6 συμβουλές για κατασκευή σπιτιού σε νησί

6 συμβουλές για κατασκευή σπιτιού σε νησί

Είναι όνειρο για πολλούς η κατασκευή σπιτιού, ειδικά όταν γίνεται σε ένα από τα υπέροχα νησιά της Ελλάδας. Και ποιος δεν θα ήθελε να μένει σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα και να έχει καλοκαίρι 6 μήνες το χρόνο. Οι περισσότερες εργασίες είναι κοινές με αυτές σε ένα σπίτι στην πόλη, όμως ένα νησί έχει παραπάνω απαιτήσεις, τις οποίες ο ιδιοκτήτης πρέπει να λάβει υπόψιν.

Τι πρέπει να προσέχει όποιος σχεδιάζει κατασκευή σπιτιού σε νησί

Συντήρηση σπιτιού

Αν το σπίτι προορίζεται μόνο για καλοκαίρι και δεν αποτελεί μόνιμη κατοικία, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει μια ομάδα από τεχνίτες για να το φροντίζουν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ένας κηπουρός και ένας επιστάτης θα έχουν την επίβλεψη του χώρου όσο καιρό το σπίτι θα είναι ακατοίκητο. Ειδικά αν η κατασκευή σπιτιού προορίζεται για εκμετάλλευση, θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμο για να το δουν υποψήφιοι ενοικιαστές.

Παράλληλα, θα πρέπει ο επιστάτης να έχει μια λίστα με ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς που θα αναλάβουν τις επιδιορθώσεις σε ό,τι χαλάσει. Μακροπρόθεσμα, με αυτές τις  ειδικότητες ο ιδιοκτήτης κερδίζει χρήματα, καθώς έχει ανθρώπους να τον γλιτώνουν από ζημιές.

Προσαρμογή στις τοπικές εγκαταστάσεις

Τα περισσότερα νησιά δεν έχουν σύστημα αποχέτευσης και θα πρέπει η εταιρεία που θα εργαστεί για την κατασκευή σπιτιού, να κάνει έρευνα για την περιοχή και τις επιλογές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο ισχύει και για την μειωμένη τάση του ρεύματος ή την χαμηλή παροχή υδροδότησης, κυρίως τις περιόδους αιχμής.

Σπίτι σε νησί, σημαίνει χρώμα

Και με αυτό δεν εννοείται μόνο το λευκό και το γαλάζιο που κυριαρχεί στις Κυκλάδες, αλλά τα χρωματιστά σπίτια των Δωδεκανήσων και του Ιονίου. Η Σύμη και το χωριό Άσος στην Κεφαλλονιά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου το χρώμα στα σπίτια πρωταγωνιστεί και δημιουργεί ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει τόσο για την εξωτερική πρόσοψη όσο και για τους τοίχους στο εσωτερικό του σπιτιού.

Εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο

Κάθε ιδιοκτήτης που σχεδιάζει την κατασκευή σπιτιού σε νησί, ονειρεύεται ένα σπίτι βγαλμένο από περιοδικά διακόσμησης. Ένας ειδικός, όπως ένας αρχιτέκτονας, γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του τόπου και τις τεχνικές λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για τη σωστή και νόμιμη δόμηση.

Σκοπός είναι να γίνει ένα σπίτι που δεν θα έχει αστικά στοιχεία. Θα έχει παραδοσιακό χαρακτήρα και θα είναι ένα ευρύχωρο εξοχικό. Για παράδειγμα, οι τέντες, τα μικρά μπαλκόνια, οι τζαμαρίες, τα μεγάλα σαλόνια είναι χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο σε σπίτια πόλης. Επιπλέον, αν το σπίτι βρίσκεται σε οικισμό, οι κανόνες δόμησης ίσως είναι αυστηροί έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.

Σπίτι τεσσάρων εποχών

Το σπίτι δεν πρέπει να είναι σχεδιασμένο μόνο για το καλοκαίρι, μόνο και μόνο επειδή είναι χτισμένο σε νησί. Το πλάνο για την κατασκευή σπιτιού θα πρέπει να έχει προβλέψει θέματα όπως την υγρασία της θάλασσας και τους δυνατούς ανέμους. Επίσης να έχει τζάκι, καλοριφέρ, ηλιακό θερμοσίφωνα και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σπίτι για να είναι βιώσιμο τον χειμώνα.

Έμπνευση από τη νησιώτικη αρχιτεκτονική και διακόσμηση

Σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Αμοργός και η Αντίπαρος, τα σπίτια είναι υπόσκαφα, χτισμένα δηλαδή κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους. Αν το οικόπεδο έχει κλίση, μπορεί οποιοδήποτε σπίτι να χτιστεί, συνδυάζοντας την υπόσκαφη και την υπέργεια δόμηση. Άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να δανειστεί ένα καινούριο σπίτι, είναι οι χτιστοί καναπέδες.  Επίσης, οι εσοχές στους τοίχους, που μπορεί να γίνουν ράφια για βιβλία ή κομοδίνα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο μηχανικός πριν ξεκινήσει να ρίχνει τα υλικά.

5/5 (9 Reviews)