4 tips πριν ξεκινήσετε την κατασκευή σπιτιού

Κατασκευή σπιτιού: 4 tips πριν ξεκινήσετε

Αποφασίσατε να προχωρήσετε σε κατασκευή σπιτιού είτε για να μείνετε εσείς, είτε για να το εκμεταλλευτείτε για ενοικίαση ή πώληση. Είναι μια μεγάλη απόφαση που θα κοστίσει αρκετά σε χρόνο και χρήμα και χρειάζεται καλή προετοιμασία. Θα πρέπει να αφιερωθείτε ολοκληρωτικά σε αυτό το project, μιας και χρειάζεται να έχετε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ακόμη κι αν το αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία, θα πρέπει να είστε εκεί για να διεκπεραιώνετε γραφειοκρατικές διαδικασίες, να συζητάτε τυχόν προβλήματα και να συνεργάζεστε με τους ειδικούς για να βρείτε λύσεις.  

Τα tips που χρειάζεστε για την κατασκευή σπιτιού

  1. Εξερευνήστε την περιοχή

Σίγουρα τα προάστια και οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν την τιμητική τους και η ζωή σε αυτές τις περιοχές μοιάζει ειδυλλιακή. Η κατασκευή σπιτιού όμως, έχει να κάνει με πολλούς περισσότερους παράγοντες, που έχουν να κάνουν να κάνουν με την καθημερινότητά σας. Η δημόσια συγκοινωνία, τα σχολεία, η απόσταση από την οικογένεια και τους φίλους σας, ο χρόνος που θα χρειάζεστε καθημερινά για να μεταβείτε στην εργασία σας, είναι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν επιλέξετε την περιοχή, σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη στην κατοχή σας κάποιο οικόπεδο. Επίσης, αξίζει να δείτε μακροπρόθεσμα την αξία της συγκεκριμένης γειτονιάς, καθώς αλλαγές όπως η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου, ενός σταθμού μετρό, ενός γηπέδου, σίγουρα θα την αναβαθμίσουν και το ακίνητό σας θα πάρει μεγαλύτερη αξία. Εύκολα μπορείτε με τη βοήθεια μιας τεχνικής εταιρείας να έχετε μια αξιολόγηση του οικοπέδου, τις τρέχουσες τιμές δόμησης  και όσες τις απαραίτητες πληροφορίες για το οικόπεδο που σας ενδιαφέρει.

  1. Οριοθετήστε το κεφάλαιό σας

Τα χρήματα που θα διαθέσετε είναι σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την κατασκευή σπιτιού. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο αρχικός προϋπολογισμός ξεφεύγει, καθώς προκύπτουν έκτακτα έξοδα. Όποιο συμβόλαιο κάνετε με την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση, θα πρέπει να κοιτάξετε το σωστό σχεδιασμό του προϋπολογισμού. Επιπλέον, ενώ μια πισίνα υπερχείλισης είναι ωραία, όπως ο μεγάλος κήπος και τα θερμαινόμενα πατώματα, ίσως να μην ανταπεξέρχονται στην οικονομική σας κατάσταση. Κι ενώ στην παρούσα στιγμή μπορεί να έχετε κάποια χρήματα, σκεφτείτε πως η φορολογία και το κόστος συντήρησης ενός πολυτελούς σπιτιού είναι συχνά ασύμφορο. Τέλος, αν αυτό είναι το πρώτο σας ακίνητο, ενδιαφερθείτε για τυχόν κρατικές επιχορηγήσεις για «πράσινα» σπίτια, προκειμένου να σας δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα.

  1. Κάντε σωστή αρχή

Σκεφτείτε, συζητήστε με τους δικούς σας ανθρώπους και εξηγήστε στους ειδικούς ποιες είναι οι ανάγκες σας. Από τους ορόφους και το αριθμό δωματίων, μέχρι τον προσανατολισμό κ.α. Είναι αρκετά τα σοβαρά θέματα που πρέπει να δείτε όχι μόνο για το παρόν, αλλά και το μέλλον μιας και η οικογενειακή ζωή και η καθημερινότητα αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν μπουν οι υπογραφές, ξεκινήσουν οι διαδικασίες και αλλάξετε γνώμη, το κόστος θα ανέβει και οι εργασίες θα καθυστερήσουν. Τέλος, θα πρέπει με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, να εντοπίσετε τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» στο συμβόλαιο με την τεχνική εταιρεία και όποιον άλλο επαγγελματία συνεργαστείτε για την κατασκευή σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την πλήρη επίγνωση του χρονοδιαγράμματος, των εγκαταστάσεων, των σχεδίων, των υλικών, κλπ.

  1. Βρείτε την κατάλληλη εταιρεία

Ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσετε την κατασκευή σπιτιού είναι να συνεργαστείτε με μια εταιρεία που θα αναλάβει όλη τη διαδικασία. Κατασκευαστικές εταιρείες υπάρχουν πολλές και στις περισσότερες θα βρείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες με έτοιμα σπίτια, βίλες, πρωτότυπες μεζονέτες, κλπ. Όμως, δεν καταφέρνουν όλες να έχουν ικανοποιητική εξυπηρέτηση πελατών, ή παρουσιάζουν ελλείψεις στις παροχές τους. Αυτό που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η εταιρεία έχει εκπονήσει ικανοποιητικό αριθμό έργων. Σημαντικό είναι επίσης αν έχει πολλά χρόνια εμπειρίας, αν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και αν έχει άδεια λειτουργίας.

Αναζητήστε και ψάξτε την κατάλληλη τεχνική εταιρεία που θα συνεργαστείτε. Πρόκειται να επενδύσετε πολλά χρήματα, οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε διπλά και τριπλά την επιλογή σας. Θέλει χρόνο και υπομονή μέχρι να εξερευνήσετε όλες τις επιλογές που σας δίνουν οι εταιρείες και να βρείτε την πιο συμφέρουσα.

4.9/5 (10 Reviews)