5 Συχνά λάθη κατά την ανακαίνιση σπιτιού

5 Συχνά λάθη κατά την ανακαίνιση σπιτιού

  Η απόφαση για την ανακαίνιση σπιτιού είναι πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή για το διαμέρισμα μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Όσο δελεαστικό και αν φαίνεται να προσπαθήσουμε να την κάνουμε μόνοι μας, είναι αναπόφευκτο πως θα συμβούν λάθη, τα οποία ενδέχεται να φρενάρουν την διαδικασία και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν προσλαμβάναμε μια ομάδα ειδικών. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα σημαντικότερα λάθη.

Επιχειρούμε μόνοι μας την ανακαίνιση σπιτιού

Σίγουρα υπάρχουν διαδικασίες που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, όπως το βάψιμο των τοίχων, αλλά θα χρειαστούμε τους ειδικούς για πιο πολύπλοκες και σημαντικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, σε μια ανακαίνιση πολύ πιθανόν να χρειαστεί αλλαγή στα υδραυλικά ή στα ηλεκτρολογικά του σπιτιού, την οποία προφανώς και δεν μπορούμε να εκτελέσουμε μόνοι μας.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να υπάρξουν ζημιές που θα καθυστερήσουν την διαδικασία και θα κοστίσουν αρκετά. Για αυτό το λόγο, πάντα πρέπει να ζητάμε από ειδικούς να ανακαινίσουν το σπίτι μας. Εξάλλου, η δουλειά τους θα είναι αρκετά καλύτερη από τη δική μας, αφού έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και καλύτερο εξοπλισμό.

Ρισκάρουμε την ασφάλεια μας

Η ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες, που μπορεί να μας μας φέρουν σε κίνδυνο. Ένα από τα συχνότερα λάθη κατά την ανακαίνιση σπιτιού είναι, ότι δεν παίρνουμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να χρειαστεί να ανεβούμε σε σκάλα, να κάνουμε κάτι για το οποίο δεν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις παρά μόνο γενικές οδηγίες κτλ.

Χρειαζόμαστε προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια, προστατευτικές μάσκες προσώπου, προστατευτικά γυαλιά κ.α., αλλιώς κινδυνεύουμε από ατυχήματα, βαθιά κοψίματα ή άλλους τραυματισμούς Ακόμα και αν πάρουμε όλα τα μέτρα, ένα λάθος και μπορεί να σπάσει κάποιος σωλήνας, πλημμυρίζοντας το σπίτι ή να πιάσει κάποια φωτιά. Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να απευθυνθούμε στους κατάλληλους επαγγελματίες.

Δεν παίρνουμε τις απαραίτητες άδειες

Αρκετές εργασίες, κατά την ανακαίνιση σπιτιού, απαιτούν είτε άδεια μικρής κλίμακας είτε δόμησης. Ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας μπορεί να επηρεάσουν τους γείτονες ή να θέσουν ζητήματα ασφαλείας. Για αυτό πρέπει να καταθέσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα με τις εργασίες, ώστε να πάρουμε την απαραίτητη άδεια.

Αν δεν την έχουμε, τότε μπορεί να έρθουν μηνύσεις και εν τέλει να αναγκαστούμε πρόωρα να σταματήσουμε τις εργασίες. Ένας εύκολος τρόπος να σιγουρευτούμε πως δεν θα παραβιάσουμε κάποια νόμιμη διαδικασία, είναι να απευθυνθούμε σε μια ομάδα ειδικών. Οι ειδικοί μπορούν να αναλάβουν την αδειοδότηση για εμάς και να μας κατευθύνουν σχετικά με το τι νομικές υποχρεώσεις απαιτεί η κάθε διαδικασία.

Επιλέγουμε φθηνά ή λάθος υλικά

Ένα από τα συχνότερα λάθη, στα οποία μας οδηγεί μια DIY ανακαίνιση, είναι πως τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε σε φθηνά υλικά κακής ποιότητας. Αυτό απλά και μόνο, επειδή είναι οικονομικότερα εκείνη τη στιγμή και ευκολότερα στην εγκατάσταση τους. Μπορεί σε πρώτο στάδιο να γλιτώσουμε κάποια χρήματα, όμως μακρόχρονα η κατάσταση αλλάζει – και πολλές φορές ούτε καν μακροχρόνια.

Είμαστε σίγουροι, ότι το υλικό που έχουμε επιλέξει θα αντέξει την υγρασία και δεν θα φθαρεί, ειδικά σε δύσκολα δωμάτια όπως το μπάνιο και η κουζίνα; Η επιλογή των σωστών υλικών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (υγρασία, ύπαρξη κατοικίδιων, κλιματικές συνθήκες κτλ.). Για αυτό είναι σοφότερο να την εμπιστευόμαστε σε επαγγελματίες. Αυτοί έχουν και την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να μας προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις εντός του προϋπολογισμού μας.

Παραγγέλνουμε παραπάνω ή λιγότερα υλικά από ότι χρειάζεται

Για την ανακαίνιση σπιτιού είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις του χώρου μας, προκειμένου να παραγγείλουμε και όσα υλικά χρειαζόμαστε για την ολοκλήρωση του έργου. Παρόλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε παραγγείλει περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να δαπανήσουμε άσκοπα χρήματα. Ή σε άλλες περιπτώσεις λιγότερα από όσα απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και να αναγκαστούμε να παραγγείλουμε και δεύτερη φορά.

Για αυτό είναι ευκολότερο να απευθυνθούμε στους ειδικούς. Ώστε να μην προκύψει κάποιο ζήτημα που να φρενάρει την διαδικασία ή να κοστίσει περισσότερα από όσο θα έπρεπε. Κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις φύρες του κάθε υλικού που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή αν κάποιο υλικό θέλει επιπλέον «χέρια πέρασμα».

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία και επαγγελματισμό. Συνιστάται πάντα να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες. Αυτοί έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, για να επικεντρωθούν στις ανάγκες του δικού μας διαμερίσματος, δίχως αχρείαστα λάθη.

5/5 (2 Reviews)