5 λάθη στην ανακαίνιση πολυκατοικίας

5 Λάθη στην ανακαίνιση πολυκατοικίας

Πολύ συχνά οι ένοικοι αποφασίζουν την ανακαίνιση πολυκατοικίας είτε για λόγους συντήρησης είτε για να επιδιορθωθούν ζημιές. Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να προκύψουν λάθη, καθυστερήσεις, κακοί χειρισμοί, ακόμα και περιττά έξοδα. Οι ένοικοι πρέπει να δουλέψουν ομαδικά, προκειμένου να εντοπιστούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να επιλεχθούν οι τεχνίτες, να συμφωνηθεί το κόστος και να προχωρήσουν στα έργα.

Λάθη στην ανακαίνιση πολυκατοικίας

  1. Δεν υπάρχει σχέδιο

Η ανακαίνιση πολυκατοικίας πρέπει να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχει λόγος. Τόσο η αναστάτωση όσο και το κόστος θα επιβαρύνουν όλους τους κατοίκους και θα πρέπει να συντρέχουν σαφείς αιτίες για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Πρέπει να ξεκινήσουν λοιπόν με καταγραφή των εργασιών που πρέπει να γίνουν, για παράδειγμα μόνωση της ταράτσας ή ενεργειακή αναβάθμιση. Στη συνέχεια, μέσω της γενικής συνέλευσης μπαίνει χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει ποιος θα βρει τους τεχνίτες και τα συνεργεία ώστε να πάρει προσφορές.

Ο επαγγελματίας που θα επιλεχθεί, θα κάνει τις δικές του μετρήσεις, θα παρουσιάσει συγκεκριμένη μελέτη, κόστος και χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Τότε είναι και η κατάλληλη στιγμή για να τεθούν απορίες, ενστάσεις ή εναλλακτικές προτάσεις. Οι βιαστικές αποφάσεις συχνά οδηγούν σε λάθη, οπότε πρέπει να υπάρχει σύμπλευση για την πορεία της ανακαίνισης. Τέλος, θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους πως αφού ξεκινήσουν οι διαδικασίες, δεν γίνεται να αλλάξει ο σχεδιασμός. Κάτι τέτοιο θα φέρει καθυστερήσεις και επιπλέον οικονομικό κόστος.

  1. Πολύ οικονομικές επιλογές

Όπως σε όλες τις κινήσεις, έτσι και στην ανακαίνιση πολυκατοικίας, θα πρέπει να αποφύγετε τις πολύ οικονομικές ή τις πολύ ακριβές επιλογές. Η χαμηλή τιμή είναι μεν ελκυστική όμως δεν είναι και η πιο συμφέρουσα μιας και συνήθως επιλέγονται υλικά υποδέεστερης ποιότητας και οι υπηρεσίες δεν αφήνουν τους πελάτες ικανοποιημένους. Τις περισσότερες φορές, η πιο φθηνή λύση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, μιας και θα χρειαστούν εκ νέου εργασίες για να διορθωθούν οι προηγούμενες και τελικά να ξεκινήσει νέος κύκλος εργασιών. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσουν οι εργασίες μέχρι να είναι όλοι έτοιμοι οικονομικά, παρά να επιλεχθεί μια λύση ανάγκης.  

  1. Πολύ ακριβές επιλογές

Αν καταλήξετε επιλογές που κοστίζουν πολλά χρήματα, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί κάποιος ένοικος να ανταποκριθεί στο κόστος. Επιπλέον, για να συμφωνήσουν όλοι σε μια ακριβή συμφωνία, θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι τεχνίτες είναι έμπειροι και κάνουν πραγματικά καλή δουλειά. Πολύ συχνά, η υψηλή τιμή δεν ανταποκρίνεται σε υψηλή ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπολογιστεί ένα πόσο περίπου 25% επιπλέον από το αρχικό που έχει υπολογισθεί στην ανακαίνιση πολυκατοικίας, για τυχόν έξοδα που θα προκύψουν. 

  1. Δεν λαμβάνεται υπόψιν η νομοθεσία

Πολλές εργασίες χρειάζονται ειδική άδεια από την πολεοδομία για να πραγματοποιηθούν, κάτι που θέλει κάποιον πρόθυμο να τρέξει τις διαδικασίες. Αν ξεκινήσει η ανακαίνιση πολυκατοικίας χωρίς να είναι όλα νομότυπα, θα υπάρχουν συνέπειες όπως πρόστιμα, καταγγελίες, ακόμα και κατεδάφιση των νέων κατασκευών. Η συνάντηση με πολιτικό μηχανικό ή δικηγόρο είναι αναπόφευκτη σε τέτοιες περιπτώσεις, για να υπάρχει και τυπική έγκριση για τις αλλαγές.

  1. Πολυφωνία στις επιλογές

Και με αυτό εννοείται το ύφος που θα έχουν οι αλλαγές σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση πολυκατοικίας στο εξωτερικό της. Για παράδειγμα, άλλος θα προτιμάει μοντέρνα εμφάνιση, άλλος πιο κλασική, πιο μίνιμαλ, κλπ. Το θέμα είναι ότι οι καινούριες διακοσμητικές τάσεις που αποτυπώνονται σε μια φωτογραφία ως το τελικό αποτέλεσμα, δείχνουν ιδανικές. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να υπάρχει μια ενιαία γραμμή και να γίνουν «safe» επιλογές με γνώμονα την αντοχή του κτιρίου. Η κλασική αισθητική παραμένει διαχρονική, ενώ κάποιες τάσεις ξεπερνιούνται γρήγορα και μετά από λίγα χρόνια αγγίζουν το κακόγουστο.

Η συνεννόηση με τους συγκάτοικους είναι κλειδί για την επιτυχημένη ανακαίνιση. Για να μην επωμιστεί ένας την προετοιμασία των εργασιών, μπορούν να μοιραστούν οι αρμοδιότητες. Αφού ξεκινήσουν να δουλεύουν τα συνεργεία, θα πρέπει κάποιος να έχει την επίβλεψη. Και αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να μεταφέρει στους υπόλοιπους την πρόοδο των έργων.

5/5 (8 Reviews)