Κατασκευή σπιτιού Τι να προσέξετε

Κατασκευή σπιτιού: Τι πρέπει να προσέξετε

Αφού αποφασίσατε να φτιάξετε το σπίτι των ονείρων σας, πρέπει να το υλοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Η κατασκευή σπιτιού είναι μια διαδικασία που φυσικά σας γεμίζει με ενθουσιασμό, αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή.

Είναι πολύ σημαντικό, πριν λάβετε οριστικές αποφάσεις να ερευνήσετε όλες τις επιλογές και να προγραμματίσετε τα πάντα σωστά. Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία, στα οποία καλό είναι να δώσετε τη δέουσα προσοχή.

Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε κατά την κατασκευή σπιτιού.

  1. Ενδελεχής έρευνα – αξιόπιστοι μηχανικοί

Αν και ίσως θεωρείται δεδομένο, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, κάνοντας μια πολύ καλή έρευνα σχετικά με το ποια ομάδα τεχνικών και μηχανικών θα εμπιστευτείτε.

Η κατασκευή σπιτιού είναι μια πολύ σημαντική κίνηση, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια επένδυση ζωής. Το να δείξετε τη δέουσα επιμέλεια και να κάνετε προσεκτική έρευνα αγοράς, ώστε να βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες, θα σας αποδώσει πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε.

Με τη βοήθεια των ειδικών αυξάνετε τις πιθανότητες να αποφευχθούν λάθη που πιθανόν να σας κοστίσουν. Για μια τέτοια εργασία είναι αναγκαίο να μην προκύπτουν καθυστερήσεις και αλλαγές πλάνων.

Εξετάστε καλά το είδος σπιτιού που θέλετε να αποκτήσετε, τον προσανατολισμό και τη διάταξή του, τι εξοπλισμός απαιτείται, τη νομοθεσία του δήμου σας, τις άδειες κ.ά.

Η λίστα όσων πρέπει να ελέγξετε είναι μεγάλη, αλλά αν βρείτε την κατάλληλη εταιρεία που διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, είναι βέβαιο ότι θα σας καθοδηγήσει χωρίς προβλήματα.

  1. Επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας

Η επιλογή της τοποθεσίας που θα χτίσετε το σπίτι σας είναι άκρως σημαντική. Η τελική σας απόφαση πρέπει να προκύψει, αφού έχετε δει με απολύτως αντικειμενική ματιά την όποια επιλογή.

Εξετάστε όλα τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής που σας ενδιαφέρει και σκεφτείτε καλά αν ταιριάζει με τον τρόπο ζωή σας. Πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν κοντά σχολεία, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες συγκοινωνίες, αν είναι κοντά στην εργασία σας κ.λπ. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζετε την αξία της περιοχής και τι προοπτικές έχει να ανεβεί η αξία της μελλοντικά.

Ακόμη, ο τύπος του εδάφους είναι ένα επιπλέον δεδομένο που πρέπει να αξιολογηθεί, αφού αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το κόστος της κατασκευής.

Από αυτόν εξαρτάται η προετοιμασία, το πως θα μπουν τα θεμέλια, αλλά και το ποια θα είναι η αρχιτεκτονική του κήπου σας στη συνέχεια. Φυσικά, πρέπει να ελεγχθούν και οι όροι δόμησης της ζώνης, για τυχόν εμπόδια που μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδιά σας.

  1. Προσοχή στο budget σας

Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε πριν ξεκινήσετε τον προγραμματισμό για την κατασκευή σπιτιού, είναι να ορίσετε με ακρίβεια το διαθέσιμο budget σας. Είναι αναγκαίο να έχετε ξεκάθαρη εικόνα του προϋπολογισμού σας και να προσπαθήσετε να μην παρεκκλίνετε.

Όμως, επειδή η κατασκευή σπιτιού είναι μια πολύπλευρη διαδικασία, καλό είναι να έχετε φροντίσει να έχετε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθετε σε κάποια πιθανά επιπλέον έξοδα. Για αυτό λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος να μην παρεκκλίνετε από το budget σας.

Ο σωστός σχεδιασμός και η σχολαστική τήρηση του προϋπολογισμού είναι βασικό όπλο για να χτίσετε ένα σπίτι που θα γίνει στο μέλλον πολύτιμο στοιχείο της περιουσίας σας.

Κάντε καλή καταγραφή, ελέγξτε τα έξοδά σας σε κάθε στάδιο της κατασκευής και φροντίστε να έχετε καλή επικοινωνία με τον κατασκευαστή σας. Θα ήταν καλό να παραμείνετε συνετοί και να μην επενδύσετε παράλογα στο σπίτι που χτίζετε.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να ξεχνάτε να κάνετε όλες τις απαραίτητες έρευνες. Μπορεί να βρείτε κρατικές επιχορηγήσεις ή και ελαφρύνσεις που ενδεχομένως να δικαιούστε.

Η κατασκευή σπιτιού αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια επενδυτική κίνηση. Αν θέλετε να αποκτήσετε το σπίτι που πάντα ονειρευόσασταν, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Είναι σίγουρο πως δεν θα μετανιώσετε ποτέ για τον χρόνο που αφιερώσατε!

5/5 (9 Reviews)