Κατασκευή σπιτιού_Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τέντες, πέργκολες και στέγαστρα

Κατασκευή σπιτιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τέντες, πέργκολες και στέγαστρα

Φτιάχνετε το νέο σας σπίτι ή εξοχικό και σίγουρα επιθυμείτε να κατοχυρώσετε εξ αρχής, κατά την κατασκευή σπιτιού, ότι θα είναι ασφαλές από τα τερτίπια του καιρού, ιδίως σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει δώσει πολλές φορές τα διαπιστευτήριά της.

Η ασφάλειά του από τυχον ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την προστασία του από την έντονη ηλιοφάνεια, που έχει αντίκτυπο στην υγεία αλλά και στις ενεργειακές απαιτήσεις του εσωτερικού χώρου, φροντίζονται ολοκληρωτικά από δύο κυρίαρχες στην αγορά λύσεις: Τις πέργκολες και τα στέγαστρα.

Το φυσικό φως ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής οικοπέδου για την κατασκευή σπιτιού, ή για την επιλογή αγοράς ή ενοικίασης διαμερίσματος. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η φωτεινότητα συνεπάγεται και το ανάλογο τίμημα: όσο ζωογόνος είναι ο ήλιος, τόσο ζημιογόνος μπορεί να αποβεί εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπει.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να απολαμβάνετε τα οφέλη του με ασφάλεια είναι η εγκατάσταση πέργκολας ή/και στεγάστρου.

Ποιες είναι οι διαφορές πέργκολας και στεγάστρου;

Σταθερότητα στοιχείων σκίασης: Ενώ στην περίπτωση της πέργκολας τα σκίαστρα είναι είτε κινητά (π.χ. ανοιγοκλεινόμενες περσίδες) είτε έχουν προσωρινό χαρακτήρα (ύφασμα, καλαμωτή), στο στέγαστρο το υλικό σκίασης είναι σταθερό (συνήθως κεραμίδια, πλεξιγκλάς ή πάνελ πολυουρεθάνης).

Εξυπηρέτηση αναγκών: Η πέργκολα συνήθως εγκαθίσταται με στόχο τη σκίαση αλλά και για αισθητικούς λόγους, ενώ τα στέγαστρα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας και το υλικό που θα επιλέξετε μπορεί να επιτρέπουν την πλήρη πρόσβαση του φυσικού φωτός ή να το αποκλείουν εντελώς, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν κατά την κατασκευή σπιτιού.

Επίσης, τα στέγαστρα εξυπηρετούν και την απορροή των όμβριων υδάτων, τα οποία ειδικά σε περιοχές με συχνές βροχοπτώσεις μπορεί να βλάψουν τόσο τους τοίχους του σπιτιού όσο και την επίστρωση της βεράντας ευνοώντας παράλληλα την πρόκληση υγρασίας και τον σχηματισμό βρύων.

Σημεία τοποθέτησης: Η πέργκολα συνδέεται άρρηκτα με τη βεράντα, ενώ στέγαστρα μπορούν να εγκατασταθούν τόσο στην κύρια είσοδο του σπιτιού, όσο και στην πόρτα της αποθήκης, αλλά και στα παράθυρα ή τα μπαλκόνια, ιδανικά κατά την κατασκευή σπιτιού, οπότε και η αναστάτωση των τεχνικών εργασιών μετριάζεται χρονικά.

Τι προσφέρουν οι πέργκολες και τα στέγαστρα στην κατασκευή σπιτιού;

  • Ηλιοπροστασία
  • Ανθεκτικότητα στη διάβρωση
  • Ποιότητα ζωής στους εξωτερικούς χώρους
  • Προσαρμογή στις καθημερινές σας ανάγκες
  • Αισθητική αναβάθμιση
  • Αύξηση αξίας σπιτιού
  • Προστασία τόσο του εξωτερικού όσο και, πολλές φορές, του εσωτερικού χώρου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Γραφειοκρατία

Για εγκατάσταση πέργκολας που δεν υπερβαίνει τα 50 τ.μ., βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας κατά την κατασκευή σπιτιού. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ιδιαιτερότητας της περιοχής στην οποία πρόκειται να χτίσετε το σπίτι σας, επομένως μια ερώτηση στην Πολεοδομία είναι πάντοτε χρήσιμη.

Ως πέργκολα περιγράφεται από τον νόμο «η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή με μέγιστο ύψος τα τρία μέτρα, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, καλαμωτή και κινητά στοιχεία, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής».

Για εγκατάσταση στεγάστρου, ο κανονισμός προβλέπει τις εξής ιδιαιτερότητες, όπως χρειάζεται να τις λάβετε υπ’όψιν πριν την κατασκευή σπιτιού: «Τα στέγαστρα μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10Π και όχι περισσότερο των 2,00 μ. όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του στεγάστρου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,00 μέτρα από τη στάθμη του πεζοδρομίου».

Σαφώς, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι κάτι που μας ενδιαφέρει, εξ ίσου, πάντοτε. Τόσο οι πέργκολες όσο και τα σκέπαστρα έρχονται σε τόσες διαφορετικές εκδοχές που είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσετε, ή θα συνδημιουργήσετε με το συνεργείο που θα αναλάβει την κατασκευή σπιτιού ένα αποτέλεσμα αισθητικά ικανοποιητικό, αλλά και χρηστικό, αφού εδώ γίνεται λόγος για μία από τις πιο χρήσιμες εγκαταστάσεις ενός σπιτιού ή/και εξοχικού.

5/5 (10 Reviews)