Κατασκευή σπιτιού: 5 Συμβουλές για ενεργειακή απόδοση

Κατασκευή σπιτιού: 5 Συμβουλές για ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι

Ήρθε μάλλον η στιγμή να κατασκευάσουμε το σπίτι που τόσο πολύ θέλουμε να έχουμε. Σίγουρα, θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε ειδικούς για να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή η ακρίβεια στον ενεργειακό τομέα έχει ανέβει κατά πολύ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Για αυτό και η κατασκευή σπιτιού έχει επικεντρωθεί πλέον σε ένα πιο αποδοτικό ενεργειακά ακίνητο.

Πώς, όμως, μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα eco-friendly σπίτι; Πάμε να δούμε 5 από τις κορυφαίες συμβουλές για να το πετύχουμε.

Κατασκευή σπιτιού & Ενεργειακή απόδοση

  • Τοποθεσία σπιτιού

Κατά την κατασκευή σπιτιού είναι πρωτίστως σημαντικό να λάβουμε υπόψιν το σημείο που θα χτιστεί. Η τοποθεσία, το σχήμα και τα υλικά κατασκευής είναι πρωταρχικά ζητήματα που θα επηρεάσουν σημαντικά τις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης.

Για να μειώσουμε τις απαιτήσεις σε θέρμανση τους χειμωνιάτικους μήνες, χρειάζεται να σχεδιάσουμε το σπίτι με προσανατολισμό όπου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις διαφορετικές γωνίες του ήλιου.

Από την άλλη μεριά, τα σπίτια με νότιο προσανατολισμό συλλαμβάνουν στο φως του ήλιου το χειμώνα ενώ το εμποδίζουν το καλοκαίρι.

Τέτοιες στρατηγικές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα καλοκαίρια χωρίς να υπερθερμαίνεται το σπίτι μας.

  • Συσκευές Εξοικονόμησης Ενέργειας

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, η επιλογή των σχετικών έξυπνων συσκευών μπορεί να μας βοηθήσει στην εξοικονόμηση και τη βελτιστοποίηση της ενέργειας του σπιτιού μας.

Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσουν σε σύγκριση με τις κανονικές συσκευές, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τους λογαριασμούς ρεύματος. Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι πρέπει να είναι έξυπνο για να προσφέρει καλή απόδοση και να εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα.

Για να το καταφέρουμε αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξυπνους ελεγκτές AC , έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνους λαμπτήρες, συσκευές κουζίνα, και πολλά ακόμη. Όλα αυτά θα μετατρέψουν το σπίτι σε ένα smart home.

  • Φωτισμός

Στην κατασκευή σπιτιού λαμβάνεται υπόψιν και οι τοποθεσίες που θα μπουν τα φωτιστικά. Κάθε κτίριο χρησιμοποιεί ένα σύστημα εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού, το οποίο καταναλώνει πολλή ενέργεια ανάλογα με τον τύπο των φωτιστικών ή των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται.

Επομένως, συνιστάται η χρήση λαμπτήρων LED επειδή παράγουν λιγότερη θερμότητα και περισσότερο φως, συμβάλλοντας τελικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα LED παρέχουν καλή απόδοση και μπορούν να χωρέσουν στα περισσότερα φωτιστικά.

Ωστόσο, πέρα από τους λαμπτήρες LED, τα παράθυρα του σπιτιού θα πρέπει να σχεδιαστούν και να τοποθετηθούν σε σημεία που το ηλιακό φως θα έχει εύκολη πρόσβαση, μειώνοντας την ανάγκη από τεχνητό.

  • Σύστημα θέρμανσης νερού

Το σύστημα θέρμανσης νερού στο σπίτι καταναλώνει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα θέρμανσης νερού κατά την κατασκευή σπιτιού.

Μία από τις μεθόδους είναι η μόνωση της δεξαμενής του θερμοσίφωνα για τη διατήρηση της θερμότητας. Αφήνει τον θερμοσίφωνό μας να παραμένει σε αδράνεια χωρίς το νερό να χάνει πολύ θερμότητα.

Μια άλλη έξυπνη επιλογή είναι η χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων, μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

  • Ανθεκτική στέγη

Το υλικό στέγης είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή ενός ενεργειακώς αποδοτικού σπιτιού. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την οροφή μπορεί να απορροφήσει λιγότερη θερμότητα εκτρέποντας το ηλιακό φως, διατηρώντας έτσι μια σταθερή θερμοκρασία του σπιτιού μας. Η επιλογή των υλικών στέγης κάνει τη διαφορά στη συνολική ενεργειακή απόδοση.

Τα υλικά στέγης που θα επιλέξουμε μπορεί να φανούν ακριβά στην αρχή, αλλά σίγουρα θα μας ανταμείψουν μακροπρόθεσμα.

Επομένως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, η κατασκευή σπιτιού μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή της σε ένα πιο αποδοτικό ενεργειακό ακίνητο. Με αυτό τον τρόπο, όλοι θα απολαμβάνουμε τα οφέλη αυτής της κατασκευής για πολλά ακόμη χρόνια.  

5/5 (9 Reviews)