Αφού έχετε την οικοδομική άδεια στα χέρια σας, θα πρέπει να γίνουν μελέτες και σχέδια από τοπογράφο, αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό, όπως τοπογραφικό, αρχιτεκτονική μελέτη (όψεις, κατόψεις, τομές, διάγραμμα κάλυψης), στατική μελέτη, ηλεκτρολογική, μηχανολογική μελέτη και μελέτες θερμομόνωσης, πυροπροστασίας κ.ά.

Προγραμματισμός

Στη συνέχεια η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή σπιτιού, θα προχωρήσει σε λεπτομερή προγραμματισμό και εκτίμηση του χρόνου παράδοσης, καθώς και την οικονομική προσφορά.

Θα συνταχθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου που θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς χρόνους παραδόσεων των υλικών και υπηρεσιών.

Στάδιο Β: Τοιχοποιία – σοβάτισμα – σιδηροκατασκευές

Τοιχοποιία και τούβλα

Στη δεύτερη φάση της ανέγερσης κατοικίας, πραγματοποιούνται οι εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες, τα οπλισμένα σενάζ τοίχων εσωτερικά και εξωτερικά σε δύο υψόμετρα, η τοποθέτηση μαρμαροποδιών και (προαιρετικά) η κατασκευή τζακιού/καμινάδας. Ακόμη, γίνονται τα σκαψίματα για της ηλεκτρολογικές σωληνώσεις και το εσωτερικό σοβάτισμα του σπιτιού.

Ψευτόκασες

Έπειτα τοποθετούνται μεταλλικές ψευτοκάσες προκειμένου να τοποθετηθούν σωστά τα κουφώματα αλουμινίου, καθώς και οι εσωτερικές πόρτες και η πόρτα ανελκυστήρα (αν υπάρχει).

Στάδιο Γ: Μόνωση – υδραυλικά – ηλεκτρολογικά – στέγη

Μονώσεις

Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται η θερμομόνωση στην εξωτερική τοιχοποιία και στη στέγη ή την ταράτσα, καθώς και η υγρομόνωση μπαλκονιών.

Υδραυλικά – Ηλεκτρολογικά

Στο συγκεκριμένο στάδιο ολοκληρώνεται το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και υδρορροών του κτηρίου, ενώ τοποθετείται προαιρετικά και ηλιακός θερμοσίφωνας στην ταράτσα ή τη στέγη.

Έπειτα περνιούνται τα καλώδια του σπιτιού για ρεύμα, συναγερμό, τηλέφωνο, τηλεόραση, κουδούνι.

Σκεπή

Ολοκληρώνεται η σκεπή του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης στήνονται τα δοκάρια του σκελετού, έπειτα τοποθετείται η θερμομόνωση, τα καδρόνια και τα κεραμίδια του σπιτιού.

Στάδιο Δ: Αποπεράτωση

Υδραυλικά

Στην επόμενη φάση ολοκληρώνονται οι υδραυλικές εργασίες με τις τοποθετήσεις σωληνώσεων θέρμανσης, σωμάτων καλοριφέρ, πλακιδίων και ειδών υγιεινής (ολοκλήρωση του μπάνιου).

Ηλεκτρολογικά

Έπειτα ολοκληρώνονται και οι ηλεκτρολογικές εργασίες με τοποθέτηση πριζών κ.ά.

Τοποθετήσεις

Τέλος, για μια ολοκληρωμένη κατασκευή σπιτιού τοποθετούνται τα κάγκελα, τα κουφώματα, οι πόρτες, οι τσιμεντοκονίες, τα πλακάκια, τα μάρμαρα κ.ά., καθώς και οι κουζίνες, τα ντουλάπια, οι ντουλάπες και τέλος η εξωτερική πόρτα.

Συμπερασματικά, αν σας φαίνονται περίπλοκες ή πολλές οι διαδικασίες για την κατασκευή σπιτιού, βρίσκοντας την κατάλληλη τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο αυτό, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα απολαμβάνετε το σπίτι των ονείρων σας. Οφείλετε στον εαυτό σας να του προσφέρετε το ιδανικό σπίτι που θα αποτελεί καταφύγιο! Η κατασκευή ενός σπιτιού αποτελεί μια επενδυτική κίνηση και για αυτό χρειάζεται προσοχή σε ποιους επαγγελματίες θα το αναθέσετε.

5/5 (9 Reviews)