Αντικατάσταση παραθύρων στην ανακαίνιση πολυκατοικίας 4 σημεία – κλειδιά

Αντικατάσταση παραθύρων στην ανακαίνιση πολυκατοικίας: 4 σημεία – κλειδιά

Τα παράθυρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού, και από τα πλέον σημαντικά για να μπορούμε να έχουμε επαφή με το φυσικό φως και να μπορεί να φωτίζεται η πολυκατοικία μας. Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση πολυκατοικίας λοιπόν, ίσως είναι χρήσιμο να αξιολογήσετε το κατά πόσο τα παράθυρα χρειάζονται και αυτά αντικατάσταση.

Ειδικά σε περιπτώσεις παλαιότερων κτηρίων, τα παράθυρα μπορεί να χρήζουν ανανέωσης, ιδίως όταν είναι αποσαθρωμένα ή απαρχαιωμένα. Η τεχνολογία των παραθύρων έχει προχωρήσει πολύ, ως εκ τούτου στην αγορά υπάρχουν παράθυρα τα οποία έχουν υψηλή λειτουργική αξία, ιδίως για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.

Τι να προσέξετε αντικαθιστώντας τα παράθυρα στην ανακαίνιση πολυκατοικίας

Ενεργειακή αποδοτικότητα

Το να επιλέξετε ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα σημαίνει, για να το θέσουμε απλοϊκά, χαμηλότερους αριθμούς στους λογαριασμούς του ρεύματος και λιγότερες φθορές στο διαμέρισμα από παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα και την υγρασία.

Στην ανακαίνιση πολυκατοικίας, αυτό με το οποίο χρειάζεται να ασχοληθείτε είναι η μεταβλητή που λέγεται U-value, και μετρά τη θερμοπερατότητα μιας κατασκευής. Έτσι, όσο χαμηλότερο το U-value των παραθύρων που θα επιλέξετε, τόσο υψηλότερη και η μονωτική του δυνατότητα.

Τα πλεονεκτήματα των ενεργειακά αποδοτικών παραθύρων, όμως, δεν σταματούν εδώ. Αποτελούν και έναν παράγοντα που αυξάνει σημαντικά την αγοραστική αξία του κτηρίου σας, καθιστώντας την ανακαίνιση πολυκατοικίας μία εργασία που στο μέλλον θα αποσβεστεί.

Έλεγχος θερμότητας

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και ένα προσανατολισμός σε παράθυρα με δυνατότητα να ελέγχουν την υψηλή θερμότητα. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που η ζέστη και ο ήλιος μπορούν να αποτελέσουν εστίες ταλαιπωρίας για την καθημερινότητα, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε παράθυρα με τεχνολογία ηλιοπροστασίας ή με επίστρωση Low-e σε μία ανακαίνιση πολυκατοικίας.

Η μεν τεχνολογία ηλιοπροστασίας ουσιαστικά θέτει υπό έλεγχο τη θερμότητα που παράγεται από τις ακτίνες του ηλίου, ενώ τα παράθυρα με επίστρωση Low-e είναι επί της ουσίας υποδομές με διπλή μεμβράνη, η οποία λειτουργεί εμποδίζοντας τη ζέστη να εισχωρήσει στο διαμέρισμα.

Ηχομόνωση

Ίσως μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των παραθύρων είναι η ηχομόνωση. Παράθυρα τα οποία έχουν υψηλή ηχοπερατότητα καθιστούν τη ζωή σε μια πολυκατοικία του αστικού κέντρου αφόρητη – επομένως και την αγορά ή ενοικίαση ενός διαμερίσματος σε αυτή ασύμφορη και αποτρεπτική.

Η επιλογή της εφαρμογής παραθύρων με ακουστικούς υαλοπίνακες σε μία ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι ίσως και επείγουσα σε τέτοιες περιπτώσεις. Η τεχνολογία αυτή σημαίνει την ένθετη εφαρμογή ακουστικής μεμβράνης αναμεταξύ των στρωμάτων των υαλοπινάκων, της οποίας η χρησιμότητα είναι να αντανακλά τον ήχο στην αρχική του πηγή, αποτρέποντας τον θόρυβο να εισέλθει στον χώρο.

Ασφάλεια

Ένα ακόμη κεντρικό διακύβευμα στην επιλογή παραθύρων για την ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι, φυσικά, η ασφάλεια. Το απλό γυαλί, το οποίο διαθέτουν οι περισσότερες παλιές οικοδομές είναι εξαιρετικά εύκολο να σπάσει, ιδίως στην περίπτωση που το προσπαθήσει κάποιος επιτήδειος.

Επομένως, η αντικατάσταση των παραθύρων από ενισχυμένες κατασκευές μπορεί να προάγει την προστασία των ενοίκων και, φυσικά, της πολυκατοικίας σας.

Οι κυρίαρχες επιλογές για μια ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι δύο: τα παράθυρα που είναι ενισχυμένα με laminate και τα θωρακισμένα παράθυρα.

Στην πρώτη περίπτωση, ουσιαστικά έχουμε τζάμια τα οποία έχουν μία ενδιάμεση στρώση πλαστικού. Έτσι, ακόμα και αν ραγίσουν, είναι πολύ δύσκολο να καταστούν διαπερατά, γεγονός που, επίσης, μειώνει την ανάγκη για επισκευές.

Στην περίπτωση των θωρακισμένων παραθύρων, έχουμε παράθυρα με τζάμια διπλά, τριπλά ή ακόμα και αλεξίσφαιρα, τα οποία προσφέρουν το πιο υψηλό επίπεδο ασφαλείας μεταξύ των διαθέσιμων τεχνολογιών έως σήμερα.

Ιδίως τα ενισχυμένα αυτά παράθυρα ενδείκνυνται και σε περιπτώσεις που η πολυκατοικίας σας στεγάζει κάποιο κατάστημα τραπέζης ή κάποιο κοσμηματοπωλείο!

Συνοψίζοντας…

Τα παράθυρα είναι πολύ σημαντικές επενδύσεις για μια πολυκατοικία. Η αντικατάστασή τους είναι ένα αποφασιστικό βήμα σε μία ανακαίνιση πολυκατοικίας, που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς σκοπούς, από την προστασία των ενοίκων μέχρι και την εξοικονόμηση χρημάτων.

5/5 (8 Reviews)