Δημιουργήστε το τζάκι των ονείρων σας κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Δημιουργήστε το τζάκι των ονείρων σας κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Μήπως ετοιμάζετε μια ανακαίνιση σπιτιού στην οποία θέλετε να συμπεριλάβετε και την αναδιαμόρφωση του τζακιού σας; Είστε από τους λάτρεις των τζακιών και της ατμόσφαιρας που δημιουργούν; Τότε σίγουρα είναι η κατάλληλη ώρα να το ανακαινίσετε.

Το τζάκι μέσα σε ένα σπίτι έχει πολλά να προσφέρει τόσο από πρακτικούς όσο και αισθητικούς λόγους.

Για πολλούς ανθρώπους η ζεστή και φιλόξενη γωνιά που βρίσκεται το τζάκι, αποτελεί ένας είδος ησυχαστηρίου για εκείνους.

Σε μια ανακαίνιση σπιτιού φυσικά και πρέπει να ανανεώσετε και την εικόνα του τζακιού. Υπάρχουν πολλές επιλογές επένδυσης τζακιών για όλα τα γούστα, ώστε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

Ποιες είναι λοιπόν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες αισθητικά επιλογές;

Ανακαίνιση σπιτιού: Αναδιαμόρφωση τζακιού

Επενδύσεις τζακιών

  • Τούβλο

Ας ξεκινήσουμε με ένα κλασικό υλικό επένδυσης τζακιών που επιλέγεται αρκετά συχνά στην Ελλάδα και δεν είναι άλλο από το τούβλο. Αδιαμφισβήτητα, διαχρονική αξία στην επένδυση των τζακιών είναι τα τούβλα τα οποία προσφέρουν ένα εγγυημένο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Το τούβλο αν και έχει κλασικό και παραδοσιακό ύφος, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με μια industrial διακόσμηση. Σε μια industrial διακόσμηση ταιριάζει καλύτερα το τούβλο στο κλασικό του χρώμα ή σε γκρι αποχρώσεις. Σε πιο κλασικά στυλ διακόσμησης ταιριάζει το λευκό, καθώς προσθέτει μία κομψότητα στον χώρο.

  • Γυψοσανίδα

Αποκλείεται σε μια ανακαίνιση σπιτιού να μην αξιοποιήσει κανείς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η γυψοσανίδα. Πρόκειται για ένα υλικό αρκετά οικονομικό το οποίο μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί, δίνοντας έτσι πολλές λύσεις. Φυσικά, αποτελεί και τέλεια επιλογή για την επένδυση του τζακιού.

Η επένδυση του τζακιού με γυψοσανίδα επιτρέπει την εφαρμογή πολλών τεχνοτροπιών με τη δημιουργία μοναδικών και πρωτότυπων σχεδίων. Η γυψοσανίδα ταιριάζει σε μοντέρνα στυλ χώρων και μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε τζάκι και να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα.

Μια πολύ κομψή και μοντέρνα επιλογή είναι η χρήση σε τζάκια με μακρόστενες εστίες που μπορούν να βρίσκονται είτε παράλληλα είτε και πιο ψηλά από το πάτωμα. Το είδος που χρησιμοποιείται είναι η πυράντοχη γυψοσανίδα που διαθέτει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ανακαινίζοντας το τζάκι σας με τη χρήση της γυψοσανίδας, μπορείτε να δημιουργήσετε και μια κατασκευή βιβλιοθήκης ή και έναν μικρό χώρο αποθήκευσης για τα ξύλα, αξιοποιώντας τα σαν διακοσμητική πινελιά.

  • Φυσική ή τεχνητή πέτρα

Άλλο ένα υλικό που σίγουρα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια μερική ανακαίνιση σπιτιού είναι η πέτρα. Επιλέξτε να επενδύσετε το τζάκι με πέτρα και το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό. Αν και πολλοί ίσως θεωρούν ότι πρόκειται για παλιομοδίτικο στυλ διακόσμησης, η πέτρα παραμένει διαχρονική και μοντέρνα, αφού αποτελεί τον ορισμό της ρουστίκ διακόσμησης.

Η επένδυση του τζακιού με πέτρα δίνει πολλές επιλογές σε σχέδια. Στα μοντέρνα τζάκια τοποθετούνται ειδικά πάνελ με πέτρα τα οποία αναβαθμίζουν τη διακόσμηση του τζακιού. Η πέτρα αποτελεί υλικό μεγάλης αντοχής τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στην φθορά του χρόνου.

 Για μια πιο οικονομική επιλογή μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο τεχνητές πέτρες διακόσμησης.

  • Πετρώματα

Μια ακόμη δημοφιλής επιλογή επένδυσης είναι τα πετρώματα όπως τα μάρμαρα και οι γρανίτες. Τα υλικά αυτά προσδίδουν υψηλή αισθητική στον χώρο, χαρίζοντάς του αμέσως αέρα πολυτέλειας. Μπορείτε να δημιουργήσετε με τα υλικά αυτά εντυπωσιακά τζάκια που συνδυάζουν κλασικό και μοντέρνο στυλ διακόσμησης. Φυσικά, είναι πολύ ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.

  • Μεταλλικά φύλλα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική επιλογή είναι η επένδυση του τζακιού με μεταλλικά φύλλα όπως φύλλα από ανοξείδωτο χάλυβα, χαλκό κ.λπ.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα στυλ διακόσμησης, καθώς η πλαστικότητά τους δίνει τη δυνατότητα πολλών διαμορφώσεων.

Σίγουρα θα δώσει ένα ιδιαίτερο στυλ και δεν θα περάσει απαρατήρητο.

  • Ξύλο

Καθώς η ρουστίκ διακόσμηση αποκτά πλέον το δικό της πιστό κοινό, η επένδυση τζακιού με ξύλο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται παλιομοδίτικο στυλ, αφού ειδικά τα τελευταία χρόνια το ξύλο και οι αποχρώσεις του έχουν επιστρέψει δυναμικά στη διακόσμηση.

Προσοχή όμως, επειδή το ξύλο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο πρέπει να συνδυάζεται πάντα με πυράντοχα υλικά. Συνήθως επιλέγεται η πέτρα, το μάρμαρο ή τα πυρότουβλα.

Extra tip ανακαίνισης: Μετατροπή παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό

Φυσικά, σε μια ανακαίνιση τζακιού δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η συμβουλή – παρότρυνση. Εφόσον πήρατε την απόφαση να ανανεώσετε την εικόνα του τζακιού, γιατί να μην επενδύσετε στη μετατροπή του σε ενεργειακό. Το παραδοσιακό τζάκι έχει το μειονέκτημα της μειωμένης θερμικής απόδοσης και της καύσης πολλών ξύλων.

Επιλέγοντας ένα ενεργειακό τζάκι αυξάνεται η απόδοση θερμότητας, υπάρχει οικονομία καυσίμου (ξύλων) και φυσικά προσφέρεται η δυνατότητα διανομής του θερμού αέρα μέσω των αεραγωγών με ασφάλεια. Η τοποθέτηση μιας ενεργειακής κασέτας στο τζάκι, δηλαδή μιας ειδικής εστίας κλειστού τύπου, μετατρέπει το απλό τζάκι σε ενεργειακό, παρέχοντας ασφάλεια, μεγάλη θερμαντική απόδοση και ελάχιστη κατανάλωση ξύλων.

Η διαδικασία είναι σε γενικές γραμμές απλή, σύντομη και οικονομική, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί στα περισσότερα από τα συμβατικά τζάκια.

Μια ανακαίνιση στην εικόνα και το στυλ του τζακιού θα μεταμορφώσει και θα ανανεώσει τον χώρο σας! Τονώστε τη διάθεσή σας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη γωνιά στο σαλόνι σας!

5/5 (7 Reviews)