Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου 5 Συμβουλές για εργονομία

Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου: 5 Συμβουλές για εργονομία

Όπως ακριβώς μια ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μια αρκετά απαιτητική διαδικασία, έτσι ακριβώς και η ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου χρειάζεται προσοχή, οργάνωση και καλή διαχείριση. Η διαφορά είναι ότι σε μια ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου ως εργοδότης θα πρέπει να σκεφτείτε κυρίως τις ανάγκες των άλλων.

Δηλαδή, τις ανάγκες των εργαζομένων σας. Η εργονομία είναι ένα κομμάτι που δεν πρέπει, λοιπόν, να λείπει από την ανακαίνιση που θα κάνετε. Αλλά πώς ακριβώς θα δημιουργήσετε ένα πραγματικά εργονομικό περιβάλλον εργασίας;

Τι αφορά η εργονομία;

Θα ξεκινήσουμε, όμως, από κάτι βασικό και θα αναφερθούμε εν συντομία στο τι ακριβώς αφορά η εργονομία. Η εργονομία, λοιπόν, έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του χώρου ενός γραφείου (στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για γραφεία) έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και οι πόνοι στο σώμα και να μπορούν οι άνθρωποι να εργάζονται βολικά.

Η εργονομία δεν περιορίζεται μόνο στα έπιπλα, αλλά αφορά όλο το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι. Λαμβάνονται, επίσης, υπόψιν οι ανάγκες κάθε ξεχωριστού ανθρώπου (ανάλογα με χαρακτηριστικά όπως είναι το ύψος του, για παράδειγμα). Μια ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνει και την ενασχόληση με ζητήματα εργονομίας, καθώς η υγεία των υπαλλήλων (σωματική και ψυχολογική) είναι πολύ σημαντική. Είναι προφανές ότι αν οι εργαζόμενοι πονούν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δεν θα μπορούν και να εργαστούν παραγωγικά.

Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου με βάση την εργονομία: βασικές συμβουλές

  1. Αξιοποιήστε σωστά το χώρο

Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε μια ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου είναι το να αξιοποιήσετε σωστά το χώρο γενικά. Δηλαδή, είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κινηθούν με άνεση και απρόσκοπτα στα διαφορετικά σημεία του γραφείου. Αν τα έπιπλα δεν είναι λογικά τοποθετημένα ή αν ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος και παράξενα σχεδιασμένος, οι μετακινήσεις θα είναι άβολες και υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος ατυχημάτων.

  1. Η open plan διαρρύθμιση είναι καλή ιδέα

Μια open plan διαρρύθμιση είναι πολύ καλή ιδέα για να δημιουργήσετε περισσότερο ανοιχτό χώρο στο γραφείο. Ρίξτε τους τοίχους και χρησιμοποιήστε κινητά ή άλλα διαχωριστικά για να προσφέρετε κάποια ιδιωτικότητα σε χώρους που τη χρειάζονται. Μια ενιαία διάταξη θα συμβάλει στη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων, στην ευκολότερη επικοινωνία και στην παραγωγικότητα.

  1. Συγκεκριμένα σημεία για συγκεκριμένους σκοπούς

Μπορεί η open plan διαρρύθμιση να είναι καλή ιδέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τα πάντα να είναι ενωμένα στο γραφείο. Είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργήσετε συγκεκριμένα σημεία για συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι ένα meeting room δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ενιαία διάταξη χώρου. Χρειάζεται περισσότερη ιδιωτικότητα, αλλά και ησυχία.

  1. Η ηχομόνωση είναι σημαντική

Μια που αναφερθήκαμε στο θέμα της ησυχίας, πρέπει να έχετε επίσης κατά νου είναι το θέμα της ηχομόνωσης. Η ηχομόνωση είναι σημαντική για τη συγκέντρωση, την καλύτερη επικοινωνία και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι οι δυνατοί ήχοι της πόλης και οι συνομιλίες των συναδέλφων τους, μπορούν να τους οδηγήσουν στον εκνευρισμό. Μπορείτε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε ηχομονωτικές πόρτες και παράθυρα για το νέο γραφείο.

  1. Προσέξτε το φως

Το φως είναι επίσης πολύ σημαντικό και πρέπει να το προσέξετε. Αν είναι πολύ έντονο θα ενοχλεί τους εργαζομένους, αλλά αν είναι πολύ λίγο, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους. Ειδικά αν χρησιμοποιούν πολύ τους υπολογιστές τους. Παράλληλα, το φυσικό φως είναι κομβικό για την υγεία τους. Συνεπώς, φροντίστε να υπάρχουν πολλά παράθυρα, ώστε να υπάρχει άπλετο φυσικό φως. Μπορείτε, επίσης, να προτιμήστε τα γυάλινα διαχωριστικά για να διαχέεται παντού.

Μην ξεχάσετε να μονώσετε γενικά το γραφείο, ώστε να μην χάνεται η ζέστη κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Και συνδυάστε την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου με την αγορά των κατάλληλων εργονομικών επίπλων για τους υπαλλήλους σας.

5/5 (1 Review)