Κατασκευή σπιτιού Γιατί είναι σημαντικό το αστάρι.jpg

Κατασκευή σπιτιού: Γιατί είναι σημαντικό το αστάρι;

Αν σκοπεύετε να προβείτε σε κάποια κατασκευή σπιτιού και δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι το αστάρι, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Το αστάρι είναι πολύ σημαντικό συστατικό μόνωσης για τους τοίχους αλλά και τις ξύλινες και τις μεταλλικές επιφάνειες όπως οι ντουλάπες και τα κάγκελα αντίστοιχα. Χωρίς αυτό, μπορεί να οδηγηθείτε σε λάθη τα οποία θα σας κοστίσουν χρόνο και χρήμα.

Ειδικά σε μια καινούρια κατασκευή, που δεν έχει ξαναβαφτεί, το αστάρωμα είναι μια βοηθητική διαδικασία για λόγους που θα εξηγήσουμε. Υπάρχουν διάφορα είδη ασταριού που διατίθενται στην αγορά και κάθε τύπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς είναι το αστάρι για την κατασκευή σπιτιού και ποια είδη υπάρχουν.

Το αστάρι είναι επί της ουσίας μια προστατευτική επίστρωση η οποία τοποθετείται σε επιφάνειες πριν από  την χρήση κάποιας βαφής. Πρωταρχικός σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια ομοιόμορφη επιφάνεια που βάφεται ευκολότερα και θωρακίζει το χρώμα. Προβλήματα που έχουμε συνηθίσει όπως για παράδειγμα φουσκάλες και σκασίματα στον τοίχο ελαττώνονται σε ένταση. Αν αυτά είναι θέματα που αντιμετωπίζετε, πέρα από την φθορά του χρόνου και την υγρασία, ίσως απλά φταίει η έλλειψη ασταρώματος.

Γενικότερα με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι το αστάρι:

  • Προστατεύει τις επιφάνειες
  • Σφραγίζει τους πόρους των υλικών
  • Προστατεύει το χρώμα

Ανάλογα τη χρήση υπάρχουν κατηγορίες ασταριού. Για παράδειγμα υπάρχει αστάρι ειδικό για το γέμισμα υλικών με πόρους αλλά και ειδικό αστάρι κατά της σκουριάς. Επίσης αναλόγως το χρώμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να προσαρμόσουμε και το αστάρι.

Τα κυριότερα είδη ασταριού είναι τα εξής:

  1. Σιλοξανικό αστάρι.

Αυτό το είδος ασταριού χρησιμοποιείται κυρίως για λόγους εξωτερικής θερμομόνωσης. Αδιαβροχοποιεί τον τοίχο μόνιμα και περιορίζει την φυσική φθορά του σκυροδέματος. Είναι κατάλληλο για χρήση σε διάφορα υλικά όπως το τσιμέντο και τα κεραμίδια.

  1. Αστάρια νερού.

Τα αστάρια αυτά, έχουν λιγότερο έντονη μυρωδιά από τα υπόλοιπα και είναι πολύ εύκολο να διατηρηθούν και να καθαριστούν. Επίσης στεγνώνουν πολύ εύκολα κατά την εφαρμογή. Συνήθως επιλέγονται για εσωτερικούς χώρους.

  1. Αστάρια λαδιού.

Τα αστάρια λαδιού διεισδύουν καλύτερα στις επιφάνειες, βοηθώντας στην δημιουργία ενός ισχυρού, ανθεκτικού δεσμού μεταξύ της επιφάνειας και την μπογιάς. Επίσης εμποδίζουν τυχόν αποχρωματισμούς. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για εξωτερικούς χώρους καθώς προσφέρουν προστασία από την υγρασία και έχουν υψηλή ανθεκτικότητα.

Κατά την κατασκευή σπιτιού, θα συζητήσετε με κάποιον ειδικό τις πιθανές ανάγκες της νέας σας οικίας και θα σας καθοδηγήσουν ανάλογα. Τα αστάρια είναι πολύτιμα και σχετικά φθηνά, οπότε καλό είναι να τα χρησιμοποιήσετε πριν από οποιαδήποτε εργασία βαψίματος.

Γιατί είναι χρήσιμο το αστάρωμα στην κατασκευή σπιτιού;

Το αστάρι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σπίτια γιατί βοηθάει στην προετοιμασία των επιφανειών για βάψιμο, διασφαλίζοντας ότι το χρώμα θα μείνει και θα απορροφηθεί σωστά για τη δημιουργία ενός λείου και ομοιόμορφου αποτελέσματος.

Οι νέοι τοίχοι έχουν τα εξής χαρακτηριστικά. Αρχικά, δεν έχουν ξανά βαφτεί με αστάρι, γεγονός που τους κάνει ακόμα πιο πορώδεις και απορροφητικούς. Επίσης, δεν είναι εντελώς σταθεροποιημένοι, που σημαίνει πως φεύγουν από τον τοίχο μικρά κομμάτια (σκόνη). Με την διαδικασία του ασταρώματος, η βαφή θα μπορέσει να μείνει, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και οι διαδικασίες που περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή η λείανση των επιφανειών, η αποφυγή των λεκέδων και των ανομοιομορφιών στο χρώμα κτλ.

Το αστάρωμα επίσης, γίνεται και στις ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες. Ειδικά σε ένα νέο σπίτι, πρέπει να μεριμνήσουμε για όλα τα υλικά, και αν πρόκειται να βάψετε πάνω σε κάποια ξύλινη ή μεταλλική επιφάνεια, οφείλετε να την προετοιμάσετε για να μην καταστραφεί.

Όταν είμαστε στη διαδικασία κατασκευής σπιτιού, πρέπει να είμαστε οπωσδήποτε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε κάποια μυστικά που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα αλλά και λειτουργικό. Είναι λογικό να μην μπορούμε να ξέρουμε τα πάντα γύρω από την κατασκευή σπιτιού, όμως πρέπει να μένουμε όσο γίνεται πιο ενημερωμένοι.

5/5 (9 Reviews)