Δημιουργήστε μια ενεργειακή κατοικία κατά την κατασκευή σπιτιού 1

Κατασκευή σπιτιού: Πως να δημιουργήστε μια ενεργειακή κατοικία

Μήπως σας ενδιαφέρει η ιδέα, να αποκτήσετε ένα σπίτι που έχει πιο φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον; Να είναι αυτόνομο ενεργειακά και φυσικά να έχει λιγότερα έξοδα; Αν η απάντηση είναι θετική, φροντίστε κατά την κατασκευή σπιτιού να σχεδιάσετε μια τέτοια κατοικία!

Ένα σπίτι πιο ανεξάρτητο και ουσιαστικά πιο οικονομικό από ό,τι έχετε συνηθίσει, είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσει καλύτερες βάσεις για να χτίσετε τη ζωή σας. Η κατασκευή σπιτιού που είναι από μόνη της μια επενδυτική κίνηση, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ενεργειακών απωλειών σε ένα σπίτι, έχουν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, εμείς έχουμε συγκεντρώσει μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες.  

Κατασκευή σπιτιού & Ενεργειακή απόδοση: Τρόποι

Η κατασκευή σπιτιού είναι μια πολύ σημαντική επενδυτική κίνηση. Εφόσον αποφασίσατε να φτιάξετε το σπίτι σας από την αρχή, πρέπει να φροντίσετε κάθε λεπτομέρεια.

Συμβουλευμένοι τους ειδικούς, θα μπορέσετε να επιλέξετε και να πραγματοποιήσετε όλες εκείνες τις εργασίες που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου σας.

Μερικοί τρόποι, μέσα και εργασίες που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να πετύχετε αυτόν τον στόχο, είναι οι εξής:

  • Εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου, υψηλής ποιότητας: Με τον τρόπο αυτόν θα βελτιώσετε και αυξήσετε τα επίπεδα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης.

Έτσι, θα μειωθούν οι ενεργειακές απώλειες του κτιρίου και φυσικά τα πάγια έξοδά σας.

  • Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας (ψύξης – θέρμανσης). Πριν προχωρήσετε στην εγκατάστασή της, θα γίνει μια μελέτη (από τους ειδικούς) στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου πρόκειται να χτιστεί η κατοικία.
  • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  • Εφαρμογή θερμοπρόσοψης.
  • Φύτευση στεγών, ταρατσών, μπαλκονιών: Με τον τρόπο αυτόν, προσομοιώνεται ένα φυσικό τοπίο, δημιουργώντας χώρους πρασίνου, οι οποίοι με το πέρασμα των ετών συνεισφέρουν στο περιβάλλον, αλλά και σε εσάς.

Για παράδειγμα, απορροφούν τη νερά της βροχής με φυσικό τρόπο, βοηθώντας το σπίτι σας να έχει καλύτερες συνθήκες χωρίς υγρασία.  

Αυτές λοιπόν, ήταν απλώς μερικές ενδεικτικές ιδέες που μπορείτε να αξιοποιήσετε κατά την κατασκευή σπιτιού, ώστε να αποκτήσετε ένα ενεργειακά αυτόνομο κτίριο.

Εννοείται πως οι ιδέες αυτές, μπορούν να εφαρμοστούν και σε υφιστάμενα κτίρια, κατά τη διαδικασία μιας ολικής ή και μερικής ανακαίνισης, για να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

«Πράσινο σπίτι»: Οφέλη

Οι παραπάνω ιδέες προτείνονται να εφαρμοστούν κατά την κατασκευή σπιτιού, με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης κατοικίας, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Ενδεικτικά λοιπόν, μερικά από τα πλεονεκτήματα που φέρουν είναι τα παρακάτω:

  • Χαμηλότερα μηνιαία έξοδα για θέρμανση / κλιματισμό.
  • Διαθέσιμο ζεστό νερό για χρήση πιο γρήγορα και φυσικά με τον πιο οικονομικό τρόπο.
  • Ηχομόνωσης και προστασία από εξωτερικούς θορύβους.
  • Μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης υγρασίας.
  • Αυτονομία και ανεξαρτησία από παραδοσιακούς παρόχους ενέργειας.
  • Δημιουργία καλύτερων κλιματολογικών συνθηκών διαβίωσης μέσα στο σπίτι, άρα και καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • Ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων μελλοντικών παρεμβάσεων – διορθώσεων προβλημάτων μέσα και έξω από το σπίτι, οι οποίες μάλιστα θα στοιχίσουν διπλά (σε μεταγενέστερο χρόνο).

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα οφέλη που θα κερδίσετε (ανάλογα με τις εργασίες που θα πραγματοποιήσετε). Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο όφελος είναι πως με το τελικό αποτέλεσμα, θα εξοικονομείτε χρήματα.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι πως υπάρχουν και επιδοτούμενα προγράμματα, που ενισχύουν τέτοιες προσπάθειες όπως το «Εξοικονομώ Αυτονομώ».

Συμπερασματικά λοιπόν, δεν πρέπει να διστάσετε να αφιερώσετε χρόνο να βρείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες που θα σας καθοδηγήσουν και θα σας συμβουλέψουν θα σχεδιάσετε ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.

Να είστε σίγουροι, πως η κατασκευή σπιτιού θα λάβει άλλη αξία, αφού το ακίνητό σας θα ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του. Χωρίς καμία αμφιβολία, η καθημερινότητά σας σε ένα τέτοιο σπίτι θα είναι ακόμη πιο εύκολη και ευχάριστη.

Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν, πριν ξεκινήσετε είναι να πάρετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από μια αξιόπιστη κατασκευαστική εταιρεία.

5/5 (9 Reviews)