Ανακαίνιση πολυκατοικίας: Αναβάθιση αισθητικής στο κλιμακοστάσιο

Ανακαίνιση πολυκατοικίας: Αναβάθιση αισθητικής στο κλιμακοστάσιο

Οι σκάλες αποτελούν ουσιαστικό μέρος των πολυκατοικιών. Παρέχουν πρόσβαση στους ορόφους και χρησιμεύουν τόσο ως λειτουργικό όσο και ως αισθητικό στοιχείο στον χώρο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι σκάλες μπορεί να παρουσιάσουν φθορές και να καθιστούν μη ασφαλείς σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας. Η δημιουργία μιας νέας σκάλας κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας μπορεί να είναι μια διαδικασία “μεταμόρφωσης”. Όχι μόνο ενισχύει την ασφάλεια και την λειτουργικότητα του χώρου, αλλά προσθέτει αξία και χαρακτήρα στο κτήριο.

Γιατί να αλλάξω κλιμακοστάσιο κατά την ανακαίνιση πολυκατοικίας;

 Ένας από τους κύριους λόγους για την μερική ή πλήρη αντικατάσταση της σκάλας στην ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι η βελτίωση της ασφάλειας. Οι σκάλες που είναι ξεπερασμένες ή σε κακή κατάσταση μπορεί να κρύβουν κινδύνους για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η ανακαίνιση της σκάλας δίνει την ευκαιρία στους ενοίκους να αντιμετωπίσουν τυχόν ζητήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα χαλασμένα ή απότομα  σκαλοπάτια και κιγκλιδώματα. Τα ατυχήματα στα σκαλιά είναι ούτως ή άλλως πολύ συχνό φαινόμενο και οι επιπλέον κίνδυνοι που ενδέχεται να υπάρχουν στο κλιμακοστάσιο, μετατρέπουν το σπίτι, από ασφαλή χώρο σε εστία τραυματισμών.

Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, η αισθητική παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της σκάλας. Τα κλιμακοστάσια, βρίσκονται σε εμφανή περιοχές του κτηρίου, σε κοινόχρηστους χώρους και επηρεάζουν την αισθητική και το στυλ της πολυκατοικίας. Οι παλιές σκάλες, ειδικά αν δεν είναι καλά διατηρημένες, μπορούν να κάνουν ολόκληρο το κτήριο να φαίνεται παλιό, βρώμικο και μη ελκυστικό γενικότερα. 

Στην ανακαίνιση πολυκατοικίας, θα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ένα κλασικό ή ένα μοντέρνο κλιμακοστάσιο. Όποιο κι αν επιλέξετε πρέπει να συμπληρώνει το στυλ και βελτιώνει τη συνολική εικόνα του χώρου. Αυξάνεται έτσι και η αξία του κτηρίου, κάνοντάς το πιο ελκυστικό για τους κατοίκους, για τους ενοικιαστές αλλά και για τους δυνητικούς αγοραστές.

Η λειτουργικότητα είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο για την αντικατάσταση της σκάλας. Οι ανάγκες του κτηρίου και των κατοίκων αλλάζουν. Αυτό σημαίνει ότι το κλιμακοστάσιο ενδέχεται να χρειάζεται αναδιαμόρφωση για να συμβαδίζει με τις ανάγκες αυτές. Για παράδειγμα η δημιουργία κάποιας ειδικής σκάλας μπορεί να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα. Στην αλλαγή σκάλας μπορεί να προστεθεί αποθηκευτικός χώρος. Ή ακόμα και να ενσωματωθεί κάποιος φωτισμός που θα βελτιώσει την εμπειρία των κατοίκων και θα τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους.

Τρόποι να ανακαινίσω το κλιμακοστάσιο.

Αν δεν σκοπεύετε να αλλάξετε εντελώς τη σκάλα πολυκατοικίας σας αλλά θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές, έχουμε να σας προτείνουμε ιδέες.

  1. Αλλάξτε τα υλικά! Η αλλαγή υλικών μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή της μοκέτας, την επένδυση των σκαλιών με ξύλο ή την αλλαγή της κουπαστής ώστε να είναι πιο εργονομικό ή πιο μοντέρνο.
  2. Αλλάξτε τα χρώματα! Μια νέα στρώση χρώματος μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα φθαρμένο κλιμακοστάσιο. Το χρώμα μπορεί να φωτίσει τον χώρο. Αποτελεί μια πολύ εύκολη λύση αν νιώθετε πως πρέπει να γίνει μια αλλαγή.
  3. Βελτίωση φωτισμού. Ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική μιας σκάλας. Βελτιώνει την ορατότητα και δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα. Μπορείτε να βάλετε ταινία LED, κρυφό φωτισμό ή φαναράκια.

Συμπερασματικά, η αλλαγή της σκάλας στην ανακαίνιση πολυκατοικίας, παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία στους κατοίκους να διαλέξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας  έναν καινούριο σχεδιασμό που θα είναι ακόμα πιο πρακτικός και θα ταιριάζει με την συνολική αισθητική του κτηρίου.

Αν δεν είστε σε θέση να κάνετε εξ ολοκλήρου αλλαγή στο κλιμακοστάσιο, τότε μπορείτε να προβείτε σε μικρότερες αλλαγές.  Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι η αλλαγή στα χρώματα για να μετατρέψετε τη σκάλα σε έναν οπτικά ελκυστικό χώρο. Μια καλή αρχή είναι να αναλογιστείτε τα σημεία που κάνουν το κλιμακοστάσιό σας λιγότερο ασφαλές. Εκεί θα πρέπει να προσπαθήσετε να το μετατρέψετε σε ένα σημείο που δεν προκαλεί ανησυχία. Φυσικά, να είστε δημιουργικοί και να παίρνεται υπόψιν και τη λειτουργικότητα του χώρου.

5/5 (8 Reviews)