ανακαίνιση πολυκατοικίας και ασφάλεια

Ανακαίνιση πολυκατοικίας: 10 τρόποι να αναβαθμίσετε την ασφάλεια των ενοίκων

Με την αύξηση της εγκληματικότητας, πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια του σπιτιού τους. Για όσους δεν μένουν σε μονοκατοικία, αποφασίζουν μαζί με τους συγκατοίκους τους την ανακαίνιση πολυκατοικίας με στόχο να μειωθούν ή να αποφευχθούν τα περιστατικά εγκληματικότητας. Εκτός από ατομικές κινήσεις, που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του, ας δούμε τι μπορεί να γίνει σε συλλογικό επίπεδο.

Πώς συνδέεται η ανακαίνιση πολυκατοικίας με την ασφάλεια

Παλαιότερα, η παρουσία θυρωρού, εμπόδιζε τους επίδοξους ληστές από το να σχεδιάσουν κάποια κλοπή. Δυστυχώς όμως αυτή η θέση έχει καταργηθεί και πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις προστασίας. Σε μία συνέλευση πρέπει να τεθεί το θέμα της ασφάλειας και στην επόμενη να έρθουν ιδέες για ανακαίνιση πολυκατοικίας με σκοπό την πρόληψη από κλοπές. Αρχικά πρέπει να καταγραφούν γεγονότα που έχει ζήσει κάθε ένοικος, τόσο εντός όσο και γύρω από τον χώρο του οικοδομήματος. Από κει και πέρα μερικές ιδέες είναι οι παρακάτω:

  1. Να τοποθετηθούν πόρτες και παράθυρα ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους ή να μπουν ρολά που θα ανοίγουν με χειριστήριο. Αυτό θα το έχουν στην κατοχή τους μόνον όσοι χρειάζεται. Για παράδειγμα, αν κάποιος ένοικος δεν έχει θέση πάρκινγκ, δεν θα έχει και πρόσβαση στο γκαράζ.
  2. Αλλαγή στον τρόπο εισόδου και εξόδου στην πολυκατοικία. Αντί για κλειδί, εγκαθίσταται μηχανισμός που θα ανοίγει την πόρτα με κωδικό, ο οποίος θα αλλάζει ανά τακτά διαστήματα. Αν δεν μπορεί να γίνει, να παραμένει η εξώπορτα κλειδωμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε καμία περίπτωση να μη μένει ανοιχτή, ούτε καν για 5 λεπτά μέχρι να πετάξει κάποιος τα σκουπίδια.
  3. Μία από τις πιο αποτελεσματικές προτάσεις που μπορεί να γίνει στην συζήτηση για ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι η τοποθέτηση θυροτηλεόρασης σε όλα τα διαμερίσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει κάθε ένοικος εικόνα για το ποιος χτυπάει το κουδούνι.
  4. Να μπουν κάμερες στους εξωτερικούς χώρους της πολυκατοικίας, όσο και όπου το επιτρέπει η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Για παράδειγμα αν κάποιος προσπαθήσει να κλέψει ένα αυτοκίνητο από το πάρκινγκ, η κάμερα θα τον καταγράψει.
  5. Να μπουν κάγκελα σε σημεία όπου θεωρείται ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
  6. Να μην επιτρέπονται τα ποδήλατα των ενοίκων να παραμένουν αφύλαχτα στους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον επίδοξων ληστών.
  7. Να συμφωνηθεί κατά την συνέλευση για την ανακαίνιση πολυκατοικίας με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας, μια ενιαία πολιτική για τους delivery, courier, συνεργείο καθαρισμού, κηπουρούς. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τους απαγορευθεί να ανεβαίνουν στους ορόφους και να κατεβαίνουν οι ένοικοι για να παραλάβουν το δέμα ή το φαγητό τους. Επίσης οι καθαριστές της πολυκατοικίας, θα πρέπει να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού και να τους ανοίγει ο διαχειριστής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμφωνηθεί ένας τρόπος που θα είναι πρακτικός για την πλειοψηφία.
  8. Να αυξηθεί ο φωτισμός στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους και να αντικατασταθούν όσες λάμπες είναι καμένες. Στις βασικές εισόδους να υπάρχει μόνιμα φως, έστω και φωτοκύτταρο που θα ανάβει μόνο όταν κάποιος περνάει μπροστά από την πόρτα. Άλλοι τρόποι αναβάθμισης του φωτισμού είναι να μπουν παντού λάμπες LED καθώς και ένα ενιαίο σύστημα με αισθητήρες ημέρας και νύχτας.
  9. Να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των ενοικιαστών, ιδιοκτητών και του διαχειριστή για να ενημερώνει ο ένας τον άλλο πότε θα λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε αυτός που μένει πίσω να έχει το νου του. Αν παρατηρηθεί κάτι περίεργο να κληθεί η Αστυνομία.
  10. Θα μπορούσε να αναλάβει κάποιος να ζητήσει προσφορά από εταιρεία συναγερμών για μαζική αγορά και τοποθέτηση στα διαμερίσματα και να τη φέρει στην συνέλευση για την ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια την πολυκατοικία σας. Από μικρές παρεμβάσεις, έως την κατάλληλη συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων. 

5/5 (8 Reviews)