Κατασκευή σπιτιού: 10 βήματα για την κατασκευή σάουνας

Κατασκευή σπιτιού: 10 βήματα για την κατασκευή σάουνας

Όταν πρόκειται για την κατασκευή σπιτιού, συχνά αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε τον χώρο μας άνετο αλλά και πολυτελή. Μια μοντέρνα προσθήκη είναι η δημιουργία προσωπικής σάουνας στην κατοικία. Πλέον, η σάουνα δεν περιορίζεται μόνο σε κέντρα ευεξίας και σπα, αλλά μπορεί να γίνει διαθέσιμη εύκολα σε όποιον επιθυμεί να απολαύσει τα οφέλη της και να περνάει στιγμές χαλάρωσης στο μπάνιο ή την αυλή του.

Υπάρχουν πολλά μεγέθη καμπινών σάουνας, τα οποία είναι προκαθορισμένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να σχεδιάσετε μια σάουνα ακριβώς στα μέτρα του χώρου σας. Αν ψάχνετε να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο χαλάρωσης κι αναζωογόνησης, είστε στο σωστό σημείο.

Τύποι σάουνας

Οι σάουνες χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τα οφέλη στην υγεία και την ευεξία που προσφέρουν. Η μεγάλη θερμοκρασία αλλά και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, προάγουν την χαλάρωση, ανακουφίζουν από το στρες και αποτοξινώνουν το σώμα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η σάουνα έχει την δυνατότητα να απαλύνει τον πόνο των αρθρώσεων ή των τραυματισμένων μυών. Έτσι, καταλαβαίνουμε πως η σάουνα δεν είναι εν τέλη πολυτέλεια αλλά ένα μέσο που θα μας βοηθήσει τόσο στην φυσική όσο και στην ψυχική υγεία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σάουνας και κατά την κατασκευή σπιτιού θα κληθείτε να επιλέξετε τον τύπο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και το εισόδημά σας. Εμείς θα μιλήσουμε για τις διαφορές ανάμεσα στις έτοιμες καμπίνες σάουνας και στην κατασκευή σάουνας από την αρχή.

Οι προκατασκευασμένες καμπίνες σάουνας κατασκευάζονται εκτός του χώρου σας και συναρμολογούνται στην επιθυμητή θέση (συνήθως σε κάποιο μπάνιο ή στο υπόγειο). Αντιθέτως, η κατασκευή σάουνας από την αρχή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός χώρου που θα ταιριάζει ακριβώς στο σπίτι σας και τα γούστα σας. Φυσικά, κάτι τέτοιο απαιτεί περισσότερο προγραμματισμό, τεχνογνωσία, χρόνο αλλά και χρήματα.

Η δημιουργία μιας σάουνας από την αρχή, παρουσιάζει όμως και οφέλη που για πολλούς από εμάς είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, υπάρχει πολύ μεγάλη ευελιξία, στα σχέδια, το μέγεθος και τις λεπτομέρειες. Η μονάδα είναι εντελώς εξατομικευμένη και καλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να έχετε, όπως για παράδειγμα κάποια δυσκολία στην μετακίνηση, μια πολύ μεγάλη οικογένεια ή ένα περίεργα σχεδιασμένο δωμάτιο με ακανόνιστο σχήμα.

Διαδικασία κατασκευής σάουνας κατά την κατασκευή σπιτιού.

Η εκ του μηδενός κατασκευή σάουνας περιλαμβάνει πολλά στάδια συμπεριλαμβανομένων της πλαισίωσης, της μόνωσης και του εξαερισμού. Απαιτεί τεχνογνωσία καθώς παρουσιάζονται ειδικές απαιτήσεις που αποτελούν ζήτημα ασφαλείας. Αν πιστεύετε πως είναι ένα πρότζεκτ που μπορείτε να το καταφέρετε μόνοι σας, καλύτερα να το ξανασκευτείτε, καθώς πέρα από τις γνώσεις, θα χρειαστείτε πάρα πολύ χρόνο. Περιλαμβάνονται τόσα στάδια κατασκευής που, ακόμη και με κάποια βοήθεια, θα σας πάρουν εβδομάδες ή και μήνες να τα ολοκληρώσετε.

Ας δούμε τα στάδια της κατασκευής σάουνας όταν θα κάνετε την κατασκευή σπιτιού.

  1. Σχεδιασμός – Αποφασίστε για την τοποθεσία, το μέγεθος και τη διάταξη της σάουνας.
  2. Πλαίσιο – Κατασκευή του πλαισίου της σάουνας.
  3. Μόνωση – Τοποθέτηση κατάλληλης μόνωσης.
  4. Φράγμα υδρατμών – Τοποθέτηση φράγματος υδρατμών πάνω από την μόνωση.
  5. Επένδυση δαπέδου και οροφής – Επιλέξτε το κατάλληλο για εσάς ξύλο.
  6. Εξαερισμός – Σωστή εγκατάσταση εξαερισμού.
  7. Πόρτα – Εγκατάσταση ειδικής πόρτας σάουνας.
  8. Σύστημα θέρμανσης – Επιλέξτε σύστημα θέρμανσης.
  9. Πάγκοι – Τοποθέτηση των επιθυμητών πάγκων.
  10. Έλεγχος ασφαλείας – Ενδελεχής έλεγχος όλων των συστημάτων.

Πριν την κατασκευή σπιτιού πρέπει σίγουρα να σκεφτούμε τον τρόπο ζωής που θέλουμε να κάνουμε. Είναι η τέλεια ευκαιρία να ενσωματώσουμε στον χώρο μας μονάδες και λειτουργίες που φανταζόμασταν και θέλαμε καιρό. Η κατασκευή μια σάουνας μπορεί σε μερικούς να ακούγεται υπερβολική. Αν είστε όμως άτομο που εκτιμά τον ελεύθερο του χρόνο και επιζητεί στιγμές απόλυτης χαλάρωσης, τότε η σάουνα είναι ιδανική για εσάς και μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και με την κατασκευή πισίνας, αν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος. Εμείς μιλήσαμε για την κατασκευή σάουνας σε εσωτερικό χώρο, παρόλα αυτά, αν σας το επιτρέπουν οι συνθήκες, το έργο μπορεί να γίνει και σε κάποια ταράτσα ή αυλή.

Πάνω από όλα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, διότι μία κακή κατασκευή σάουνας ελλοχεύει κινδύνους. Μείνετε ασφαλείς και απολαύστε τα οφέλη της σάουνας με την τοποθέτησή της στον χώρο σας.

5/5 (9 Reviews)