10 λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στην κατασκευή σπιτιού

10 λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στην κατασκευή σπιτιού

Ξεκινώντας τη διαδικασία της κατασκευής ενός δικού μας σπιτιού, έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε από την αρχή τον χώρο ο οποίος θα αποτελεί ένα προσωπικό «καταφύγιο» για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξατομικεύσουμε μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια κάθε μικρό και μεγάλο σημείο στο οποίο θα περνάμε τον περισσότερο όγκο του χρόνου μας.

Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία, δίνοντας την απαραίτητη έμφαση, αλλάζουν ολόκληρη την καθημερινότητά μας σημαντικά.

Κατασκευή σπιτιού: 10 λεπτομέρειες που θα διευκολύνουν τη ζωή στο νέο σπίτι

  1. Επιλογή δαπέδων

Οι επιλογές είναι άπλετες και καλαίσθητες. Σκεφτείτε όμως το εξής: Πόσο ανθεκτικό μπορεί να είναι το είδος δαπέδου που θέλετε να επιλέξετε; Ποιό έδαφος ταιριάζει στο κάθε δωμάτιο που πρόκειται να διαμορφώσετε και να χρησιμοποιήσετε; Τι καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της οικογένειάς σας;

  1. Αποθηκευτικοί χώροι

Κατά την κατασκευή σπιτιού, η  αποθήκη ή η ντουλάπα είναι από τα πράγματα τα οποία συνήθως σκεφτόμαστε εκ των προτέρων. Τι γίνεται όμως με τους αποθηκευτικούς χώρους σε άλλα δωμάτια του σπιτιού; Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, ειδικά σε χρηστικούς χώρους όπως η κουζίνα ή το μπάνιο.

  1. Διαρρύθμιση χώρου

Φανταστείτε μια συνηθισμένη εβδομάδα από την καθημερινότητά σας. Πολύ συχνά, πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται «αν είχα ένα επιπλέον δωμάτιο…» ή «μακάρι η κουζίνα να μην ήταν ενιαία με το σαλόνι!». Κατασκευάζοντας ένα σπίτι από την αρχή, αυτές είναι σκέψεις που μπορούν να βρουν λύσεις.

  1. Πρίζες και ηλεκτρονικά είδη

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής είναι, φυσικά οι ηλεκτρικές συσκευές. Χρειάζεται στρατηγική τοποθέτηση των πριζών που θα ηλεκτροδοτούν την καθημερινή σας ζωή, τόσο στην ποσότητα όσο και στα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν κατά την κατασκευή σπιτιού.

  1. Εργονομία και προσβασιμότητα

Η κατασκευή σπιτιού οφείλει να ανταποκρίνεται στο δικό σας προφίλ. Ειδικά στην περίπτωση που το καινούριο σας σπίτι πρόκειται να φιλοξενήσει παιδιά, ηλικιωμένους ή ΑΜΕΑ, αλλά ακόμη και αν ενδιαφέρεστε για την ευχρηστία των χώρων, επικεντρωθείτε σε λεπτομέρειες όπως το μέγεθος και η διαρρύθμιση του μπάνιου, το πλάτος των διαδρόμων και η ασφάλεια των κλιμακοστασίων.

  1. Εξοικονόμηση χώρου

Αντίστοιχα, όταν προχωράτε σε κατασκευή σπιτιού, υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσετε χώρο σε σημεία τα οποία υπό άλλες συνθήκες δε θα χρησιμοποιούνταν. Για παράδειγμα, μία σκάλα μπορεί να προσφέρει το κάτω μέρος της για τη δημιουργία μιας αποθήκης, αλλά ακόμη και να δημιουργηθούν συρτάρια αποθήκευσης στα σκαλοπάτια της!

  1. Εξαερισμός και παράθυρα

Η ποιότητα του αέρα στο σπίτι είναι κομβικής σημασίας για την υγεία και την άνεσή μας. Η κατασκευή σπιτιού επιτρέπει τη δημιουργία πολλών ευκαιριών για φρέσκο αέρα, ιδίως από τη στιγμή που μπορούμε να επιλέξουμε πόσα παράθυρα επιθυμούμε στο χώρο μας. Αλλά και η επένδυση σε ένα καλό σύστημα εξαερισμού, στους χώρους που αυτός χρειάζεται, ίσως αποδειχθεί μια έξυπνη κίνηση.

  1. Διακόπτες και φώτα

Όπως και με την περίπτωση των πριζών, έτσι και με την τοποθέτηση των διακοπτών για τα φώτα χρειάζεται να κάνουμε επιλογές που θα μας διευκολύνουν. Το ίδιο, όμως, ισχύει και συνολικά για τον τρόπο που θα φωτίσουμε το νέο μας σπίτι.

  1. Εξωτερικοί χώροι

Έχοντας επικεντρωθεί στο πώς φανταζόμαστε το σπίτι μας εκ των έσω, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι και οι εξωτερικοί χώροι χρειάζονται την προσοχή μας. Ο φωτισμός της αυλής, του κήπου ή των μπαλκονιών, τα κατάλληλα δάπεδα αλλά και ποικίλες διευκολύνσεις (όπως μπορεί να είναι ένας ανεμιστήρας οροφής για τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι από τα πράγματα εκείνα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε να συζητήσουμε με τους επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργαστούμε για την κατασκευή σπιτιού.

  1. Επιπλέον απόθεμα υλικών

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του σπιτιού μας, ορισμένα υλικά τα οποία μπορεί να χρησιμεύσουν σε μετέπειτα επισκευές αλλά και σε μια πιθανή ανακαίνιση μπορεί να αποδειχθούν «σωτήρια» για την επίτευξη της ομοιομορφίας αλλά και τη διατήρηση του ύφους του σπιτιού.

Θυμηθείτε πως το νέο σας σπίτι είναι κομμένο και ραμμένο για εσάς και τις δικές σας ανάγκες!

Προσαρμόστε, λοιπόν, ανάλογα, ανεξαρτήτως των εξωτερικών επιρροών. 

5/5 (9 Reviews)