Ανακαίνιση σπιτιού: 4 projects που θα προετοιμάσουν το σπίτι σου για το χειμώνα

Ανακαίνιση σπιτιού: 4 projects που θα προετοιμάσουν το σπίτι σου για το χειμώνα

Συνήθως, συσχετίζουμε την ανακαίνιση σπιτιού με την καλοκαιρινή περίοδο. Κι όμως, το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορεί να είναι καλύτερες εποχές για ορισμένες εργασίες.

Γιατί να επιλέξω να προχωρήσω σε ανακαίνιση σπιτιού το χειμώνα;

Η χειμερινή σεζόν είναι μια κατάλληλη εποχή για ανακαίνιση σπιτιού για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και οι εξής:

  • Συχνά θα βρεις περισσότερο διαθέσιμο προσωπικό, χωρίς χρόνους αναμονής: Επειδή η πληθώρα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ανακαίνιση σπιτιού την κάνουν το καλοκαίρι, ο χειμώνας είναι μία λιγότερο επιβαρυμένη περίοδος για τα συνεργεία.
  • Μπορείς να επωφεληθείς από τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας: Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από πολύ ξηρότερο αέρα σε σχέση με το καλοκαίρι, επομένως εργασίες σχετικές με την ανακαίνιση σπιτιού, που απαιτούν συνθήκες έλλειψης υγρασίας, είναι ιδανικό να γίνουν τότε.
  • Θα απολαύσεις ένα σπίτι έτοιμο για τη χειμερινή περίοδο: Ακριβώς επειδή το καλοκαίρι είθισται να γίνονται διαφορετικού είδους εργασίες, όπως για παράδειγμα οι ελαιοχρωματισμοί, ο χειμώνας ενδείκνυται για εργασίες οι οποίες θα προετοιμάσουν το σπίτι καλύτερα για την κρύα εποχή του χρόνου.

4 εργασίες που θα εξασφαλίσουν την προετοιμασία για το χειμώνα κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Θερμομόνωση

Ένα σωστά μονωμένο σπίτι σημαίνει υψηλότερη ποιότητα διαβίωσης και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Κατά την αυτοψία από το συνεργείο που θα κάνει την ανακαίνιση σπιτιού, θα εντοπιστούν τα σημεία του οικήματος που πάσχουν, από τα οποία χάνει ενέργεια.

Ουσιαστικά, αυτό που υπολογίζεται είναι η τιμή R (R–value) που μετρά κατά πόσον η μόνωση επιτρέπει στη θερμότητα να εισέρχεται ή να εξέρχεται από το σπίτι.

Αν η τιμή είναι χαμηλή, τότε μπορεί να χρειαστεί είτε να μονώσεις κάποιο ή κάποια σημεία του σπιτιού, είτε να προχωρήσεις στην αντικατάσταση των παραθύρων του σπιτιού, για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Αντικατάσταση σωληνώσεων θέρμανσης και ύδρευσης

Όπως κάθε κατασκευή που εκτίθεται σε νερό, έτσι και οι σωληνώσεις είναι σημεία εξαιρετικά επιρρεπή στη φθορά, τη μούχλα και τη σήψη. Η αντικατάστασή τους κατά την ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα κομβικής σημασίας έργο για την ασφάλεια των ενοίκων από πλυμμήρες και ποντίκια, αλλά και για τη θέρμανση του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μάλιστα, στην περίπτωση που προχωρήσεις σε αντικατάσταση σωληνώσεων, ανοίγεις μία πύλη και στη δημιουργία ενός συστήματος αυτόνομης θέρμανσης, καθώς είναι πολύ εύκολο, για παράδειγμα, να μπρει ένας λέβητας υγραερίου στην ίδια σειρά εργασιών.

Τοποθέτηση τζακιού

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από τις αναμνήσεις μιας οικογένειας που μαζεύεται γύρω από το τζάκι. Αν το σπίτι σου δε διαθέτει τζάκι από κατασκευής του, ίσως η ανακαίνιση σπιτιού είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργηθεί.

Ιδίως, δε, αν στο σπίτι σου δεν υπήρχε τζάκι, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να τοποθετηθεί ενεργειακό τζάκι, το οποίο αποτελεί και την τελευταία τεχνολογία στις εστίες θέρμανσης, υποσχόμενη υψηλή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση καυσόξυλων, αλλά και αισθητική ικανοποίηση.

Ανακαίνιση υπογείου

Ένας χώρος συχνά παραμελημένος και οπωσδήποτε σημαντικός για τη χειμερινή σεζόν είναι το υπόγειο. Εφ’όσον βρίσκεται κάτω από το έδαφος, είναι επιρρεπές στην υγρασία όσο κανένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Ταυτόχρονα, ευρισκόμενο κοντά στα θεμέλια του σπιτιού, είναι και σημαντικό να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Σε μία ανακαίνιση σπιτιού είναι σημαντικό να ζητήσουμε και αυτοψία υπογείου, έτσι ώστε να μονωθεί σωστά, να επισκευαστούν οι φθορές που μπορεί να έχουν επέλθει, αλλά και να διαμορφωθεί ένας χώρος χρηστικός και λειτουργικός, μιας και στην περίοδο την οποία περνάμε το χρόνο μας στο σπίτι όσο ποτέ άλλοτε, ένα υπόγειο μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιπλέον δωμάτιο!

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι παραπάνω εργασίες δεν είναι οι μοναδικές που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μία ανακαίνιση σπιτιού.

Ακόμα και η βαφή του εσωτερικού, μια εργασία που θεωρούνταν πάντα καλοκαιρινή, πλέον πραγματοποιείται με ασφάλεια, λόγω των άοσμων υλικών. Μπορεί, δε, να διευκολύνεται από τον ξηρό αέρα του χειμώνα.

Αντιστοίχως, κάθε έργο είναι δυνατόν να γίνει και το χειμώνα, αρκεί το συνεργείο ανακαίνισης να συστήνεται από επαγγελματίες με γνώση και πρόθεση να αποδώσουν ένα άρτιο έργο.

5/5 (9 Reviews)